Archief: oktober 2011

Jazz in Madrid

Gedurende de hele maand november staat Madrid in het teken van jazz tijdens het Jazzfestival van Madrid. Op verschillende locaties in de stad kun je optredens en concerten bijwonen en films kijken waarbij jazz centraal staat. Het is de 28ste keer dat het festival wordt georganiseerd. Op het programma staan namen als Anoushka Shankar, Madeleine Peyroux, Mariano Díaz & Friends, Carmen París, Melissa Aldana, Kyle Eastwood Band en Nicole Henry & Bob Sands Big Band. Het festival duurt van 2 november tot 4 december.

Donner wil dubbele nationaliteit Nederlanders in buitenland afschaffen

Als het aan Minister Donner (CDA) ligt, verliezen Nederlanders in het buitenland hun Nederlanderschap, indien zij een buitenlands paspoort aanvragen. De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil het zijn voormalige landgenoten zo moeilijker maken de Nederlandse nationaliteit ooit weer terug te krijgen. Zijn voorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Het besluit zal officieel ingaan op 21 januari 2012. Dat meldt de Wereldkrant vandaag.

De Nederlandse minister wil bestaande uitzonderingen bij het verkrijgen van de dubbele nationaliteit schrappen. Het gaat hierbij om Nederlanders die de nationaliteit aannemen van hun echtgenoot, voor kinderen van wie een van de ouders Nederlands is en voor oud-Nederlanders die weer Nederlander willen worden.

Zijn actie wordt lang niet door iedereen gedeeld. Een Tweede Kamermeerderheid wil dat ouders zelf kunnen bepalen of hun kind een dubbele nationaliteit krijgt of niet, maar minister Piet Hein Donner is niet van plan de regels rond de registratie van de nationaliteit te veranderen.

Emigrant in Spanje: Eddy Fosselle en Martine Veirman

Eddy Fosselle en Martine Veirman wonen sinds 2005 in het plaatsje Crevillent in de provincie Alicante. De praktische voorbereiding op hun emigratie verliep soepel en snel. De emotionele voorbereiding daarentegen duurde vele malen langer en begon tijdens de schoolperiode van Eddy. Eenmaal in Spanje voelt hij zich meer thuis dan hij ooit in Belgie heeft gedaan. Lees hun hele verhaal op Emigrant in Spanje.

Air Europa komt naar Amsterdam

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa, onderdeel van de Spaanse reisorganisatie Globalia, komt op 1 november een dagelijkse lijndienst tussen Madrid en Amsterdam. Er wordt twee keer per dag gevlogen met een toestel van het type Embraer 195. Dit toestel biedt plaats aan 103 passagiers in de Economy Class en aan twaalf passagiers in Business Class. De vluchten tussen Schiphol en Madrid sluiten aan op enkele lange afstand routes van Air Europa van en naar Noord- en Zuid-Amerika en het Caribische gebied. De maatschappij heeft bovendien een uitgebreid netwerk binnen Spanje.

Spaanse topkok: Rodrigo de la Calle

Terwijl onder Spaanse topkoks de high-tech haute cuisine de afgelopen jaren enorm aan terrein won, doet chef Rodrigo de la Calle, een van de jongste topkoks onder de Spaanse zon, juist het omgekeerde. Hij richt zijn blik op het Spaanse platteland en kookt met wat Moeder Natuur te bieden heeft. “Verse dadels zijn mijn zenproduct.”

Lekker eten en koken kreeg Rodrigo de la Calle met de paplepel ingegoten. “Als we vroeger met vrienden bij elkaar kwamen, stond ík achter het fornuis, dat had ik van huis uit meegekregen.” Met zijn 33 jaar heeft hij al een indrukwekkende culinaire loopbaan achter de rug. Nadat hij op zijn negentiende de koksschool had afgerond, werkte hij gedurende tien jaar in maar liefst 36 verschillende restaurants. Zijn leermeesters waren niet de minsten: Quique Dacosta, Andoni Adúriz (Mugaritz) en Martin Berasategui, die zich alle drie tot de crème de la crème van culinair Spanje mogen rekenen, zijn enkele voorbeelden. Met de laatste werkte hij zeer nauw samen en onderhoudt hij nog altijd een stevige vriendschap.

Eugène Delacroix in Madrid

In het CaixaForum in Madrid is momenteel de grootste expositie ooit van de beroemde Franse, romatische schilder Eugène Delacroix te bezichtigen. De expo is het resultaat van een samenwerking met het Louvre in Parijs. Delacroix is met name beroemd vanwege zijn schilderij Liberté ter nagedachtenis van de revolutie van 1830, waarmee de constitutionele monarchie in Frankrijk een feit was. De expo bestaat uit meer dan 130 werken uit zijn hele carrière. Ook wordt een link gelegd met de invloed die hij heeft gehad op Spaanse schilders als Goya en Picasso. De expo is nog tot januari 2012 te bezichtigen en daarna zal deze in Barcelona te bezoeken zijn.

In première: La Voz Dormida

De Spaanse film La Voz Dormida van Benito Zambrano ging afgelopen week in première in de Spaanse bioscopen. De film vertelt het verhaal van Pepita, een jonge vrouw uit Cordoba die in het naoorlogse Spanje naar Madrid vertrekt waar haar zwangere zus vastzit in de gevangenis. Pepita wordt verliefd en haar zus wordt ter dood veroordeeld.

Emigrant in Spanje: Kelly en Nicole Serné

Kelly en Nicole Serné wonen met hun drie kinderen sinds 2006 in Colmenar aan de Costa del Sol alwaar Kelly z’n klusbedrijf runt. Ze zijn bijzonder goed geïntegreerd, met name omdat ze volledig in het Spaanse leven staan, ook al is hun Spaans lang niet vloeiend. Ooit zouden ze voor twee jaar gaan en sindsdien plakken ze er steeds weer twee jaar bij. Lees hun hele verhaal op de wesbite van Emigrant in Spanje.

Ryanair mag 40 euro rekenen voor printen boardingpass

Ryanair mag 40 euro rekenen voor het uitprinten van instapkaarten op het vliegveld. Dat heeft een rechter in Barcelona bepaald, nadat een passagier de lowcost carrier voor de rechtbank daagde omdat hij het niet eens was met de hoge kosten voor het printen. De rechter stelt echter dat de passagier bij het boeken op de website voldoende wordt geïnformeerd over de printkosten in het geval dat de passagier zonder instapkaart naar het vliegveld komt. Ook vindt de rechter dat de kosten niet excessief hoog zijn.