Achtergrond: Atheïstische stadsbus moet Spanje veroveren

Vanaf maandag rijden in Barcelona stadsbussen rond die het atheïsme promoten. Madrid en Valencia zijn als volgende aan de beurt. De campagne heeft in Spanje veel stof doen opwaaien. De eerste tegenactie is zelfs al ondernomen.

´Er is waarschijnlijk geen God. Dus stop met zorgen maken en geniet van je leven´. Zo luidt de boodschap die vanaf maandag op twee stadsbussen in Barcelona prijkt. De campagne werd in Groot-Brittannië bedacht en tientallen bussen met de atheïstische reclametekst vullen sinds begin dit jaar de straten van Londen. Nu moet het atheïsme ook Spanje veroveren.

Het van origine Britse plan werd opgezet door blogger Ariane Sherine, die zich stoorde aan de christelijke advertenties op stadsbussen. Zij begon een inzamelactie waarbij ze gelijkgestemden vroeg om vijf pond te doneren voor atheïstische publiciteit op bussen. De actie werd een groot succes. Zowel de Britse bond van humanisten als de prestigieuze bioloog Richard Dawkins sloten zich bij het initiatief aan en terwijl de organisatoren hadden gehoopt zo´n 11.000 pond (14.000 euro) binnen te halen, liep dat bedrag op tot bijna 135.000 pond (150.000 euro).

Al snel besloot de Atheïstische Vereniging van Catalonië dat Barcelona ook wel zo´n campagne kon gebruiken. Inmiddels werd bovendien genoeg geld ingezameld om de actie uit te breiden naar Madrid en Valencia. Daarna zijn Sevilla, Bilbao en Zaragoza aan de beurt
.

De campagne kan in een overwegend katholiek land als Spanje op de nodige kritiek rekenen. ´Want´, zo vragen de meesten zich af, ´betekent het geloof in God dat je niet meer dan het leven kunt genieten? Of dat je je doorlopend zorgen moet maken.´ De aarstbisschop van Barcelona heeft schriftelijk laten weten dat het geloof in God geen reden is tot zorgen. ´En religie is ook geen drempel om op eerlijke wijze te genieten, maar vormt juist een solide fundament om het leven met een solidaire en vredige instelling tegemoet te zien´, aldus zijn reactie.

In Madrid, waar de burgemeester ondanks veel kritiek vanuit de bevolking de reclame op grond van de vrijheid van meningsuiting niet heeft verboden, was een christelijke gemeenschap de atheïsten voor: zodra de controversiële campagne in de pers werd aangekondigd, besloot een evangelisch kerkgenootschap direct te investeren in een tegenreclame met de leuze: ´God bestaat. Geniet van het leven met Christus.´ De boodschap rijdt al sinds eind vorige maand rond op stadsbussen in het zuiden van de Spaanse hoofdstad.

Initiatiefnemer Alberto Riba begrijpt dat de samenleving verdeeld reageert op de reclame die de komende vier weken door de straten van de Catalaanse hoofdstad rijdt, maar zegt dat het absoluut niet de bedoeling is om door middel van de publiciteit de confrontatie aan te gaan met het katholicisme of andere religies in het land. ´Onze campagne richt zich niet tegen het geloof, maar wil tot nadenken aanzetten.´

Mede-organisator Juan Carles Marset schat dat een kwart van de Spaanse bevolking zich eerder atheïst of agnost dan Rooms-katholiek voelt. Hij hoopt dan ook dat deze mensen zich door de busreclame geroepen voelen naar buiten te treden als atheïst. ´In de samenleving worden we nauwelijks opgemerkt. We willen burgers zonder religie ertoe aanzetten openlijk hun visie te verdedigen om zo het sociale debat aan te wakkeren. Daarnaast stellen we de privileges die met name de Katholieke Kerk in ons land geniet, aan de kaak.´

Eén ding is zeker: alleen het idee al heeft in Spanje opschudding veroorzaakt en het debat aangewakkerd.

Lees ook:I need Spain
Lees ook:Zapatero op bezoek bij de Paus
Lees ook:Picasso’s maîtresse levert 30 miljoen euro op
Lees ook:Paus hekelt Spaans atheïsme
Lees ook:Gente: Luis Buñuel

Eén reactie op “Achtergrond: Atheïstische stadsbus moet Spanje veroveren

  1. Marc Verhelst

    geniaal ! Zie ik nog niet vlug in België gebeuren !

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.