Honderd jaar Costa Brava

Deze week vierde de Costa Brava haar honderdjarig bestaan. Schrijver Ferran Agulló gebruikte de naam voor het eerst op 12 september 1908. Vandaag op Spanje.blog.nl een special over de beste vakantieplekjes langs de ruige kust van Catalonië.

De reportage Kuieren langs de kust verscheen eerder dit jaar in Temperament.

Een plek waar vissers op traditionele wijze uitvaren terwijl toeristen van het leven genieten bij een glaasje wijn en anchoves met pan amb tomate. Een wereld waar kunstenaars inspiratie opdoen omringd door de Middellandse Zee en onstuimige rotspartijen. Dit is de ruige kust van Spanje. Welkom aan de Costa Brava.

De Costa Brava wordt elke zomer overspoeld door feestvierende jongeren, die in groten getale per bus worden aangevoerd voor een weekje vakantie in massatoeristische oorden. Niet bepaald een plek waar je als niet-jongere aan het strand wil liggen. Of wel? Want Lloret de Mar en Blanes mogen dan door de feestvierders gereserveerd zijn gedurende de zomermaanden, de ruige kust heeft nog veel meer te bieden. Temperament zet de meest perfecte plekken op een rij. 

De Costa Brava strekt zich uit vanaf de Franse grens bij Portbou richting het zuiden bij Blanes, langs zo'n tweehonderd kilometer. Het landschap kenmerkt zich door spectaculaire rotsen – het resultaat van wind en golven -, kilometers strand en pijnbomen die voor schaduw zorgen op zwoele zomerdagen. Niet voor niets raakte de Costa Brava in de jaren zestig en zeventig in trek bij kunstenaars als Dali, Picasso, Chagall en Man Ray. Waar sinds mensenheugenis de visvangst voor inkomsten zorgt, leven de inwoners tegenwoordig van het toerisme, maar op veel plekken lijkt de tijd te hebben stilgestaan.  

Cap de Creus, Portligat en Cadaqués

Vanuit de lucht lijkt het schiereiland Cap de Creus, het meest oostelijke punt van het Spaanse vasteland, de laatste stuiptrekking van de meer noordelijk gelegen Pyreneeën. De grillige rotspartijen van Parc Natural Cap de Creus werden bekend als inspiratiebron van de surrealistische Salvador Dalí. In 1930 betrok hij een oude vissersloods in Portligat. Het werd zijn thuis. Met de jaren breidde hij zijn woning uit met de aankoop van meer loodsen en grond en creëerde hij zelf een plek om te leven, te werken en op te treden. Sinds 1997 is het huis van Dalí geopend voor het publiek, hoewel dagelijks maar weinig bezoekers (en alleen mét reservering) toegang krijgen.

Ten zuiden van Cap de Creus vinden we het pittorekse Cadaqués, door sierras op honderden meters hoogte gescheiden van de rest van het vasteland. Die slechte bereikbaarheid zorgde ervoor dat de bevolking tot ver in de negentiende eeuw afgezonderd van de rest van het vasteland leefde met visvangst en wijnbouw als belangrijkste inkomstenbronnen. Commercieel toerisme bleef er weg. Bezoekers doen zich vooral te goed aan verse maaltijden in de visrestaurants en bekijken al slenterend langs de witte huizen het aanbod in kunstgalerijen. De boheemse sfeer uit de tijd dat Dali, Picasso en Joan Miró hier hun zomers doorbrachten is nooit meer verdwenen. 

Empúries en L'Escala

Slechts luttele meters gescheiden van zee liggen de archeologische opgravingen van Empúries en dat levert een prachtig panorama op. Vooral wanneer de zon langzaam ondergaat in het westen en de opgegraven ruïnes een okergele glans krijgen, waardoor het water nog blauwer lijkt. De nederzetting werd in 575 voor Christus door de Grieken gesticht en de Romeinen namen later hun plaats in. Tot het begin van de Middeleeuwen was Empúries – de naam is afgeleid van het Griekse woord emporion dat markt betekent – de belangrijkste stad van de regio. Even ten zuiden ligt L'Escala, een vissersdorp dat driehonderd jaar geleden gesticht werd. De route langs de kust van Empúries tot L'Escala is een van de populairste routes in de regio onder fietsers en wandelaars. Hoewel de bevolking van L'Escala tegenwoordig grotendeels leeft van het toerisme, varen vissers nog dagelijks uit. Ze lokken de vis in de nachtelijke uurtjes met lichtboten en vangen hun buit op traditionele wijze met enorme netten. In de oude dorpskern bevinden zich de werf en de authentieke verwerkingsbedrijfjes waar de gevangen ansjovis vervolgens wordt gedroogd en gezouten. Anchoves de L'Escala zijn een populaire tapa in heel Catalonië. Vergeet ze niet te bestellen! 

L'Estartit en Les Illes Medes

Sinds enkele decennia is L'Estartit buitengewoon in trek bij toeristen. Er liggen grote kampeerterreinen en er werd zelfs een jachthaven aangelegd. Die populariteit is niet verrassend. Ten eerste beschikt de strandganger in L'Estartit over kilometers fijn zandstrand. Bovendien ligt de badplaats aan de voet van het Montgrígebergte, wat een bijzonder uitzicht vanaf zee oplevert. Tenslotte is het het bekendste duikoord aan de Costa Brava, door de voor de kust gelegen eilandengroep Illes Medes, die een beschermd natuurgebied vormen. Een uitstapje naar de eilandengroep is een must. Ook niet-duikers komen er overigens aan hun trekken: vanaf de kust varen bootjes uit met glazen ondervlak, zodat iedereen kan genieten van het onderwaterschouwspel.  

