Spaanse Spijzen: Manchegokaas

manchegoIn de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week: Manchegokaas.

Als mensen mij vragen welk Nederlandse gerecht ik het meeste mis, antwoord ik steevast: kaas. Maar eigenlijk heb ik niets te klagen, want een goede Spaanse Manchego, doet echt niet onder voor een stukje Old Amsterdam.

Manchego komt, zoals de naam reeds doet vermoeden, uit het Spaanse La Mancha. Hier wordt al sinds de IJzertijd (!) kaas bereid. Een kaassoort waar onder meer de Romeinen gek op waren. De kaas was vooral bedoeld als voedselproviand voor de herders: de schapen werden vooral voor hun wol gehouden. Pas veel later, in de negentiende eeuw, werd de kaas ook vervaardigd uit economisch belang. Queso Manchego heeft sinds 1984 het stempel van de beschermde herkomstaanduiding Denominación de Origen (D. O.).

Manchego is de kaas die kazen in het algemeen populair maakte in Spanje. En dat is niet voor niets. De kaas wordt gemaakt van de zuivere melk van het Manchego-schaap, een sterk ras, dat ook bij zeer grote droogte overleeft. Om het etiket artesanal (ambachtelijk) te mogen voeren, mag de kaasmaker alleen rauwe melk gebruiken. Tegenwoordig wordt echter veelal gepasteuriseerde melk gebruikt. 

Hou je van jong, koop dan Fresco, die slechts zestig dagen heeft gerijpt. Semicurado is vergelijkbaar met belegen en de Curado heeft meer dan zes maanden gerijpt, waarna het een stevige, snijdbare kaas is. Añejo is overbejaard: deze kazen hebben soms wel twee jaar gerijpt.

Manchego kun je krijgen op een bocadillo (broodje) of als tapa. Een stukje Curado ondergedompeld in olijfolie van goede kwaliteit is mijn favoriet. Maar je kunt de kaas ook tegenkomen op de dessertkaart. En als je een stukje van de allerlekkerste Manchego wil proeven haal hem dan in een echte kaaswinkel.

Meer Spaanse gerechten? Klik hier

Lees ook:Veel voor weinig bij 100 Montaditos
Lees ook:‘s Werelds beste kaas is Spaans
Lees ook:TRAM Benidorm-Alicante
Lees ook:Anekdotes van Spanjaarden in Nederland bij La Vuelta
Lees ook:Spaanse Spijzen: Salmorejo (Koude Cremesoep)

Eén reactie op “Spaanse Spijzen: Manchegokaas

  1. Manuel

    Ik kom niet uit Spanje maar ik ben heeelemaal verslaafd aan Manchego kaas!! De laller lekkerste die ik ooit gegeten heb!! Was ik ook maar een schapen herder dan kon ik het mischien zelf maken! Zijn trouwens ook nog eens kei lieve en mooie beesten!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.