Archief: april 2012

Zestig jaar bikini in Benidorm

In het katholieke Spanje van de vijftiger jaren was de badplaats Benidorm de allereerste gemeente in Spanje waar zonnen in bikini werd toegestaan. Dat gebeurde precies zestig jaar geleden. Het officieel toestaan van de bikini was een reactie op een boete die een Britse toeriste gekleed in bikini in de badplaats kreeg opgelegd, zestig jaar geleden. De vrouw zat op het terras van een bar langs het strand en kreeg voor haar onbehoorlijke kleding een boete van 40.000 pesetas van een passerende agent. Die situatie leidde tot een grote verdeeldheid onder voor- en tegenstanders van de bikini in het land. Generaal Franco zou zelfs van een ‘bikinioorlog’ hebben gesproken. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat in Benidorm de beslissing werd genomen om de badkleding voortaan toe te staan. Volgens burgemeester Pedro Zaragoza moest aan de buitenlandse toeristen in badplaats tegemoet worden gekomen.

 

Deze week: 2 de Mayo in Madrid

Op 2 mei 1808 kwam de Madrileense bevolking in opstand tegen de troepen van Napoleon in de Spaanse hoofdstad. Er werd onder meer strijd geleverd op het beroemde plein Puerta del Sol. De Fransen lieten dit niet op zich zitten en reageerden met harde hand. Op 3 mei vond een massale executie van Spaanse opstandigen plaats. De befaamde Spaanse schilder Francisco Goya legde de beide gebeurtenissen vast in 1814. Elk jaar herdenkt de Spaanse hoofdstad de opstand van 2 mei met talloze activiteiten en festiviteiten in de stad. Overigens zijn de eerste activiteiten afgelopen weekend reeds begonnen en gaan ze nog de hele week door.

Video uit het Reina Sofia Museum in Madrid

Het Reina Sofia in Madrid laat met deze video zien hoe de nieuwe museumzalen zijn opgebouwd. In de zalen is de museumcollectie met werken uit de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw ondergebracht. Samen vormen de zalen een route verdeeld over twee verdiepingen van dit gebouwd, een ontwerp van architect Jean Nouvel.

 

Middeleeuwse steden in Spanje

In veel Spaanse steden en dorpen is het middeleeuwse erfgoed bewaard gebleven. Dat betekent dat je er kunt rondslenteren langs romaanse kerkjes en gotische gebouwen, door nauwe straten en smalle stegen. In het hele land zijn historische dorpskernen uit de donkere middeleeuwen bewaard gebleven. Anno 21ste eeuw zorgen ze voor een authentieke belevenis. De krant 20Minutos zette vijftig middeleeuwse plaatsen in het land op een rij in een speciaal magazine. Can Ainsa tot Xátiva: de plaatsen staan op alfabetische volgorde en bij iedere gemeente vind je de belangrijkste bezienswaardigheden. Je kunt het magazine hier gratis downloaden.

 

Wandelrouteportaal in Spanje

Wandelaars en fietsers kunnen in Spanje hun hart ophalen met een breed scala aan mogelijke routes. Maar veel van die routes zijn bij het publiek nauwelijks bekend. Het project Senderia moet daar verandering in brengen. Nu al zijn er op de website tachtig routes te vinden in de provincies Ávila, Salamanca, Cáceres en Madrid. Het Sistema Central is het gebied dat vanaf het hart van Spanje tot aan het hart van Portugal loopt. Het vormt de basis van de wandel- en fietsroutes.

Koks van El Bulli gaan door in Cadaqués

Mateu Casañas, Oriol Castro en Eduard Xatruch, drie Spaanse topkoks die met Ferran Adrià samenwerkten in zijn inmiddels gesloten restaurant El Bulli aan de Costa Brava, hebben de handen ineengeslagen en openen nog voor de zomer een informeel kwaliteitsrestaurant in de bekoorlijke badplaats Cadaqués, eveneens gelegen aan de Costa Brava. Het restaurant zal Compartir heten en de kaart bestaat uit ongeveer dertig gerechten. Het moet een restaurant worden dat zich kenmerkt door eenvoud en simpele gerechten en dat voor iedereen toegankelijk is. De ervaring van El Bulli in een simpeler jasje en op een prachtige plek!

