Archief: juli 2011

Emigrant in Spanje: Yvonne en Jac van Gestel

Yvonne en Jac van Gestel wonen al bijna tien jaar in Alhaurin de la Torre, in de provincie Malaga. Toen hij destijds door zijn Nederlandse werkgever werd uitgenodigd om eens in Malaga te gaan praten om daar misschien te gaan werken heeft Andalusië zijn hart veroverd. Het was met name de behulpzaamheid van de Spanjaarden die hen in positieve zin heeft verrast. De verhuiswagen stond nog niet in de straat of iedereen kwam helpen! Lees het hele verhaal op Emigrant in Spanje.

Voetballers Real Madrid promoten hun stad

Verschillende stervoetballers van Real Madrid vertellen in deze video ter promotie van de Spaanse hoofdstad over hún Madrid. Wat kunnen ze het meest waarderen aan de stad? Waar móeten toeristen zeker naartoe? Wat vinden ze van de lokale gastronomie? En wat doen ze om even niet aan voetbal te denken? Cristiano Ronaldo, Ángel Di María, Marcelo, Benzem, Kaká, Xabi Alonso, Ozil, Sergio Ramos en Khedira nemen het woord.

Nieuwste España & Más nu in de winkel!

Speciaal voor de Spanjeliefhebbers in Nederland ligt vanaf vandaag het nieuwste nummer van España & Más weer in de winkel. Voor dit nummer interviewde ik voor de tweede maal Carlos Ruiz Zafón en dook ik in de hipste wijk van Barcelona, Poble Nou. Verder een bezoekje aan Asturië, de Baskische topkok Martín Berasategui aan het woord, een rondreis door Argentinië en nog veel meer taal, cultuur, reizen en gastronomie in Spanje en de Spaanstalige wereld.

Serra de Tramuntana op Werelderfgoedlijst Unesco

Hoewel je het misschien niet zou denken, ligt het gebergte op de foto op zoneiland Mallorca. De Serra de Tramuntana kreeg eind vorige maand een plekje op de Weredlerfgoedlijst van Unesco. De hoogste top is Puig Major met 1.445 meter tevens de hoogste bergtop op de Balearen. Het gebied is geliefd onder wandelaars en doorgaans valt er meer regen (en sneeuw) en is het er een stuk koeler dan op de rest van het eiland. Het berggebied is vernoemde naar de stevige wind de tramuntana die er vandaan komt.

Overnachten bij Vlamingen: Chambres d’hôtes Lasnavillasmm

Mady & Marc Van Goethem Roosen (M&M) runnen samen Chambres d’hôtes Lasnavillasmm in het dorpje Montefrio in de provincie Granada.

Wat? Cortijo Lasnavillasmm is een B&B met zes kamers voor één tot vier personen. Onze kamers beschikken allen over een eigen badkamer, donsdekens in de winter en overal verwarming. We houden zelf van comfort en luxe en zo hebben we ook onze grote kamers ingericht. Omdat we beiden wandelaars en fietsers zijn, maken onze wandel- en fietsarrangementen het ons mogelijk om ons helemaal uit te leven met onze gasten. We hebben kleine eenvoudige wandelingen maar ook langere en moeilijkere, rond onze boerderij, van B&B naar B&B of gewoon rustig richting het dorp. Fietsers komen aan hun trekken met de racefiets of mountainbike, ze kunnen die hier huren of zelf hun fietsen meebrengen. Voor onze gasten die het iets rustiger aan willen doen, hebben wij een zwembad ter beschikking met in de ruime tuin een petanquebaan, tafeltennis en een leeshoekje.

Volvorace krijgt museum in Alicante

Alicante krijgt een Volvomuseum. Het museum is gesitueerd in het Volvogebied in de haven van de provinciehoofdstad en opent als het goed is in oktober zijn deuren. De officiële opening vindt plaats op 14 november, de datum dat ook het ‘Volvodorp’ weer wordt opengesteld voor de volgende zeilrace rond de wereld. Deze begint op 5 november met de eerste etappe van Alicante naar Kaapstad. Met de bouw ervan is een bedrag van 800.000 euro gemoeid. De organisatie van de Volvorace was samen met de voorzitter van de Alicantijnse haven betrokken bij het project. Het museum biedt de bezoeker een rondgang langs de geschiedenis van de zeilboot en zeilen als sport. Er zal een permanente expositie zijn en eveneens een tijdelijke expositie. Gehoopt wordt op een bezoekersaantal van 80.000 tot 100.000 personen per jaar. Deze zomer wordt het museum reeds gepromoot onder zeilers en toeristen die zeilen tussen de kust van Alicante en de Balearen.

In het seizoen 2008-2009 werd de zeilrace voor het eerst in Alicante gehouden en dat zal de komende edities zo blijven.

Video: 40 jaar Mediterráneo

Een aantal jaar geleden werd het nummer ‘Mediterráneo’ van de Catalaanse zanger Joan Manuel Serrat door het Spaanse televisiepubliek verkozen tot het beste lied aller tijden. Het gelijknamige album uit 1971 eindigde zelfs op de derde plaats in de lijst beste Spaanse albums van de 20e eeuw van het tijdschrift Rockdelux. 40 jaar later komt de Spaanse band Tachenko uit Zaragoza met een nieuwe versie van ‘Mediterráneo’. Het audiovisuele collectief Letsgoproject maakte de bijbehorende videoclip, dat een eerbetoon op de fiets aan de stranden en vissersdorpjes van de Costa Brava is geworden.

Emigrant in Spanje: Jacqueline Brakel en Geert van Heijningen

Jacqueline Brakel en Geert van Heijningen wonen al sinds 2007 met hun twee kinderen in Catalonië, alwaar ze een een kleinschalig toeristisch resort in het groene achterland van Barcelona runnen. Hun idee van wonen in Spanje is ontstaan op een bergtop in de Pyreneeën tijdens een vakantie. Het besef de week erna weer op kantoor te moeten zitten deed hen beslissen voorgoed iets met vakantie te gaan doen. Nu vier jaar verder lijken ze zeer goed geïntegreerd, zo goed zelfs dat hun Spaanse dorpsgenoten ook vaker de fiets pakken, net als ‘los Holandeses’. Lees hun hele verhaal op Emigrant in Spanje.

Buitenaardse wezens in Madrid

Naar aanleiding van de première van de film Paul aanstaande vrijdag in Spanje is in de Sierra de Madrid een toeristische route in het leven geroepen die het buitenaardse leven als thema heeft. De dorpen in de bergen van Madrid kennen als sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een levendige ufo-cultuur. Er bestaan talloze getuigenissen van mensen die ufo’s en buitenaardse wezens hebben gezien in de moerassen van Pedrezuela en El Atazar.

De ideale siësta (volgens de NASA)

Afgelopen maandag werd San Benito Abad gevierd, de dag van de siesta, een van Spanjes meest beroemde exportproducten. In veel landen wordt inmiddels het nut van een middagslaapje erkend, hoewel het in de praktijk lastig blijkt om er ook daadwerkelijk gebruik van te maken. Onderzoekers van de NASA wilden wel eens weten hoe lang de ideale siësta duurt. En wat bleek? Je hoeft geen uren plat om met een uitgerust gevoel je dag weer te vervolgen. Het perfecte middagslaapje duurt 26 minuten. Luchtverkeersleiders van de NASA krijgen dan ook niet meer tijd om bij te komen. Wie regelmatig een dutje doet van 26 minuten zal beter functioneren en zich minder moe voelen.