De Boekenkast: De Strijd om Spanje

Spanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Wekelijks vertelt hij ons iets over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: De Strijd om Spanje van Anthony Beevor.

Met het boek De Strijd Om Spanje (La Guerra Civil Española) gaan we nog eens volop voor een lijvig werk. Het is een historisch werk met een gedetailleerde blik op het militaire aspect van de Spaanse burgeroorlog. De historicus Anthony Beevor is hiervoor alom bekend. In Spanje geniet hij een hoog aanzien als (militair) historicus al is hij niet altijd even onpartijdig. Ook al telt de Nederlandstalige versie (524 pagina’s) zowat de helft minder pagina’s dan de Spaanstalige versie (904 pagina’s), het blijft een omvangrijk werk rijkelijk voorzien van noten, foto’s, register en kaarten. Neem er dus gerust uw tijd voor!

Het boek is zeker niet voor gevoelige zielen. De gruwel die erin voorkomt is minstens even aangrijpelijk als de gruwel in de Siberische concentratiekampen beschreven in de bekende trilogie ‘De Goelag Archipel’ van de Russische schrijver Aleksandr Solzjenitsyn. Volgens Beevor deden de partijen niet voor elkaar onder in wreedheden: hele dorpen werden letterlijk uitgemoord. Elke partij zag de ander enkel als een vijand, die zonder medelijden vermoord of verkracht mocht worden. Daarnaast beklemtoont Beevor dat de burgeroorlog niet alleen een strijd tussen links en rechts was maar ook een strijd tussen Madrileens staatscentralisme en regionale autonomie. Andere factoren die volgens Beevor bijdroegen tot het gewapende conflict waren het gebrek aan parlementaire traditie en burgerlijke ondernemingszin, de diepe kloof tussen een profiterende bovenlaag en een arm proletariaat, tussen een agrarisch katholicisme en een onberekenbaar anarchisme. Tenslotte, Beevor beperkt zich zeker niet alleen tot het oorlogsgebeuren zelf maar heeft ook ruimschoots aandacht voor de voorgeschiedenis, de diepe kloof tussen het loopvolk (lees: kanonnenvlees) en de generaals, de rol van de Sovjet-Unie en Duitsland, de Internationale Brigades, de krijgstechnieken, Guernica, de ondergang van de Republiek, de franquistische goelag, de ballingen, de invloed op zowel W.O. II als op de Koude Oorlog….enz.

‘De strijd om Spanje’ is een wereldwijd erkend historisch standaardwerk geworden, dat meer up-to-date is dan alle bestaande overzichten.

Een pikant detail uit het boek: ‘Tot aan zijn dood tekende Franco doodvonnissen bij een kop koffie na de maaltijd, afwisselend met een E (ejecutar, meteen doodschieten), C (cambiar, omzetten naar levenslang) of G ( garrote y prensa, de middeleeuwse wurgpaal, in voege tot 1975!)’

Auteur: Antony Beevor
Titel (NL): De strijd om Spanje
Uitgeverij: Ambo
Pagina’s: 524
Titel (SP): La Guerra Civil Española
Uitgeverij : Critica
Pagina’s : 904

Veel leesplezier!
Hasta Luega,
Marco

Benieuwd naar meer boeken uit Marco's Boekenkast? Klik hier. 

Lees ook:Ronda wil op Werelderfgoedlijst
Lees ook:De Boekenkast: Spaanse Spoken
Lees ook:Leestip: ‘Marktdag in Guernica’
Lees ook:498 Spaanse religieuzen zalig verklaard
Lees ook:De Boekenkast: Soldaten van Salamis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.