Archief: september 2011

De Catalaanse filmindustrie in een notendop

Gisteren besteedde Spanje.blog.nl aandacht aan de Spaanse inzending voor de Oscars, de Catalaanse productie Pa Negre. Het prijzenwinnende familiedrama is een flinke boost voor de Catalaanse filmindustrie. Vandaag een duik in de geschiedenis.

Begin twintigste eeuw was Barcelona het centrum van de Spaanse filmindustrie. De stad telde honderden bioscopen en ook het aantal geproduceerde films was er hoger dan in hoofdstad Madrid. Na de coup van generaal Primo de Rivera in 1923 kwam daar verandering in.

Veel filmregisseurs uit Catalonië gingen tijdens de Spaanse Burgeroorlog in ballingschap. Na de oorlog kwam de filmindustrie in Barcelona weer langzaam op gang, maar pas tijdens de laatste jaren van de dictatuur en de eerste jaren van de democratie in Spanje, kon de sector zich weer ongestoord ontwikkelen. Althans, tot op zekere hoogte, zo oordelen veel Catalaanse nationalisten. Zij zijn van mening dat alle aandacht ten onrechte uitgaat naar de Spaanse filmindustrie in het land, met als belangrijkste vertegenwoordiging de Spaanse Filmacademie in Madrid. De periode tussen halverwege de jaren tachtig en begin jaren negentig was inderdaad een moeilijke voor de industrie, maar de afgelopen jaren verschijnen er steeds meer Catalaanse filmmakers op het toneel die ook (inter)nationaal geroemd worden om hun werk.

Emigrant in Spanje: Judith Vastenhout en Jochum van Krimpen

Judith Vastenhout en Jochum van Krimpen wonen sinda begin vorig jaar in Perarrua in de, voor veel Nederlanders, nog onbekende provincie Aragon. Daar runnen ze hun eigen bedrijf dat outdoor activiteiten combineert met het authentieke Spaanse leven. Hoewel ze het Spaans inmiddels redelijk goed beheersen is het mengen in een gesprek op het plein met vier oude bazen nog even een brug te ver voor hen. Wel vieren ze natuurlijk alle lokale feesten mee. Lees hun hele verhaal op Emigrant in Spanje.

Trouwen in of op de stadsmuur van Ávila

In het huwelijksbootje stappen op een bijzondere locatie is al jaren een trend. Sinds kort kan het ook op een van de meest karakteristieke plekken in Castilië-Leon: de oude stadsmuur van Ávila. Het monument staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het prijskaartje ligt iets hoger dan een gewoon huwelijk in de stad. Inwoners betalen 175 euro, stelletjes die van buiten komen 350 euro.

Het beste levende standbeeld ter wereld

De Spanjaard Jaime Jurio heeft afgelopen weekend het wereldkampioenschap Living Statues in Arnhem gewonnen. Het is het grootste festival ter wereld voor deze kunstvorm. Jaime Jurio won het kamioenschap met zijn performance ‘Crash’, omdat de jury zijn optreden de meest originele vond. Hij beeldde zichzelf achterovervallend over opgestapelde kartonnen dozen uit. De prijs was een geldbedrag van 2.000 euro.

EXPO: Antonio López breekt bezoekersaantal Thyssen Museum

De expositie van Antonio López in het Thyssen-Bornemizma Museum in Madrid heeft tot nu toe alle bezoekersrecords verbroken. Met haar 318.169 bezoekers is het de meest bezochte expositie tot nu toe in de geschiedenis van het Thyssen-Bornemizma Museum. Tot nu toe stonden de exposities ´Gauguin en de oorsprong van het symbolisme (sept´04-jan´05) met een bezoekersaantal van 279.591 personen, gevolgd door ´Van Gogh. De laatste reizen´ (juni-sept´07) met 237.717 bezoekers aan de top.

Volgens de woordvoerder van het Thyssen Museum is de expositie van de realistische kunstenaar Antonio López goed geweest voor een gemiddelde van 3.833 dagelijkse bezoekers.

Niet alleen het bezoekersaantal behoort tot het record. Ook het aantal verkochte entreekaartjes per internet en verkochte catalogussen zijn boven gemiddeld.De expositie werd gehouden tussen 28 juni en 25 september en was compleet uitverkocht.

De expositie is vanaf 10 oktober te bezichtigen in het museum voor Moderne Kunst in Bilbao.

Spaanse Oscarinzending: Catalaans familiedrama Pa Negre

De Spaanse inzending voor de Oscars werd gisteren bekend gemaakt. Pa Negre, een Catalaanse productie, mag Spanje vertegenwoordigen. Maar liefst negen Goya’s wist het Catalaanse familiedrama Pa Negre van regisseur Agustí Villaronga in de wacht te slepen bij uitreiking van de Spaanse variant op de Oscars dit jaar. Een flinke boost voor de Catalaanse filmindustrie.

Onzuivere lucht in Spanje

Een op de drie Spanjaarden ademt extreem onzuivere lucht in. Dat meldt Europress deze week naar aanleiding het rapport over de luchtkwaliteit in Spanje in 2010, uitgevoerd door de milieubeweging Ecologístas en Acción. Het rapport vergelijkt de ingeademde vervuilde lucht in Spanje met de aanbevolen limieten van de wereld gezondheidsorganisatie.

