Archief: december 2011

Twaalf druiven voor de jaarlijkse portie geluk

Zoals de traditie betaamt eten de Spanjaarden morgenavond tijdens Nochevieja (Oudjaarsavond) om klokslag twaalf uur twaalf druiven. Eén druif per klokslag. De druiven moeten geluk brengen voor het komende jaar. De gewoonte stamt uit het begin van de twintigste eeuw en is te danken aan een nogal omvangrijke druivenoogst uit die tijd. Wil je het écht Spaans aanpakken, zet dan ook de televisie aan, die de belangrijkste klok (en dus klokslagen) van het land toont: die van de Puerta del Sol in Madrid. En natuurlijk drink je er een glaasje cava bij. In de gemeente Colomera is de traditie sinds een paar jaar verdubbeld. Daar eten ze onder het motto ´dubbele klokslagen, dubbel geluk´ geen twaalf, maar 24 druiven. En inderdaad slaat de klok tweemaal twaalf slagen.

Catalonië wil toeristentoeslag invoeren

De Spaanse regio Catalonië is van plan een toeristenbelasting in te voeren. Eerder al waren er plannen om in Barcelona toeristen te laten betalen, maar nu heeft de Catalaanse deelregering besloten dat de belasting voor de hele regio zal gelden. Toeristen die in Catalonië overnachten, of dat nu in een hotel, op de camping of in een toeristisch appartement is, moeten in de toekomst een toeslag betalen die tussen de één en drie euro zal bedragen. Het geld zal worden gebruikt om in de sector te investeren of voor het onderhoud of de aanleg van infrastructuren waar ook toeristen gebruik van maken. De toeristische sector is niet blij met het voornemen. Gevreesd wordt dat toeristen zullen uitwijken naar andere regio’s.

Spectaculair Spaans wandelpad: Camino del Rey

El Camino del Rey is een pad dat loopt van Álora in Málaga (Spanje) naar Campillos door de El Chorro-kloof. In het Nederlands betekent de naam ‘Het Koningspad’. Het pad zou in 1921 zijn gebruikt door de Spaanse koning Alfonso XIII om de dam Conde del Guadalhorce te openen, vandaar de verwijzing naar de koning. Het wandelpad raakte afgelopen eeuw in verval en werd in 1992 gesloten. Avonturiers gebruiken het echter nog steeds. De uitzichten zijn spectaculair en alleen het zien van de video bezorgt mij al bijna een adrenalinekick.

1 april op z’n Spaans

Onschuldige grapjes, verzonnen nieuwsberichten en in sommige dorpen zelfs uitbundige feesten: dat zijn de ingrediënten van Onnozele Kinderen, dat in Spanje op 28 december wordt gevierd. Kijk uit dat je er zelf niet in trapt.

Echt feestelijk is de gelegenheid eigenlijk niet, want met de Día de los Santos Inocentes herdenken de Spanjaarden een wel heel meedogenloos moment uit de geschiedenis: de massale kindermoord die werd bevolen door heerser Herodes, de Romeinse vazalkoning in Jeruzalem ten tijde van de geboorte van Jezus. Volgens de Bijbelse vertelling had koning Herodes van de drie koningen uit het Oosten vernomen dat de (toekomstige) koning der joden in Bethlehem geboren was. De koningen waren naar hem op weg en werden daarbij werden geleid door een ster. Herodes, die zelfs zijn eigen zonen had laten doden uit angst dat ze hem van de troon zouden stoten, vreesde meer dan ooit voor zijn positie en vroeg de drie wijzen na hun bezoek terug te komen om hem te laten weten waar hij het kindje zou kunnen vinden. Zogenaamd om de baby te huldigen, maar zijn intentie was om het direct uit de weg te ruimen. De drie koningen op hun beurt werden in een droom gewaarschuwd voor de kwade bedoelingen van de Romeinse heerser en keerden niet meer terug. Toen Herodes merkte dat hij om de tuin was geleid, zond hij zijn manschappen uit om in Bethlehem alle jongetjes onder de twee jaar om het leven te brengen: Herodes wilde er zeker van zijn dat de nieuwe koning der joden hem nooit in de weg zou zitten. Het bloedbad ging de geschiedenis in als de Kindermoord van Bethlehem. Wat de heerser niet wist, was dat ook Jozef in een droom werd gewaarschuwd en maatregelen nam. Met Maria en de baby Jezus vertrok hij naar Egypte. De koning der joden bleef in leven, maar andere onschuldige kinderen stierven een oneerlijke dood.

