De meisjes van Pedro Almodóvar

Eens was hij de enfant terrible van de Spaanse film, tegenwoordig mag Almodovar zich de meest beroemde Spaanse filmmaker aller tijden noemen. En genoeg chicas die graag in zijn films schitteren. Een overzicht van de belangrijkste.

Carmen Maura Almodóvars eerste muze als eigengereide, soms licht hysterische, maar altijd karakteristieke vrouw. De twee gingen na onenigheid tijdens de Oscar-uitreiking van 1988 uiteen. Te zien in Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (1980), Entre tinieblas (1984), ¡Qué hecho yo para merecer esto! (1984), Matador (1986), La ley del deseo (1987), Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) en Volver (2006).

Cecilia Roth Terwijl Carmen Maura de hardwerkende vrouw uit de arbeidersklasse speelt, krijgt deze Argentijnse actrice de rol van een meer verfijnde dame met een soms fatale aantrekkingskracht. Te zien in Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (1980), Laberinto de pasiones (1982), Entre tinieblas (1984), ¡Qué hecho yo para merecer esto! (1984) en Todo sobre mi madre (1999).

Marisa Paredes Begon als een masochistische non, maar groeide in haar rol als vrouw op leeftijd met een onrustige ziel. Te zien in Entre tinieblas (1984), Tacones lejanos (1991), La flor de mi secreto (1995), Todo sobre mi madre (1999), Hable con ella (2002) en La piel que habito (2011).

Victoria Abril Na de breuk met Carmen Maura de nieuwe muze van Almodóvar van eind jaren tachtig tot begin jaren negentig. Ze werd in deze tijd een waar sekssymbool. Te zien in La ley del deseo (1987), ¡Átame! (1990), Tacones lejanos (1991) en Kika (1993).

Penélope Cruz Tijdens de Oscar-uitreiking van 2000 schreeuwde dit Almodóvar-meisje op het podium naar haar geliefde regisseur: ‘Pedro!’ Te zien in Carne trémula (1996), Todo sobre mi madre (1999), Volver (2006) en Los abrazos rotos (2009).

Elena Anaya De 36-jarige actrice wilde van kinds af aan al een Almodóvar-meisje zijn. Te zien in Hable con ella (2002), La piel que habito (2011) en zeer waarschijnlijk in Almodóvars toekomstige werk.

Lees ook:Februari: maand van Pedro Almodóvar op Nederland 2
Lees ook:Angelina Jolie wil het nieuwe meisje van Pedro Almodóvar zijn
Lees ook:Overnachten als op de filmset
Lees ook:Todo sobre mi Madre
Lees ook:La piel que habito maakt kans op Golden Globe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.