De lucht in Spanje is op de meeste plaatsen zo vervuild, dat de luchtkwaliteit verziekt en illegaal te noemen is.Spaanse stedelingen zijn er volgens de woordvoerder van Ecologistas en Acción, Paco García, het slechts aan toe: negen van de tien stedelingen ademt lucht in waarvan de kwaliteit flink te wensen overlaat.

Het verkeer is de grootste veroorzaker van onzuivere lucht. In steden en omliggende gebieden en rondom industrie-terreinen is de luchtvervuiling het grootst. Ook in rurale gebieden is sprake van een verslechterde luchtkwaliteit.

Wereldwijd overlijden jaarlijks twee miljoen personen vanwege het inademen van extreem onzuivere lucht. De Spaanse politici lijkt het weinig te interesseren. Luchtvervuiling staat niet op hun prioriteitenlijst.

Win een Tapas boekbox!

Oorspronkelijk komt de tapa natuurlijk uit Spanje, maar tegenwoordig is ook deze Spaanse culinaire traditie aan globalisering onderhevig. Nieuwe ingrediënten afkomstig uit verschillende landen en creatieve aanvullingen op de originele Spaanse hapjes zorgen ervoor dat tapas eten keer op keer weer verrassend is.

In  het  kookboek  in de Tapas boekbox staan 24 makkelijk  te  maken  gerechten.  Van  pittig  gehakt  in  filodeeg  tot  verse dadels met spek en spinazie-fetaflapjes. De variaties zijn eindeloos. Deze cadeaubox bevat naast het kookboek vier mooie schaaltjes waarmee je de tapas als echte kunstwerkjes kunt presenteren. Een kado voor iedereen die van lekker eten houdt. De Tapas boekbox is de best verkochte boekbox van het afgelopen jaar wordt deze maand opnieuw uitgebracht.

Spanje.blog.nl geeft in samenwerking met Mo’Media een Tapas boekbox weg. Wil jij deze boekbox winnen? Stuur dan voor 30 september een mailtje met jouw favoriete tapasrecept naar [email protected] De meest originele (en lekkerste) recepten worden gepubliceerd op Spanje.blog.nl en onder deze inzendingen wordt ook de boekbox verloot.

Tapas boekbox, 24 wereldse gerechten, Mo’Media, Prijs: € 14,95.

Spaans onroerend goed woordenboek

Veel Nederlanders zijn op zoek naar een tweede huis in Spanje of hebben dat al gekocht. Zeker nu de huizenprijzen in Spanje zo laag zijn, geeft dat voor veel mensen mogelijkheden. Wie de Spaanse vaktermen bij het kopen en verbouwen van onroerend goed niet machtig is kan echter voor onaangename verrassingen komen te staan. In Het Spaans onroerend goed woordenboek staan (Spaans-Nederlands en Nederlands-Spaans) vertalingen en uitleg van woorden en vaktermen die behoren bij de verschillende activiteiten rond de aankoop en bouw van onroerend goed in Spanje. Naast de vertalingen en uitleg geeft het woordenboek ook extra informatie waar dit nodig is. Het boek is een praktisch hulpmiddel tijdens de zoektocht, bij het onderhandelen met de makelaar en de aannemer, het lezen van contracten en facturen en het doe-het-zelven.

Het Spaans onroerend goed woordenboek is vanaf heden verkrijgbaar via de boekhandel en webwinkels. Tevens is het te bestellen bij www.emigratieboek.nl.

Zorghotels in Spanje

Terwijl in Spanje de tekorten in de gezondheidszorg zich ophopen en steeds meer Spanjaarden zorg moeten ontberen, biedt Nederland haar onderdanen meer gevarieerde zorg op maat in het buitenland aan. Vooral Spanje is daarbij in trek.

Met name gepensioneerden kunnen steeds vaker profiteren van bijzondere aanbiedingen om in het buitenland te revalideren. De Spaanse Costa Blanca, waar veel gepensioneerde Nederlanders (tijdelijk) wonen is al jaren erg in trek.

Nieuw is dat zorgverzekeraar VGZ patiënten die een knie- of heupoperatie moeten ondergaan vanaf oktober drie weken revalidatie in zorghotel Hospital Clinica Benidorm in Spanje aanbiedt.

Andere zorgverzekeringen met Nederlandse zorghotels die al langer gebruik maken van een dergelijke buitenlandse zorgregeling aan de Costa Blanca zijn Argos Zorggroep met Zorghotel Cuidad Patricia en Royalcare met residenties in kustplaatsen Residencia Rojales van reisorganisatie RCR Zorgreizen. Ook in Sanyres Puerto Banús worden al jarenlang senioren vakanties aangeboden met revalidatiemogelijkheden.

Behalve de hotel- en revalidatiekosten worden ook de operatie en het transport ter plekke aan de Costa Blanca vergoed. Alleen de vlucht is voor eigen rekening.