Archief: februari 2012

Cruda, korte film van Myrte Sara Huyts

Het filmfestival Notodofilmfest is een online Spaans filmfestival dat behoorlijk succesvol is. De Nederlandse Myrte Sara Huyts, die inmiddels alweer enkele jaren in Madrid woonachtig is, stuurde de korte film Cruda in. Deze is opgenomen in Madrid. Je kunt de korte film hier online bekijken.

Met een local naar de Valenciaanse Fallas

Afgelopen zondag begon officieel het Las Fallas* feest in Valencia weer.  Las Fallas is het belangrijkste feest van de stad Valencia. De grootste feesten barsten los tussen 15 en 19 maart 2012. Het feest eindigt op 19 maart met ‘La Crema’ waarbij 600 beelden (van hout en piepschuim) verbrand worden. Wil je de Fallas van Valencia ook ontdekken maar dit keer met een local? Ga dan bijvoorbeeld met Roos van Verrassend Valencia op stap. Zij kent alle plekjes waar de Valenciaanse locals nog traditioneel las Fallas vieren. Verrassend Valencia biedt drie verschillende mogelijkheden om kennis te maken met de Valenciaanse Fallas. Zij bieden de keuze uit een pre-Fallas tour, een Fallas rondleiding en de mogelijkheid om Fallero of Fallera voor één dag te zijn.

 

Tweelingzus van La Gioconda in het Prado

In het Pradomuseum in Madrid is momenteel een tweelingzus van La Gioconda van Leonardo da Vinci te zien. Het werk werd exact gekopieerd door Da Vinci’s discipelen op het moment dat hij zelf bezig was met het origineel. Onlangs werd het doek gerestaureerd en de komende drie weken hangt het in het Prado. Daarna reist het doek naar Parijs, waar het vanaf 29 maart te bezichtigen is in het Louvre.

Expo: Prince/Picasso in Málaga

In het Picassomuseum in Málaga, geboortestad van deze Spaanse artiest, is vanaf aanstaande maandag de expositie Prince/Picasso te bezichtigen. De expo bestaat uit doeken, collages en foto’s die de afgelopen twee jaar werden gemaakt door de Noord-Amerikaanse kunstenaar Richard Prince. Prince is een van de belangrijkste internationale artiesten van dit moment. Hij staat erom bekend zowel volkscultuur als de massamedia bij zijn werk te betrekken, alsmede humor, het algemene beeld van vrouwen en seks in een rurale wereld, filmcultuur en de macht van fotografie. In deze expositie baseert Prince zijn werk op Picasso.

De expositie vindt plaats van 27 februari tot en met 27 mei 2012.

Boemelen door Noord-Spanje

Noord-Spanje kun je prima verkennen met de zogenoemde Expreso de la Robla, een authentieke trein, waarmee je door het landschap boemelt. De vintage trein verbindt de steden Bilbao en León met elkaar en je kunt kiezen voor de Jacobusroute of de Robleroute. De trein rijdt vanaf 29 maart tot en met 13 december dit jaar, met uitzondering van de maanden juli en augustus. Aan boord ben je van alle gemakken voorzien, want de trein is uitgerust als een luxe hotel.

Het lekkerste biertje van Spanje

Uit een lijst van de gratis krant 20Minutos blijkt dat Spanjaarden Estrella Galicia het lekkerste Spaanse biermerk vinden. Op de lijst staan maar liefst 65 verschillende soorten bier waarop lezers van de krant konden stemmen en Estrella Galicia ontving verreweg de meeste punten. Daarna volgen het biermerk Mahou en Alhambra, dat volgens mijn collega Ferenz Jacobs het meest populaire biertje in Barcelona is op dit moment. Daarna volgen Voll Damm, Cruzcampo, 1906, San Miguel, Legado de Yuste en Aguila Amstel.

Kou in Andalusië

Hoewel Andalusië bekend staat als echte zonbestemming, is het er lang niet altijd zo lekker warm geweest. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het in de Zuid-Spaanse regio 40.000 jaar geleden ongeveer zo koud moet zijn geweest als het tegenwoordig is in Scandanivië. Dat blijkt bij bestudering van de wolharige mammoetresten die zijn gevonden in de provincie Granada. Deze dieren arriveerden zo’n 200.000 jaar geleden in Spanje vanuit Siberië. Ze stierven 4.000 jaar geleden uit.

Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers – een samenwerking

Begin dit jaar is er een bijzonder partnership geboren op het gebied van Fiscaal recht. Sinds 1 februari 2012 werken Tjaard Gimbrère en Jan Doorakkers intensief samen onder de naam Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers in Spanje. Gimbrère: “Jan is een absolute professional binnen het fiscaal recht. Dankzij zijn expertise hebben we nu echt alle kennis in huis: zowel op juridisch als op fiscaal vlak.” Doorakkers voegt daaraan toe: “We vullen elkaar heel goed aan. Door gebruik te maken van de bestaande vestigingen van het kantoor van Tjaard kunnen we voortaan cliënten in zowel Nederland als in Spanje adviseren. Mijn uitvalsbasis wordt de vestiging in Marbella. Uiteraard blijft Gimbrère International Advocaten hét aanspreekpunt voor alle andere juridische vraagstukken.”

Om deze bijzondere samenwerking te vieren nodigt Gimbrère Doorakkers Tax Lawyers u van harte uit voor beschuit met muisjes op het kantoor in Marbella. U kunt voortaan altijd langskomen op ma. t/m do. van 09.30 -17.30 uur en op vr. van 09.30 – 14.00 uur (daarbuiten op afspraak). Of bezoek een van onze andere kantoren in Madrid, Barcelona, Amsterdam en Breda.

En de winnaar is…

No habrá paz para los malvados was gisteravond de grote winnaar bij de Spaanse Premios Goya, De film won de award voor Beste Film en regisseur Enrique Urbizu won de prijs in de categorie Beste Regisseur. Ook de Beste Mannelijke Hoofdrol ging naar de film, voor het acteerwerk van José Coronado. De Beste Vrouwelijke Hoofdrol was voor Elena Anaya in de film La piel que habito van Pedro Almodóvar, een film die ook favoriet was bij de uitreiking.

Vakantiebeurs in Valencia

Volgens week vindt in Valencia de toeristische beurs Feria Internacional de Turismo Comunidad Valenciana plaats. De beurs begint op 24 februari en duurt tot en met 26 februari. Tijdens de beurs kunnen bezoekers, zowel toeristen als professionals uit de sector kennismaken met de laatste ontwikkelingen binnen de toeristische markt. De beurs wordt voor de achtste maal gehouden in de stad.