Spaanse Spijzen: Flan

In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week misschien het wel meest geziene Spaanse toetje: flan.

Spanjaarden staan erom bekend dat zij veel buiten de deur eten. Vanwege een lange siësta hebben zij ruimschoots de tijd om op een terras of in een bistro neer te strijken en een menuutje te verorberen. Dat bestaat normaal uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. En bij de desserts staat negen van de tien keer flan.

Eieren vormen het voornaamste ingrediënt van de pudding en flan wordt gemaakt door middel van wat de Spanjaarden een baño de María noemen. De pudding wordt in vormpjes in een diepe ovenschaal met water gezet, die in zijn geheel de oven in gaat. Een doorsnee flan wordt verder gemaakt met vanille. Kaneel en citroenschil zijn eveneens populaire smaakmakers. Maar eigenlijk kun je er vanalles aan toevoegen, fruit, jam, gesmolten chocolade, koffie, groenten (hartige flan), noten of kaas. En dat maakt flan zo leuk: je kunt er eindeloos mee variëren.

De Romeinen aten al een soortgelijke pudding die zij tiropatinam noemden. Tijdens de Middeleeuwen werd het zoete gerecht alleen maar populairder en vanaf de zeventiende eeuw werd het flan genoemd, afgeleid van het Franse flado, dat plat of taart betekende. Was de flan voorheen een gerecht dat werd afgewerkt met peper, nu raakte suiker als topping in zwang.

Zin gekregen in flan casero (huisgemaakte flan, want dat is uiteindelijk toch de lekkerste)? Klik hier voor een recept. 

Meer Spaanse gerechten? Klik hier 

Lees ook:Spaanse Spijzen: Manchegokaas
Lees ook:Spaanse Spijzen: Gambas al Ajillo (Knoflookgarnalen)
Lees ook:Spaanse spijzen: Fideuá
Lees ook:Spaanse Spijzen: Empanadillas
Lees ook:Spaanse Spijzen: tortilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.