Tamariu, Llafranc en Calella de Palafrugell

Aan verschillende baaien in het meest weelderig begroeide deel van de Costa Brava liggen Tamariu, Llafranc en Calella de Palafrugell. Alledrie populair bij rijke Catalanen, wier luxe buitenhuizen vanaf de kust richting zee staren. Het uitzicht op de badplaatsen, de kustlijn en de zee vanaf de Vuurtoren van Cap de Sant Sebastià is betoverend. Lalfranc, de meest decadente van het badplaatsentrio, beschikt over een fijn strand, een jachthaven en de ruïnes van de dolmen van Can Mina dels Torrent. Calella de Palafrugell is bekend vanwege de goed bewaard gebleven witte portalen en de authentieke Mediterrane architectuur. Ook bevindt zich hier een van de belangrijkste botanische tuinen van Europa met een omvangrijke plantenverzameling. De kleinste badplaats is Tamariu, gelegen aan een bekoorlijke baai. Echt een plek om vanaf een een rots tussen de pijn- en tamarindebomen door neer te kijken op zonnebadende strandgangers die verkoeling zoeken in het turqoise zeewater. 

Tossa de Mar

Hoewel in Tossa de Mar sinds de opkomst van het massatoerisme nieuwbouwhotels hun intrede deden, heeft de badplaats haar charme niet verloren. De oude stad ligt er schilderachtig bij op de Cap de Tossa, ommuurd door twaalfde-eeuwse murallas en met uitzicht op de zee. De steile straatjes, aangelegd met natuurlijke stenen, leiden langs huizen die stammen uit de Middeleeuwen. Gezinnen en paartjes die de dag aan een van Tossa's stranden hebben doorgebracht, slenteren hier in de avonduren gemoedelijk richting het kasteel. Volgens Marc Chagall was Tossa het blauwe paradijs. Wie er geweest is, zal dat beamen. 

Vervoer

Om de Costa Brava te verkennen, is eigen vervoer het handigst: niet alle plaatsen zijn met de trein bereikbaar en bussen rijden maar mondjesmaat. Bovendien biedt een (huur)auto de mogelijkheid om op zoek te gaan naar verder afgelegen strandjes en plekken in de omgeving. Wie aankomt met het vliegtuig kan het beste vliegen op Girona of eventueel Barcelona. 

Vanuit Nederland

www.ryanair.com

www.transavia.com 

Vanuit andere delen van Spanje

www.spanair.com

www.ryanair.com 

Overnachten

Campings zijn overal aan de Costa Brava te vinden en vanwege de grootte van sommige kampeerterreinen moet het niet moeilijk zijn om een plekje te vinden. Wie in hotelletjes of pensions wil overnachten doet er goed aan zo lang mogelijk van tevoren te reserveren. Vooral tijdens het hoogseizoen en feestdagen is het moeilijk om kamer te vinden. Een andere mogelijkheid is het huren van een vakantiehuis of zelfs een villa. Met een grotere groep is dat meestal ook goedkoper. Simpele hotels in de grotere toeristische badplaatsen zoals Blanes en Lloret de Mar en in mindere mate Platja d'Aro en Tossa de Mar zijn over het algemeen niet duur en een kamer is er makkelijker te vinden. 

Relevante websites:

www.bungalow.net (voor grotere huizen)

www.dlleure.com (hotels, huizen, campings etc.)

www.costabrava.nl (hotels, huisjes, pensions, campings)

www.costabrava.com 

ANNEBETH VIS 

Lees ook:Uitwaaien in de Jardins de Cap Roig
Lees ook:Bijzonder boetiekhotel in Tossa de Mar
Lees ook:Campinghoppen aan de Costa Brava
Lees ook:Costa Brava versus Bahamas
Lees ook:Opnieuw busongeluk met Nederlanders langs Costa Brava

3 reacties op “Honderd jaar Costa Brava

 1. Bart Hubert

  Ah, Annebeth, wat heb je weer een geweldig artikel geplaatst!! Ik werd er stil van en kreeg het er warm van. Overdreven? Neen, daarom wil ik graag verwijzen, mag een ieder lezen en bekijken, naar de 128 afbeeldingen en 3 sites met ook fraaie collages van de Costa Brava:
  http://www.ecahuber.eu onder Favorites-Europa-Catalonië-Costa Brava I, II en III. Vooral de inleiding ook lezen op Catalonië, want er zitten nog specifieke sites aan te komen.
  Uiteraard zal ik bij mijn volgende update-email aan een ieder, naar jouw artikel verwijzen Annebeth. 100 jaar Costa Brava, een bijzondere ontwikkeling van een schitterend gebied ….
  Groetjes,
  Bart Hubert

    /   Beantwoorden  / 
 2. Annebeth

  Dank je Bart, fijn dat mensen genieten van dit artikel!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Bart Hubert

   Costa Brava, juiste website: dom van mij, ik zie nu pas dat ik de website onjuist heb vermeld! Weinig te bekijken dan. Excuses iedereen. Hierbij alsnog: http://www.ecahubert.eu en dan kijken onder Favorites-Europa-Catalonië. Inmiddels zijn Llafranc en Platja d’Aro erbij gekomen. 231 afbeeldingen totaal.
   Vriendelijke groet,
   Bart Hubert

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.