Feria de Abril in Sevilla

Het is april en dat betekent voor veel Spanjaarden maar één ding: groot feest. Vooral in Andalusië, maar ook in andere delen van Spanje, wordt de cultuur van het zuiden uitbundig gevierd op het feestterrein van de ‘Feria de abril’. Het perfecte excuus om je flamencojurk weer uit de kast te trekken. Het eerste aprilfeest vond plaats in het in Prado de San Sebastián te Sevilla van 18 tot 20 april in 1847. Het duurde niet lang of het feest groeide uit tot een populair feest voor bezoekers. Er werd een professionaliseringsslag gemaakt toen de feria in 1973 verhuisde naar een plek naast de rivier Guadalquivir in Sevilla. Dit jaar is het feest van 24 tot en met 29 april.

Spanjes eerste natuurreservaat voor surfers

De Spaanse gemeente Ribamontán al Mar in Cantabrië heeft zijn stranden uitgeroepen tot ‘Nationaal Surf Reservaat’. De stranden in het plaatsje behoren tot ‘s lands beste om te surfen. De beste spots zijn de playas Somo, Loredo en Langre, maar ook Los Tranquilos en Galizano behoren tot het reservaat, alsmede het eilandje Isla de Santa Marina. In het kader van de benoeming wordt er in Ribamontán een surfcentrum gebouwd langs de boulevard van een van de stranden. De kust van de gemeente is ongeveer tien kilometer lang. Er kan ongeveer negen maanden per jaar wordt gesurft.

100% Mallorca, Menorca & Ibiza

Ben jij van plan om deze zomer op vakantie te gaan naar Mallorca, Menorca of Ibiza? Dan mag de reisgids 100% Mellorca, Menorca & Ibiza niet in je koffer ontbreken. In de gids vind je de leukste baaien, stranden en andere natuurgebieden, maar ook adresjes om de verblijven of te eten. En natuurlijk ontbreken ook de bezienswaardigheden niet. Waar zie je de mooiste zonsondergang en waar kun je na je maaltijd nog genieten van een goed glas wijn? De gids is opgedeeld in verschillende gebieden op Mallorca en behandelt daarnaast apart de eilanden Menorca en Ibiza. Er is ook aandacht voor lokale tradities en wandelroutes. De reisgids 100% Mallorca, Menorca & Ibiza is sinds deze maand verkrijgbaar en kost 14,95 euro.

Op de fiets door Málaga

Met een fietstour in Málaga ontdek je op een actieve manier de veelzijdigheid van deze stad in het zuiden van Andalusië. Er zijn verschillende fietsroutes onder begeleiding van een Nederlandse gids mogelijk. Bij de stadsfietstour door Málaga zie je vooral de mooie bezienswaardigheden, het historisch centrum, de haven, de boulevard en meer. De Málaga Tapas en Wijn fietstour is een leuke manier om Málaga op culinair gebied te ontdekken. Tijdens deze fietstour kun je proeven van de bekende Málagawijnen en natuurlijk zijn er ook tapas onderweg. Voor de fietsliefhebber die het graag wat hogerop wil zoeken, is de Málaga Panorama fietstour een mooie uitdaging. Bij deze fietstour zal er tijdens het fietsen een beroep gedaan worden op de conditie. Op de route liggen een paar venijnige klimmetjes. Vanaf verschillende punten krijg je na deze inspanning een geweldig panorama over Málaga en de Costa del Sol te zien. Wil je op eigen gelegenheid fietsen, dan kun je ook fietsen huren in Málaga. Er zijn verschillende routes in diverse richtingen die allemaal vanuit het stadscentrum van Málaga beginnen.