Spaanse Spijzen: tortilla

In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Deze week: Spaanse tortilla.

Gemaakt van eieren en aardappelen is de Spaanse tortilla (tortilla de patatas) één van Spanje´s beroemdste gerechten. Hij wordt koud opgediend of warm, als voorgerecht, hapje of broodbeleg. En je kunt er eindeloos mee variëren.

De Spaanse omelet komt oorspronkelijk uit het binnenland en werd voor het eerst beschreven in een document uit Navarra in 1817. De aardappel, afkomstig uit de Nieuwe Wereld, werd pas in de zestiende eeuw in het land geïntroduceerd, dus voor die tijd was van de klassieke Spaanse tortilla geen sprake. Volgens de legende was het een vrouw uit Navarra die het gerecht toevallig samenstelde. Een zekere generaal Zumalacárregui was op bezoek en vroeg haar iets te eten te bereiden. De vrouw had enkel aardappelen, eieren en uien in huis en bereidde zo voor het eerst een Spaanse tortilla.

 
De naam is afgeleid van het Spaanse woord torta, dat wij met taart zouden vertalen. Lange tijd was het het populairste Spaanse gerecht, maar met de komst van het toerisme moest de tortilla die plaats afstaan aan de welbekende paella. 
 
Eieren en aardappelen zijn de basisingrediënten en zoals het een echt Spaans gerecht betaamt, wordt de omelet bereid in olijfolie. Elk restaurant en elk huishouden heeft een eigen variant, want aan de tortilla kunnen eindeloos veel andere produkten worden toegevoegd. Uien zijn erg populair en in Catalonië houden ze van tortilla met spinazie. In Baskenland en omstreken, aan de Atlantische kust, worden wel kabeljauw of andere vissoorten toegevoegd, terwijl het binnenland gaat voor uien, paprika of doperwten en chorizo.
 
Een tortilla flans je zo in elkaar, maar zorg er wel voor dat de omelet op een laag pitje gaar bakt. Bekijk de video hieronder voor de bereidingswijze. 
 Meer weten over andere Spaanse gerechten? Klik hier voor alle afleveringen van Spaanse Spijzen.

Lees ook:Spaanse Spijzen: Puchero
Lees ook:Spaanse Spijzen: Flan
Lees ook:Spaanse Spijzen: Pulpo a la Gallega
Lees ook:Spaanse Spijzen: gazpacho
Lees ook:Koken met Bijzonder Spaans: stoofpotje met kip, chorizo en aardappelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.