Archief: november 2011

Er kan weer worden geskied in Spanje

Sinds afgelopen week kan er in Spanje weer geskied worden. Het skistation van de Sierra Nevada bij Granada opende afgelopen weekend. Het gebied biedt 26 kilometer aan skipistes. In totaal zijn er tien rode, acht blauwe en elf groene pistes. Naast de Sierra Nevada biedt Spanje tevens pistes in de Pyreneeën. Het belangrijkste skigebied is Baqueira-Beret, waar ook de Spaanse koning dikwijls op de latten te vinden is. Hier is de opening van het station dit jaar vanwege de hoge temperaturen echter uitgesteld. Ook Andorra is populair bij skiërs.

 

Karla´s Arrival in Barcelona

Karla´s Arrival, dé veelbesproken documentaire van cineast Koen Suidgeest, komt eindelijk naar Barcelona! Nadat de Nederlandse filmmaker uit Madrid met zijn film al vele filmfestivals overal ter wereld is afgereisd, heeft Koen eindelijk kans gezien om zijn sociale documentaire over 2e generatie straatkinderen in Barcelona te vertonen.

De documentairefilm beschrijft het verhaal van een jonge puber moeder uit Nicaragua, die op straat leeft. In de film zie je hoe ze strijd voor een betere toekomst voor haar kind. De documentaire beschrijft het universele probleem van de tweede generatie straatkinderen. Een prachtige documentaire die je gezien moet hebben! De film is bekroond met een tweede prijs in het Filmfestival van Madrid.

Aanstaande zaterdag 3 december om 16.30 uur wordt zijn film vertoond tijdens het Filmfestival van mensenrechten Festival de Cine de Derechos Humanos in Santa Coloma de Gramenet. De filmvoorstelling vindt plaats in CNJ Mas Fonollar, Sant Jeroni 1-3 in Santa Coloma.

En wie stout is, mag mee naar Spanje…

De Nederlanders met de stoutste verhalen zijn er zeker van dat zij dit jaar ook naar Spanje worden meegenomen, maar dan wel een stuk comfortabeler dan in de zak van Sinterklaas. Deze personen krijgen namelijk gratis en voor niets een Sunliner busreis naar Spanje, inclusief accommodatie en hoeven dus niet af te zien in de zak van Sinterklaas. In elke provincie wordt een winnaar benoemd. De stoute inzendingen kunnen tot 4 december worden gestuurd naar: [email protected] Dit kan via een stuk tekst, een video, muziekfragment, kunstwerk, foto of gedicht. Uit de inzending moet blijken waarom je zo stout bent geweest dat je het verdiend om mee genomen te worden naar Spanje. Dit kan gebaseerd zijn op echte gebeurtenissen maar het hoeft niet. Een verhaal dat tot de verbeelding spreekt en getuigt van een stoute geest maakt ook kans. Op 6 december wordt bekend gemaakt op www.sunliner.nl wie de winnaar is en naar Spanje gaat op 9 of 16 december.

Boek: Leven onder de Spaanse zon

Al jaren hadden auteur Marjan van den Dorpe en haar man het plan om Nederland te verlaten. Maar waar ze zich zouden vestigen was nog niet gelijk duidelijk. Na veel voorbereidend werk, het bezoeken van beurzen en zelf op onderzoek gaan, viel de keuze op Spanje. Begin 2009 kwam de verhuiswagen voor en werden alle spullen ingeladen, om tweeduizend kilometer verderop uitgeladen te worden in Caudete, zo’n zeventig kilometer ten westen van Alicante. In het boek Leven onder de Spaanse zon vertelt de auteur in haar columns alles over het nieuwe leven in Spanje, waar ze veel in aanraking komt met de Spaanse tradities en feesten. Maar waar ook de Spaanse bureaucratie en de mañana-mentaliteit van de Spanjaard niet aan haar voorbij gaan. Een boek voor iedereen die als extranjero (buitenlander) in Spanje woont of wil gaan wonen, of gewoon een liefhebber van dit bijzondere land is.

Leven onder de Spaanse zon is sinds eind deze maand verkrijgbaar via de boekhandel en webwinkels. Tevens is het te bestellen bij www.emigratieboek.nl.

