Traditionele Feestdagen: Allerheiligen

Bloemenoffers, een dodenmis, een bezoek aan het graf van de overledenen en herdenking van alle heiligen. Dat is in Spanje kortweg el ´Día de Todos Los Santos´, zoals dinsdag 1 november werd gevierd. In Katholieke landen, zoals Spanje, Italië en Portugal en delen van voormalige Spaanse koloniën in Midden- en Zuid-Amerika, een verplichte feestdag om speciale aandacht te besteden aan de doden.

Geschiedenis
Allerheiligen ontstond ruim 300 jaar na Christus om katholieke martelaren te herdenken en groeide in 609 uit tot een nationale katholieke feestdag. Het is een van de oudste feestdagen uit het Christendom. Om alle heiligen te herdenken liet Paus Bonifaci IV het pantheon van Rome bouwen als tempel van alle goden. Sinds 731 wordt de katholieke feestdag traditioneel op 1 november gevierd. Destijds wijdde Paul Gregorio III de Apostel kapel in de Sant Pedro Kathedraal in Rome in om Allerheiligen jaarlijks te kunnen vieren. Zijn opvolger Gregorio IV zorgde ervoor dat halverwege de 9e eeuw alle kerken het voorbeeld volgden.

Feestdag in Spanje
De traditionele dodenherdenking wordt tot op de dag van vandaag gevierd op 1 november door een mis die wordt opgedragen aan alle overledenen, gevolgd door een bezoek aan het kerkhof van de familie om de doden van bloemen te voorzien en hun graf te onderhouden.Afgezien van de algemene viering wordt in Spanje ook stilgestaan bij het begin van het najaar, waarbij de kastanje als symbool van de kou dient. Elke Spaanse regio houdt er wel zo haar eigen regels op na.

Catalaanse tradities
In Catalonië wordt de dag traditioneel gevierd met gepofte kastanjes, boniatos (zoete aardappelen), panellets (zoet gebak) en moscatel (zoete witte wijn). Was voorheen ´la castanyada´ een manier om de kastanjeoogst van de boeren te delen met het dorp, gezamenlijk met familie door te brengen binnenshuis om de kou buiten te houden en nieuwe energie op te doen voor de winter, tegenwoordig wordt er minder volgens het ritme van het seizoen geleefd en staat de dag vooral bekend om het samenzijn, delen en eten met familie en vrienden.

Lees ook:Allerheiligen in Spanje
Lees ook:Allerheiligen in Spanje
Lees ook:Zo gaat dat in Spanje: Halloween
Lees ook:Fiesta!
Lees ook:Spaanse kerk verwerpt Halloween

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.