Archief: juni 2012

Restaurant Can La Núria

In Catalonië kun je heerlijk eten! Niet alleen de Catalaanse hoofdstad Barcelona, ook de provincie zelf biedt volop mogelijkheden om heerlijk te genieten. Ben je dol op vers en lekker eten en bovendien een natuurliefhebber, dan is restaurant Can La Núria in het centrum van Bellver de Cerdanya het proberen waard!

Door de weeks eet je er een heerlijke dagschotel met keuze uit 4 voor-, 4 hoofd- en 4 nagerechten voor een betaalbare prijs. Het uitzicht op de Cerdanya Vallei krijg je er op de koop toe! Het restaurant Ca La Núria ligt op 15 minuten van Puigcerdà, 20 minuten van de skipistes La Molina en La Masella en 5 minuten van de Cadí tunnel, die Cerdanya met Barcelona verbindt.

Stierenrennen in Pamplona

Op 6 juli om klokslag 12 uur wordt in Pamplona een vuurwerkpijl afgestoken: het teken dat San Fermin is begonnen, direct gevolgd door kreten vanuit de menigte (Gora, San fermin, Viva San Fermin) en het rijkelijk vloeien van cava en andere alcoholische drank. Het feest wordt al sinds 1591 gevierd. San Fermín was de zoon van de Romeinse senator Firmo in Pamplona. Een Frans priester, San Saturnino, bekeerde hem tot het christendom en zond hem naar Toulouse om hem tot bisschop te kneden. Terug in Pamplona nam hij de kerstening van de heidenen aldaar op zich. En daarvoor wordt hij nu geëerd met een feest dat eigenlijk altijd uit de hand loopt. Want San Fermin betekent niet alleen rennen met stieren, maar tevens overdadig alcoholgebruik. Vanaf 6 juli is het een week lang feest in Pamplona.

Via Ferrata: via een stuk ijzer omhoog klimmen

Daar komt het in het kort gezegd op neer. Veel heb je niet nodig; een helm, een veiligheidsgordel en een paar klimhaken om jezelf te zekeren is voldoende. Ook een ervaren klimgids is niet overbodig.

En dan ogen dicht (of liever: wijd open!) en klimmen maar. Met het gewicht op je benen, trek je jezelf zo 170 meter de lucht in. En voor je het weet ben je boven. On top of the world! Dit is pure adrenaline!

Nationaal park Cadí-Moixeró

Het nationaal park Cadí-Moixeró bestaat sinds juli 1983 om het Cadí berg en omgeving te beschermen. De oppervlakte van in totaal 41.342 hectare maakt -samen met het onlangs opgezette park Alt Pirineu Natural Park- een van de grootste natuurparken van Catalonië. Het park strekt zich uit over drie rurale districten in de provincie Barcelona: l´Alt Urgell, el Berguedà en La Cerdanya.

De bergen Cadí en Moixeró zijn met elkaar verbonden door de 30 kilometerlange Tancalaporta-route en vormen samen een indrukwekkend gebergte van de Pyreneëen en scheiden de rivierbeddingen van de rivier Segre (La Cerdanya en L´alt Urgell) en de rivier Llobregat (Berguèda).

Flora en Fauna
Het bergachtige natuurpark varieert van een 800 meter lage vallei tot een 2.648 meter hoge berg. Voor natuurliefhebbers is het zeker de moeite waard dit gebied te bezoeken. Al was het alleen maar om de grote variatie aan flora en fauna.

Met Picasso de bergen in

Dat Picasso niet alleen een veelzijdige kunstenaar was, maar ook een fervent reiziger en natuurliefhebber blijkt wel uit het feit dat er een speciale bergtocht naar hem is vernoemd, de ´Picasso toer´. De wandelroutes van zo´n 60 kilometer in totaal laat je zien waar Picasso voor zijn vertrek naar Parijs samen met zijn geliefde het liefst vertoefde.

In de lente van 1906 bracht Picasso samen met zijn vriendin Fernande Olivier een bezoekje aan het pintoreske bergdorpje Gósol. Voor hun terugkeer naar Parijs, trok het paar ze er in augustus samen op hun ezels rond. Wat kleding, een schildersezel, Fernande als model, wat verfkwasten en olieverf waren genoeg om hen van de reis te laten genieten. Picasso maakte sinds zijn tijd in Gósol steeds vaker gebruik van de kleuren rood en okergeel. Kleuren die kenmerkend zijn voor het bergdorp. Het korte verblijf in het dorpje in de Pyreneëen zorgde voor een verandering in Picasso´s algehele schildersstijl.

Nieuwe header voor Spanje.blog.nl

Hoewel sommige lezers van mening waren dat er niets mis is met de huidige header van Spanje.blog.nl (toch leuk om te horen), vind ik persoonlijk toch wel dat deze iets eigentijdser zou kunnen zijn. Met een ruime meerderheid werd er door lezers en via Facebook gestemd op  het meest ‘frisse’ ontwerp. Binnenkort zal deze header boven de blog prijken. Muchas gracias voor jullie reacties!

Pedraforca

Als je van avontuurlijke klimreizen houdt, kun je hier echt niet omheen. Pedraforca, de méest gevreesde berg van Catalonië, is voor vele bergsportliefhebbers hun ´once in a lifetime opportunity´. Het Mekka onder de bergsporters, laat zich echter niet gemakkelijk beklimmen.

Pedraforca (lees: stenen vork) bevindt zich in Berguedà, tussen de gemeente´s Saldes en Gósol in het nationaal park Cadí-Moixeró. De berg heeft haar naam te danken aan de vorm van de berg, twee parallele langwerpige bergen, in het midden gescheiden door een dal (l´enforcada). De hoogste berg bedraagt 2.507 meters. Dit gedeelte bestaat ook uit een tweede, kleine klim van met een kleine tweede klim van 2.475 meter (El Calderes).De laatste berg bedraagt 2444,8 meter. Het dal bevindt zich op 2.356 meter hoogte en verbindt beide bergen met elkaar.

Bacardi Rocktronic Festival op Ibiza

Bacardi organiseert van 1 tot en met 3 juli het Barcardi Rocktronic Festival op feesteiland Ibiza. Enkele artiesten die hebben toegezegd van de partij te zullen zijn, zijn Sting, Lenny Kravitz en Elton John en daarnaast zijn er nog een twintigtal optredens. Het festival vindt plaats op een terrein waar 25.000 mensen samen kunnen komen en waar naast de podia restaurants aaanwezig zijn en waar je eveneens een duik kunt nemen in zee.

 

Recept van de week: Maak je eigen ´pèsols negres´

Bruine bonen. Niet iedereen is er dol op. Toch is het een zeer gezonde maaltijd dat het hele jaar door gegeten kan worden. En bovendien klaar in een handomdraai. Hier het goedbewaarde recept van ´la abuela catalana´.

Ingrediënten:
400 gram bruine bonen
1 eetlepel bicarbonaat
1 ui
100 gram ham
3 grote tenen knoflook
thijm, bonenkruid en laurier
peterselie
zout & peper
water
200 gram baconspek