De Boekenkast: Soldaten van Salamis

Spanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Wekelijks vertelt hij ons iets over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: Soldaten van Salamis van Javier Cercas.

Benieuwd naar meer boeken uit de Boekenkast? Klik hier.

Javier Cercas is een Spaanse schrijver die al twee (weinig succesvolle) romans en een verhalenbundel op zijn naam had staan toen hij met Soldaten van Salamis (Soldados de Salamina), een verhaal over een historisch incident uit de Spaanse Burgeroorlog, doorbrak. In deze roman stroomt werkelijkheid en fantasie in elkaar over. Er werden in Spanje een miljoen exemplaren van verkocht en de schrijver kreeg met dit boek meerdere literaire prijzen. Javier Cercas is ook sinds 1989 als docent Spaanse literatuur verbonden aan de universiteit van Girona.

Inhoud: Rafael Sánchez Maza, schrijver en ideoloog van het Spaanse fascisme, wordt vlak voordat de Spaanse burgeroorlog in het voordeel van generaal Franco eindigt, opgepakt en door de republikeinen ter dood veroordeeld. Maar de kogel die hem moet doden mist doel en Mazas vlucht de bossen in. Daar komt hij oog in oog te staan met een republikeinse soldaat, die hem niet neerschiet, zoals hij verwacht, maar hem laat lopen.

Deze raadselachtige gebeurtenissen brengen een Spaans journalist met gefnuikte literaire ambities ertoe om op onderzoek uit te gaan: hoe kon een weldenkend intellectueel als Mazas zich sterk maken voor het fascisme? Wie was de soldaat die zijn leven spaarde?

In een knappe vermenging van genres – fictie en non-fictie, journalistiek en literatuur, thriller en onderzoek – brengt Cercas een waar gebeurd verhaal uit de periode van de Spaanse burgeroorlog tot leven.
Persoonlijk vind ik Javier Cercas geen groot schrijver. De twee andere romans, El móvil (Het motief) en La velocidad de la luz (Sneller dan het licht), die ik gelezen heb, vielen behoorlijk tegen. Toch wou ik jullie De soldaten van Salamis niet onthouden. Dit boek heeft zowel binnen als buiten Spanje heel wat commotie teweeggebracht. Discussies over revisionisme, mythificatie, manipulatie en/of vervalsing van de geschiedenis,…waren toen geen uitzonderingen. Dat we niet precies weten wat waar gebeurd is of niet doet er eigenlijk niet toe. Want deze roman gaat niet enkel en alleen over de hoofdpersoon maar het is een verhaal over al de vergeten helden van de burgeroorlog. Bovendien werpt het een nieuwe blik op een bekend verleden.

Auteur: Javier Cercas

Titel (NL) : Soldaten van Salamis

Titel (SP) : Soldados de Salamina

Uitgeverij (NL) : De Geus

Uitgevrij (SP) : Tusquets Editores

Pagina’s : 252

Veel leesplezier!
Hasta luego,
MQ

Lees ook:De Boekenkast: Anatomie van een moment
Lees ook:Nieuwsflits: Rafael Nadal niet naar Davis Cup
Lees ook:Het feest van San Sebastián is begonnen: 24 uur trommels
Lees ook:Spanje stuurt 200 soldaten naar Afghanistan
Lees ook:Interview: David Trueba (De kunst van verliezen)

2 reacties op “De Boekenkast: Soldaten van Salamis

 1. Rene Husken

  Vandaag (30 maart 2009) lees ik een artikeltje in de Volkskrant over het einde van de Spaanse Burgeroorlog in 1939. Dit was het begin van het fascistiche regime van Franco. In de maanden voor het einde van de burgeroorlog probeerden duizenden republikeinse soldaten en burgers te vluchten naar Frankrijk. Het noordoosten van Spanje – Catalunya – was de laatste regio die nog niet in handen was van Franco. Door de bossen in de bergen van Catalunya liepen talloze vluchtroutesroutes over de grens naar Frankrijk. Lang zijn de verhalen hierover verzwegen onder de onderdrukking van Franco.

  In Catalunya zijn deze vluchtroutesroutes uitgezet en kunnen onder begeleding van toeristen worden nagelopen. Dat is een indrukwekkende belevenis. Zelf heb ik in de buurt van Gerona de route gelopen die beschreven wordt in “Soldaten van Salamis” van Javier Cercas.

  Als u in de buurt van Gerona bent en je vindt het thema interessant – het verhaal is de moeite waard.

  Je kunt hierover meer lezen op:
  http://www.verkeersbureaus.info/Soldaten-van-Salamis-het-verhaal-op-Google-Map-en-GPS.html

    /   Beantwoorden  / 
 2. Bart Hubert

  Marco en Rene, even kort, fantastisch dat dit onder de aandacht wordt gebracht!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.