Mateloos markten tussen de pelgrims

Of het nu gaat om verse groenten, fruit en vis, unieke tweedehandsjes of handgemaakte souvenirs: het is toch veel leuker om ze op een ouderwets gezellige markt te kopen, dan in de commerciële winkelstraten? In de rubriek Mateloos Markten passeren authentieke Spaanse mercados en mercadillos de revue. Dagmarkt, vlooienmarkt, toeristische markt: Spanje biedt mogelijkheden genoeg om mateloos te markten. In deel 9 een bezoek aan de versmarkt van Santiago de Compostella, Mercado de Abastos. 


In Santiago de Compostela komen pelgrims en toeristen in eerste instantie natuurlijk voor de basiliek en het graf van Jacobus, maar de dagelijkse versmarkt van het pelgrimsoord doet het niet slecht. Het is het tweede meest bezochte monument in de stad en bovendien de vijfde belangrijkste versmarkt van Spanje.


De Mercado de Abastos werd in de negentiende eeuw gebouwd en in 1885 geopend op de plek waar eeuwen eerder een paleis van de graven van Altamira stond, een invloedrijke familie in de stad. De Altmira's gingen aan aan twisten ten onder, evenals veel van de gebouwen die de familie achterliet. Voordat de markt de naam Mercado de Abastos (abasto betekent proviand) kreeg, was het gewoon de Mercado de la Ciudad waar mensen uit de omgeving in alle vroegte hun koopwaren kwamen aanbieden. Inderdaad: vers van het land. Met de renovatie van de plek in 1940 en 1941 kreeg de markt met een nieuw gebouw haar huidige vorm.

Nog altijd is de markt sterk traditioneel: de meeste aangeboden waren komen van het omringende land. Het is een perfecte plek om Galicische lekkernijen uit te proberen. Wees niet verbaasd als prijzen ontbreken: zoals het de traditie betaamt wordt hier doorgaans nog veel onderhandeld over de prijzen.

De markt is van maandag tot zaterdag geopend tussen 8.30 – 14.00 uur.

Rustiek Ribadesella

Exclusief Encants (Barcelona)

Lees ook:Mateloos markten: Alicante’s mercados op een rij
Lees ook:Mateloos Markten: Exclusief Encants (Barcelona)
Lees ook:Mateloos Markten in Middeleeuwse sferen
Lees ook:Mateloos markten: La Mola ‘mola’ (Formentera)
Lees ook:Mateloos markten: Ibiza´s happy hippiemarkt Las Dalias

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.