Archief: juli 2012

10 zomertips voor méér belplezier

Tien tips om ervoor te zorgen dat je ook in het buitenland zorgeloos kunt bellen, sms’en en internetten. Voorkom hoge kosten, niet bereikbaar zijn en andere onaangename verrassingen!

1. Blijf bereikbaar

Sommige providers hanteren speciale voorwaarden voor het gebruik van je telefoon over de grens. Dat kan variëren van expliciete toestemming voor gebruik buiten Nederland tot het storten van een borgsom.
Kijk dit goed na voor je vertrekt. Zo voorkom je dat je in het buitenland opeens niet meer kunt bellen, sms’en of gebeld kunt worden. Ook is dataverkeer vaak niet mogelijk in het buitenland, terwijl je hier binnen Nederland een abonnement voor hebt.

Groeten uit Spanje

Volgens TNT Post worden er elke zomer wekelijks duizenden vakantiegroeten door Nederlanders vanuit het Iberisch Schiereiland naar het thuisfront gestuurd, zodat een Nederlands huishouden gemiddeld vijf ansichtkaarten met een postzegel van koning Juan Carlos in de bus krijgt. De afbeeldingen op deze vakantiekaarten zijn meestal pittoresk. Het landschap is lieflijk, het stadsgezicht onberispelijk, het water helder en de lucht heeft de kleur van ansichtkaartenblauw. De standaardkaarten van je vakantiebestemming in Spanje zeggen echter al lang niet meer wat jouw vakantiegevoel is. Vandaar dat het eigen fotokaarten maken sterk in opkomst is. Een foto dat je aan het strand van Ibiza ligt of dat je net in Valencia een heerlijke paella naar binnen zit te werken met het onderschrift “Het is hier fantastisch!”, “De kinderen vermaken zich prima, dus wij ook!” – of op zijn minst een vrolijk zonnetje met de temperatuur ter plaatse en groeten – wordt vanaf het vakantieadres met de laptop doorgemaild naar een speciale kaartenservice. Hier wordt het vakantiekiekje uitgeprint en vervolgens als echte kaart verstuurd. Een voorbeeld van een concept dat het beste van offline combineert met het beste van online is het concept. Emigratieplannen naar de Spaanse costa? Ook je verhuisberichten kun je digitaal te versturen.

Naar het strand met iPlaya

Ga jij deze zomer zonnebaden langs de Spaanse playas? Dan is de app iPlaya iets voor jou. De temperatuur aan zee, de wind, de golven en het antwoord op de vraag of er überhaupt wel zon is, krijg je via deze applicatie voor iPhone en Android. De app is een initiatief van het Spaans meteorologisch instituut. Je kunt ‘m gratis downloaden. Een beetje basiskennis van de Spaanse taal is wel handig.

Versace in Madrid

Het is dit jaar precies vijftien jaar geleden dat de Italiaanse modeontwerper Gianni Versace overleed. Daarom komt het Kostuummuseum (Museo del traje) in Madrid met een expositie gewijd aan de designer onder de titel ’15 años sin Gianni’ (15 jaar zonder Gianni). In het museum is een twintigtal ontwerpen van Versace te bewonderen, die vergezeld worden door beeldende kunstwerken, waarmee de expositie aandacht besteed aan Versace’s inspiratiebron van Grieks-Romeinse kunst. De toegang tot het museum bedraagt 3 euro, maar deze expositie is gratis te bezichtigen. De tentoonstelling is nog tot en met 14 oktober te bezoeken.

IJsje eten in…Alicante

Alicante wordt in de zomer overspoeld door toeristen en warme temperaturen. Hoog tijd dus voor een ijsje. En waar kun je dat in deze provinciehoofdstad het best bestellen? Bij Helados Verdu, een ijszaak die al decennia bestaat en sinds de jaren zestig in handen is van dezelfde familie. Hier kun je vooral klassiekers krijgen. Vanille en tutti-frutti zijn populair en ook turrón (nougat, waar de provincie om bekend staat) is een aanrader.

IJsje eten in…Girona

Girona is niet alleen een transit stad om vanaf het vliegveld per bus naar Barcelona af te reizen, de idyllische stad is zelf ook zeker een bezoekje waard. Al was het maar om even af te koelen van de zomerse hitte. Als je jezelf echt wilt verwennen, mag je Rocambolesc niet voorbijlopen.

Deze hippe ijscowinkel- open sinds april 2012- biedt werkelijk ´maravillas´. Je kunt kiezen uit zes verschillende smaken en een oneindige variatie aan toppings. Neem bijvoorbeeld de abrikozenijs met groene thee-cake, ananas en warme chocolade, de appel uit de oven smaak of de pure chocolade met brownies en aarbei.

De ijswinkel is in handen van Jordi Roca, de zoon van het bekende 3 sterren-restaurant El Celler Can Roca. Voor het gastronomische restaurant van zijn vader bestaat een lange wachtlijst van zo´n 4 tot 5 maanden. Jordi wilde met zijn nieuwe ijszaak de gastronomie bereikbaar maken voor een groter publiek. Dat is hem zeker gelukt met zijn droomdesserts!

Als in een film overnachten in Madrid

Dormirdcine is een wel heel bijzonder hotel in de Spaanse hoofdstad. Hier staat alles in het teken van film en kunst en zijn de kamers niet ‘cultural’, maar vooral ‘cooltural’. Het hotel kenmerkt zich door hippe en kunstzinnige decoratie en draagt een bij uitstek urban sfeer uit. Natuurlijk kun je ‘s avonds je favoriete films op puike, 21ste-eeuwse toestellen bekijken. De decoratie van het hotel is verzorgd door een honderdtal artiesten uit de Spaanse hoofdstad.

Recept van de week: perzikenjam

De zoetsappige perziken van Ordal (Alt Penedès) zijn niet alleen lekker om zo uit de hand te eten. Je kunt er ook heerlijke jam van maken. Door de uitstekende kwaliteit en natuurlijke bereidingswijze, bevatten deze perziken extra veel ijzer, vitamine C en zijn ze bovendien goed tegen bloedarmoede.

Ingrediënten (voor 4 personen):
2 kilo perziken (pressèc d´ordal)
1,1 kg suiker
1 vanillestokje
1/2 citroen

Ryanair schrapt vluchten in Spanje

De Ierse lowcst carrier Ryanair is niet blijf met de verhoging van de luchthavenbelastingen door de Spaanse autoriteiten. Uit protest heeft de vliegmaatschappij besloten een aantal routes te schrappen. Het gaat om elf vluchten van en naar Madrid en vier vluchten van en naar Barcelona. Op deze beide vliegvelden werd de taks met ingang van 1 juli verdubbeld. Volgens de lowcost maatschappij betekent de beslissing dat Madrid en Barcelona 2,3 miljoen passagiers per jaar mislopen en 2.000 banen kunnen schrappen.