Carnaval op Tenerife

Onder de strenge Franco-jaren was het verboden, maar tegenwoordig lijkt Carnaval in Spanje met het jaar aan populariteit te winnen. Traditioneel wordt het op de ene plek grootser aangepakt dan op de andere plek, maar van een beetje fiesta houden ze overal wel en deze dagen kun je dus eigenlijk in het hele land opgaan in het carnavalsgedruis.

Het feest werd waarschijnlijk al in Spanje gevierd tijdens de oudheid, toen het nog door de Romeinen bezet was, om de lente te verwelkomen. Later werd Carnaval – volgens sommigen komt de term van carrus navalis, een boot op wieltjes om de hogepriester mee rond te rijden, anderen verklaren de naam met carne vale, dat vaarwel vlees betekent – ingepast in de Katholieke kalender. Toen generaal Franco aan de macht kwam werd het ‘zedenloze’ feest verboden: hij vreesde dat de feestvierders zich tegen hem zouden keren. Decennialang werd het in het geheim gevierd. In de jaren zestig stond het regime carnaval weer mondjesmaat toe als straatfeest, maar pas sinds de dood van de dictator is het officieel toegestaan en eigenlijk is het feest alleen maar uitbundiger geworden.

Spanje.blog.nl neemt je deze week mee naar dé Carnavalsfeesten van Spanje. Vandaag: Het Carnaval van Tenerife. Van het Carnaval van Tenerife wordt gezegd dat het zich kan meten met het wereldberoemde Carnavalsfeest van Rio de Janeiro. Het is volgens sommigen het grootste straatfeest van Europa. Voor het grootste feest moet je natuurlijk in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife zijn, maar elk gehucht op het eiland heeft zijn eigen versie. Het thema van dit jaar: horror. Elk jaar presenteren artiesten zich om de poster van het Carnavalsfeest te mogen ontwerpen. Die van dit jaar komt van de hand van Don Gonzalo Luis Alvarez, afkomstig van het eiland La Palma. De climax van het feestgedruis is aankomende dinsdag, als de spetterende carnavalsstoet door de straten van Tenerife trekt.

Lees ook:Carnaval in Sitges
Lees ook:Carnaval in Cádiz
Lees ook:Spanje´s spectaculaire Carnaval
Lees ook:Carnaval 2010 op Tenerife
Lees ook:Het Carnaval van Tenerife

Eén reactie op “Carnaval op Tenerife

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.