Tàpies leeft weer!

Van 21 juni tot en met 3 november 2013 zal in Barcelona nog nooit eerder vertoond werk van Tàpies geëxposeerd worden. De kunstwerken, die hij tussen 1945 en 2011 heeft gemaakt en uit zijn persoonlijke collectie komen, zullen tegelijkertijd te zien zijn in twee musea, de Fundació Antoni Tàpies en het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

De obsessie tot experimenteren, de ontwikkeling van zijn eigen iconografie, zijn speciale woordenschat, de talloze tekens die hij gebruikte, de kleuren, materialen en alledaagse objecten, alles komt in deze expositie tot uiting. En Tàpies zelf komt daardoor weer tot leven. Sommige kunstwerken lijken net gemaakt te zijn, alsof hij vijf minuten geleden zijn eigen overhemd nog tegen het schilderij heeft geplakt, zoals bij het kunstwerk Coneixement i amor.

Maar wie is de Catalaanse kunstenaar Antoni Tàpies nu eigenlijk? Hij hoort thuis in het rijtje van Spaanse kunstenaars als Pablo Picasso, Salvador Dalí en Joan Miró en werd veel beïnvloed door de laatst genoemde kunstenaar en de Duits-Zwiterse artiest Paul Klee. In 1943 begon hij met schilderen en richtte zich tot het surrealisme. Al gauw ontwikkelde hij zijn eigen abstract-expressionistische schilderstijl. Hij maakte zich de symbooltaal en zijn handschrift in verf eigen en probeerde de kunst als middel te gebruiken voor het zowel geestelijk als maatschappelijk bewustmaken. Op 6 februari 2012 is deze grote kunstenaar op 88-jarige leeftijd in zijn huis in Barcelona overleden, maar dankzij deze grote tentoonstelling in twee verschillende musea komt hij nu weer even tot leven.

Tekst: Sophie Schiphorst

Lees ook:De tien best bezochte musea van Spanje
Lees ook:Het Pradomuseum in Madrid komt met een app
Lees ook:Schildercursus aan de Costa Daurada
Lees ook:Spaanse onderscheiding voor het Rijksmuseum
Lees ook:Musea in Spanje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.