Archief: mei 2012

La Patum in Berga

Tijdens de Corpus Christi feesten die komende week op diverse plaatsen in Spanje en andere landen worden gehouden, is het ook feest in de Catalaanse stad Berga. Tijdens La Patum, zoals de stadsfeesten worden genoemd, nemen de Christenen het op tegen de moslims en aartsengel Michaël vecht tegen Lucifer en zijn demonen. De feesten gaan gepaard met veel vuur, rook en monsterachtige figuren. De reuzen, draken en duivels spelen de hoofdrol. De stadsfeesten staan op de Werelderfgoedlijst voor Immateriële Zaken van de Unesco. Ze vinden plaats van 4 tot en met 10 juni.

Het Spaanse EK-lied

Nog even en de Eurocopa (het EK) staat weer voor de deur. De Spaanse selectie won het EK vier jaar geleden en sleepte twee jaar geleden de wereldbeker in de wacht. Zanger David Bisbal zingt de selectie toe.

Corpus Christi: feest en traditie in Toledo

In Toledo is het komende week feest. Traditioneel wordt in de negende week na Pasen het feest van Corpus Christi gevierd. Hoogtepunt is de processie waarbij het monumentale Custodia de Arfe en andere schatten worden gedragen en waarbij de aartsbisschop voorop loopt. De straten zijn met bloemen bezaaid en aan de woningen zul je traditionele handwerkjes zien hangen. Het is een van de oudste feesten in Spanje en wordt al ten minste acht eeuwen op deze manier gevierd. Corpus Christi werd tevens van internationaal toeristisch belang verklaard. De feesten vinden plaats van 4 tot en met 10 juni.

Orgelmuseum geopend in Catalaans dorpje

In de Catalaanse gemeente Collbató is afgelopen week een museum gewijd aan orgels geopend, het Museo del Órgano. Het plaatsje heeft een lange traditie als het gaat om de bouw van orgels. Er worden orgels gebouwd, die in de hele wereld worden verkocht. Onder meer de orgels in de Sagrada Familia en Montserrat zijn afkomstig uit Collbató. In het museum kunnen bezoekers kennismaken met de techniek en het productieproces van de levensgrote instrumenten.

Nieuwste nummer España & Más weer in de winkel

Vanaf vandaag ligt het zomernummer van España&Más in de Nederlandse winkels. Met deze keer een Top-10 Spaanse stranden, een overzicht van de leukste Spaanse souvenirs, de beste campings in Catalonië, maar ook autoroutes in Andalusië, tussen Valencia en Cuenca en de route van Don Quichot. En natuurlijk is er aandacht voor Spaanse en Latijns-Amerikaanse films, boeken, muziek en cultuur. Het Latijns-Amerikaanse land dat dit keer in de spotlight staat is Ecuador. Kortom: volop inspiratie!

Spaanse muziek: Paco Fernández

Onlangs maakte ik kennis met de Spaanse zanger Paco Fernández. Hij is met name bekend vanwege zijn loungeachtige Café del Mar-muziek, maar speelde voor deze gelegenheid ook de nodige flamenco van Paco de Lucía. In één woord: fantastisch. Een veelzijdig repertoire en gegarandeerd een feestje.

PhotoEspaña: fotofestival in Madrid

Madrid is vanaf 30 mei gedurende bijna twee maanden dé fotohoofdstad van Spanje tijdens het event PhotoEspaña. Exposities, workshops, wedstrijden, technieken, innovatie en artiesten staan centraal bij de diverse activiteiten die in de Spaanse hoofdstad zullen plaatsvinden. De tiende editie van PhotoEspaña behelst meer dan 120 activiteiten. Jaarlijks komen zo’n 600.000 personen op het festival af.

Spanje serveert goedkope Club Sandwich

Spanje is voor toeristen niet duur. Dat blijkt uit een onderzoek, waarbij de prijzen van club sandwiches in hotels op verschillende locaties met elkaar vergeleken zijn. In Madrid betaalt je als toerist gemiddeld 12,30 euro voor een club sandwich (kip, bacon, ei, tomaat, sla), maar kun je ze al vanaf 5 euro bestellen. Daarmee is Spanje het tweede goedkoopste land binnen Europa volgens Club sandwich Index (CSI) van Hoteles.com. De duurste plek is Parijs, waar je voor een broodje in een luxe hotel tot wel veertig euro betaalt en de gemiddelde prijs 25,13 euro bedraagt. In totaal werden voor de graadmeter de prijzen door gasten in 750 hotels met vijf, vier, drie en twee sterren verzameld.

Museum gewijd aan geuren geopend in Spanje

Afgelopen weekend is in het Spaanse gehucht Santa Cruz de la Salceda een museum gewijd aan geuren, het Museo de los Aromas, geopend. Het gaat om het allereerste museum in zijn soort in Spanje en zelfs Europa. Het museum is ingedeeld als woning met verschillende vertrekken en in ieder vertrek staan andere geuren centraal. Zo kun je er bijvoorbeeld de geur van het platteland herkennen, voedingsmiddelen en natuurlijk minder aantrekkelijke geurtjes, zoals die van zweetvoeten.

De laatste jaren van Rafael in het Prado

Het Pradomuseum in Madrid wijdt vanaf half juni een expositie aan de laatste, zeer vruchtbare, jaren van het leven van de Italiaanse schilder Rafael (1483-1520). In deze tijd wist Rafael op te klimmen tot meest invloedrijke westerse schilder. De expositie, die het resultaat is van een samenwerking met het Louvre, laat zien hoe de artiest werkte in zijn atelier, waar hij op een zeker moment meer dan vijftig assistenten had. Het Prado toont meer dan zeventig schilderijen van zijn hand. De expositie begint op 12 juni en duurt tot en met 16 september 2012.