Biologische producten uit Spanje

Je kent dat gevoel wel, je bent net twee weken naar de Spaanse zon geweest en hebt genoten van de Spaanse keuken en voor je het weet zit je weer in het koude Nederland aan de aardappelen en groente. Wat mis je die smakelijke puur natuur producten uit Spanje. Biologisch Buitenland is een webwinkel waar deze producten te krijgen zijn. Ze hebben een ruim aanbod van de lekkerste biologische delicatessen uit Spanje en Italië. De  producten komen van kleine boerderijen en zijn daar met erg veel zorgvuldigheid en liefde gemaakt. En dit proef je meteen. In de webwinkel vind je bijvoorbeeld heerlijke olijfolie, deze Spaanse biologische olijfolie is een heerlijk fruitige olijfolie uit het oude stadje Olvera. Maar ze hebben er nog veel meer. Mocht je nieuwsgierig geworden zijn naar de producten van Biologisch Buitenland kijk dan eens in de webwinkel voor het uitgebreide aanbod.

Weekendtip: La vida en un día

Filmregisseur Kevin Macdonald van Scott Free films had een vernieuwend idee. Hij vroeg zich af wat mensen zoal op een dag doen. In plaats zelf de hele wereld af te reizen op zoek naar deelnemers, plaatste hij in 2010 een oproep op YouTube. Hij vroeg aan mensen overal ter wereld om hun leven te filmen in een dag en antwoord te geven op enkele eenvoudige vragen. Zo ontstond zijn digitale co-productie ´Life in a Day´; een documentaire over één dag op aarde, gefilmd door de deelnemers zelf.

24 juli 2010 hebben miljoenen mensen hun filmpje geupload op YouTube. De filmregisseur ontving ruim 4500 uur video uit 192 verschillende landen. Het resultaat van dit cinematografisch experiment is verbluffend.

In januari 2011 werd de trailer via YouTube aangeboden. Sinds september is deze vernieuwende documentaire te zien op YouTube. Kevin Macdonald is inmiddels een Oscar rijker en zijn film werd enthousiast ontvangen door het publiek van diverse filmfestivals in o.a. Sundance, Berlín en SXSW.

Op zoek naar een leuke weekendtip? Hier je kans! De film wordt aangeboden in het Engels met ondertiteling in 25 talen. La vida en un día

Emigrant in Spanje: Albert en Monique Tijmes

Albert en Monique Tijmes wonen nog maar een paar maanden in het dorpje Macisvenda in de provincie Murcia. Vertrokken naar een beter klimaat omwille van de gezondheid van Albert lijken ze nu al hun draai te hebben gevonden. Hoewel tegenviel dat zaken regelen toch meer tijd vergt dan gedacht lijken ze zich moeiteloos aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Lees hun hele verhaal op Emigrant in Spanje.

Patio de los Leones in het Alhambra gaat weer open

De Patio de los Leones in het wereldberoemde Alhambra in Granada is een van de meest bekende plekken van dit Arabische complex. Bezoekers moesten het de afgelopen tijd echter zonder leeuwenbeelden doen, want deze werden gerestaureerd. Het bewateringssysteem van de fontein waar de leeuwen in een cirkel omheen staan moest bovendien ook onder handen worden genomen. Het Alhambra heeft bekendgemaakt dat de patio eind dit jaar weer open zal zijn.

 

Op de fiets door de Spaanse hoofdstad

Toen ik bijna tien jaar geleden in Barcelona neerstreek, was de fiets nog niet bepaald ingeburgerd in het lokale verkeer. Maar inmiddels hoort een stalen ros erbij. Het aantal fietspaden werd uitgebreid, de gemeente introduceerde leenfietssysteem Bicing en de fiets wordt gepromoot als groen vervoersmiddel. In Madrid heb ik de fiets nooit gepakt, maar ook daar schijnt het vervoersmiddel inmiddels aan een opmars te zijn begonnen. Niet alleen locals gebruiken de fiets, maar ook zie je steeds vaker toeristen fietsend de stad bezichtigen. Info Bici Madrid stelde voor alle fietsers in de stad een speciale kaart waarop de fietspaden in de Madrid staan aangegeven, samen.