2011 was warm jaar voor Spanje

Het is een warm jaar geweest in Spanje. De gemiddelde temperaturen tot en met november lagen 1,5 graad hoger dan normaal en ook in december scheen de zon flink en waren de temperaturen op veel plekken eerder lenteachtig dan winter (ik kijk op dit moment naar een strakblauwe lucht en buiten is het zo’n 17 graden). Het ziet ernaaruit dat Spanje dit jaar zal afsluiten als het warmste jaar in de afgelopen vijf decennia, sinds de registratie van de eerste metingen in 1961. De warmste dag was op 19 augustus toen in Morón de la Frontera in Andalusië een temperatuur van 42,5 graden werd gehaald.

Kersttip 1: Vier kerst bij de La Fuente de Montjuïch

Kerst wordt in Spanje traditiegetrouw gevierd met de familie. Wie na het kerstdiner nog even een ommetje wil maken en trek heeft in iets anders, kan dit jaar in de weekenden en op 1e kerstdag en 1 januari genieten van een schitterend fontein spektakel op Plaza España.

De magische fontein bestaat al sinds 1929 en is vooral een toeristische trekpleister. Dit jaar wordt het anders aangepakt. De inwoners van Barcelona worden verwend met een vernieuwde fontein.

Dankzij het nieuwe informatica systeem zullen ze toeschouwer zijn van nieuwe kleurrijke waterchoreografieën met klassieke kerstliederen vertolkt door diverse groepen, waaronder Santi Arisa, Pau Riba, La locomotora negra, Manel, Josep Punti & Jopan Miquel Oliver, Els Gossos.

Kerst vier je in 2011 dus ook op Montjuïch.

Entree gratis
Plaza Carles Buïgas
2 december- 7 januari
19.00 en 21.00 uur

Prettige feestdagen!

Nog geen plannen voor de kerstdagen? Spanje.blog geeft je deze week dagelijks een kersttip. Houd dit blog dus in de gaten.Zo wordt het gegarandeerd een gezellige kerst!

En ze leefden nog lang en gelukkig!

Zo eindigen sprookjes. De werkelijkheid is meestal anders; de honderd jaar passeren gebeurd slechts een handvol mensen. De Spaanse José Pascua en Antonia Patino zijn zo´n uitzondering. Het 103-jarige echtpaar vierde gisteren samen de verjaardag van José. Ze werden uitgebreid gefeliciteerd door hun dorpsgenoten en familieleden in hun woonplaats Hinojosa de Duero.

Beide werden geboren in 1908 in Hinojosa de Duero. Antonia op 14 augustus, José op 21 december. Het Spaanse echtpaar is al 78 jaar gelukkig getrouwd. In een tijd waarin echtscheiding in de mode is, een hele prestatie.

Gezocht: de mooiste Spaanse wijnen

Rioja kent iedereen en cava natuurlijk ook, maar in Spanje zijn ontelbaar veel wijngebieden en minstens zoveel lekkere wijnsoorten te vinden. Maar welke wijnen zijn van échte topkwaliteit? En waar kan je prima mee aankomen bij een etentje? Komend jaar worden de 100 mooiste Spaanse wijnen gekozen tijdens het Spaans Wijnconcours dat wordt georganiseerd door ICEX/Vinos de España in samenwerking met het tijdschrift Perswijn. Wij zelf wijn produceert onder de Spaanse zon kan deelnemen. Ook wordt er een etikettenwedstrijd gehouden.