Archief: augustus 2011

Korting op wijnreis voor cavaliefhebbers

De wijnreizen cvan Casa Cava naar de Penedès in Catalonië zijn voor iedereen die meer wilt weten over hoe de bubbels in de fles komen! In de mooie authentieke omgeving van de Penedès proef je de aroma’s van het land, en herken je de sfeer en smaak van de tradities en gastronomie in deze zonnige bubbels. De wijngaarden, het landelijke leven, de wijnhuizen en de mensen, de liefde voor Cava en wijn, een land vol van smaken en sensaties om voor altijd in je hart te sluiten. Als je nu boekt, krijg je 15 procent korting op jouw cavareis naar Catalonië.

Overnachten bij Nederlanders: Casa Barranco

Hans Douglas en David Gipson verbouwden een oude jongensschool in Alfaz del Pi tot B&B. Casa Barranco is een paradijsje langs de Costa Blanca. De B&B was winnaar van de Zoover Award 2010.

Wat? Een totaal gerenoveerde villa met een tuin van 500 vierkante meter vol ruimte, palmbomen en ander groen. In de villa zijn vier luxe suite-appartementen ondergebracht en een studio. De appartementen zijn uitgerust met alle denkbare comfort: wasmachine, vaatwasser, Senseo, broodrooster, combi-magnetron, badjassen, handdoeken, strandlakens etc. Wij zijn trots op onze tuin waarin het goed toeven is bij de twee op verschillende niveau’s gelegen zwembaden, met loungebedden, buitendouches en parasols. De appartementen kun je huren vanaf 320 euro per week (laagseizoen).

Fietsen door Cabo de Gata

Cabo de Gata is een van de mooiste kustgebieden in Spanje. De ongerepte natuur van het park kun je sinds kort ook op de bromfiets ontdekken. Autoverhuurbedrijf Hertz begon een elektrische fietsverhuur in het gebied in Almería. Het bedrijf biedt eveneens fietstochten in groepsverband. De fietsen zijn te huur vanaf 24 euro per dag en worden bij je hotel afgeleverd. Je kunt kiezen tussen negen verschillende modellen. Ze rijden maximaal 25 kilometer per uur.

De Boekenkast: Eenzaamheid (Victor Català)

Ruim honderd jaar geleden publiceerde Caterina Albert onder het mannelijke pseudoniem Víctor Català de roman Eenzaamheid. Dit boek wordt beschouwd als de belangrijkste Catalaanse roman van vóór de Spaanse Burgeroorlog. Eenzaamheid vertelt het tragische verhaal van een jonge vrouw die geheel is overgeleverd aan een leven in afzondering. Tegen de tijdgeest in besluit zij op een dag haar man te verlaten en het heft in eigen handen te nemen. Deze prachtige roman werd de afgelopen jaren in verschillende landen herontdekt en verschijnt nu eindelijk in een Nederlandse vertaling.

Mila, een energieke jonge vrouw, wordt door haar man Matias meegenomen naar een kluizenaarswoning in de Pyreneeën. De grillige natuur en de wisselende seizoenen beïnvloeden Mila’s gemoedstoestand. Bovendien houdt haar man zich bezig met louche zaken en bekommert hij zich niet om haar. De omgang met de vriendelijke herder Gaietà maakt het gebrek aan contact met de buitenwereld deels goed. Maar de weinige mensen in haar omgeving keuren dit af. Opnieuw is zij op zichzelf aangewezen. Noodgedwongen neemt zij een rigoureus besluit. Eenzaamheid getuigt van poëtische intensiteit en psychologisch inzicht, en is een bijzondere herontdekking uit de vroeg moderne Europese literatuur.

Víctor Català, pseudoniem voor de vrouwelijke schrijfster Caterina Albert i Paradís (1869-1966), wordt beschouwd als een van de grootste Catalaanse schrijvers. Haar roman Eenzaamheid werd verboden door Franco. Pas na haar dood mocht het in Spanje weer verschijnen. Nu vindt het Catalaanse meesterwerk in vertaling zijn weg naar vele lezers in andere landen.

De roman Eenzaamheid verschijnt op 25 augustus.

Overnachten bij Nederlanders: Vakantiehuis Jalón

Judith Straver verhuurt in Jalón langs de Costa Blanca drie slaapkamers aan toeristen. Het vakantieadres is ook geschikt voor mensen die alleen reizen.

Wat? Drie slaapkamers, elk met een eigen badkamer, een volledig ingerichte keuken en buiten een heerlijk zwembad. Op dit moment heb ik enkel maar BED. De gasten hebben op deze manier alle vrijheid om te gaan, te staan, hoe laat, hoelang en met wie ze willen, dus even leven zonder horloge en de tijd aan zichzelf hebben. Dat is ook vakantie! Ik ben wel aan het onderzoeken of ik ook maaltijden aan de gasten ga aanbieden. Dat zou dan wel op verzoek van de gasten zijn.

Trasmiera Ecoparque in Cantabrië

Ieder jaar benoemt de Europese Commissie op basis van landelijke wedstrijden een European Destination of Excellence. De Spaanse bestemming die de eervolle benoeming dit jaar in de wacht wist te slepen is het Trasmiera Ecoparque in Arnuero in Cantabrië. Het park ligt aan de oostelijke kust van Cantabrië en Arnuero omvat vier dorpen: Arnuero zelf, Isla, Soano en Castillo, die allendeel uitmaken van het park, dat een openluchtmuseum is een oppervlakte van 25 vierkante kilometer. In het park zijn verschillende routes uitgezet zodat bezoekers kennis kunnen maken met de historie en de natuur. De routes lopen langs de dorpjes, maar ook langs de fantastische stranden langs de kust.

Emigrant in Spanje: Pascal en Corina Houkes

Pascal en Corina Houkes wilden eigenlijk naar Zuid-Frankrijk emigreren tot ze in aanraking kwamen met de Spanjaarden en hun cultuur. Daarna gingen ze op zoek naar een plek waar de traditionele Spaanse cultuur nog was te proeven. Die vonden ze en sinds 2008 runnen ze Casa Paco in het mooie Vélez Rubio dat gelegen is in de provicie Almeria. Lees hun hele verhaal op Emigrant in Spanje.

Lichtinterval in het Guggenheim in Bilbao

Nog tot 12 september kun je in het Guggenheim Museum in Bilbao de expositie Intervalo luminoso bekijken. De expo brengt een selectie van de privécollectie moderne kunst van voedselmagnaat Dimitris Daskalopoulos, die een van de belangrijkste kunstcollecties ter wereld in bezit heeft. Het gaat enkel om beelden en installaties van groot formaat. De tentoonstelling laat zestig werken van dertig verschillende artiesten zien en biedt de bezoeker een panoramisch beeld van de ontwikkeling van de moderne en hedendaagse kunst vanaf de jaren tachtig tot nu. Er zijn werken bij van Martin Kippenberger, Paul McCarthy, Robert Gober, Paul Chan en Nate Lowman.

Hittegolf in Spanje

Hier in Catalonië kwam de zomer maar moeizaam op gang en échte hitte hebben we wat mij betreft nog niet gehad, maar het lijkt erop dat het warme zomerweer deze week dan eindelijk doorzet. Met temperaturen boven de dertig graden is het grootste deel van Spanje deze week overgeleverd aan een hittegolf. In twintig provincies geldt een weeralarm vanwege de hitte. Voor de bevolking en toeristen geldt: veel drinken, verkoeling zoeken in de schaduw, niet sporten op de heetste momenten van de dag en uitkijken met alles wat brandgevaarlijk is in natuurgebieden vanwege het gevaar op bosbranden. De hittegolf houdt nog tot zaterdag aan.

Overnachten bij Nederlanders: Hacienda Guaro Viejo

Gerrit en Judith Garcia del Rio runnen Hacienda Guaro Viejo in de provincie Málaga op ongeveer 25 minuten rijden landinwaarts vanaf de luxe badplaats Marbella.

Wat? Het complex bestaat uit zeven appartemementen die je vanaf 60 euro per nacht (voor 2 personen) kunt huren. Toen we hier in Guaro aankwamen wisten we gelijk dat dit het was. We hebben zo’n ontzettend mooi uitzicht, een fijn huis voor ons gezin en ook nog eens mooie, gezellige appartementen waar we inmiddels al heel veel gasten ontvangen hebben.