Archief: juni 2011

Ryanair vertrekt uit Reus

De Ierse lowcost carrier Ryanair heeft besloten zich terug te trekken van vliegveld Reus in de buurt van de Catalaanse stad Tarragona. Ryanair vliegt sinds 2008 met drie vluchten gedurende de zomer en een vlucht gedurende de winterperiode op de bestemming. De reden voor het vertrek is volgens de prijsvechter de houding van de overheid, die afspraken niet zou zijn nagekomen en niet helpt bij de ontwikkeling van de Ryanair-basis.

San Sebastián Culturele Hoofdstad 2016

San Sebastian is in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa samen met de Poolse stad Wroclaw. De stad werd gisteren gekozen door een speciale commissie. De andere Spaanse steden in de running waren Burgos, Zaragoza, Segovia, Córdoba en Las Palmas. Elk jaar wordt door het Europees Parlement een Culturele Hoofdstad van Europa gekozen. Het doel hiervan is de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen. Sinds het jaar 1985 worden er culturele hoofdsteden gekozen waarbij ook al diverse malen Spaanse steden benoemd werden. De eerste was Madrid (1992) gevolgd door Santiago de Compostela (2000) en Salamanca (2002). San Sebastian zal dus de vierde Spaanse stad zijn die tot Culturele Hoofdstad is gekozen. Voor de stad zelf betekent de benoeming een opleving van het toerisme en een kans om zich aan de buitenwereld te presenteren.

Overnachten bij Nederlanders: Casa El Naranjo

Erica en Rik de Groot runnen de B&B Casa El Naranjo in Álora met twee ruime slaapkamers, een appartement voor vier personen, een appartement voor drie personen en een studio.

Waar? In Álora in de buurt van natuurpark El Chorro op 30 kilometer ten noordwesten van Málaga. De fysieke ligging is mooi, de geografische bereikbaarheid van de grote Andalusische steden is van ons uit goed.

Vakantieliefdeverhalen gezocht voor artikel

De vakantieperiode staat weer voor de deur en dat betekent dat de Spaanse costa’s weer overladen worden met toeristen. Overdag liggen we te bakken op het strand, nemen we nog een duik en schenken we bij de lunch al een eerste glaasje in. En de avonden vullen we met uitgebreid dineren, dansen of flaneren langs de boulevard. En wie weet beleven we wel een kortstondige romance met een echte latin lover. Of blijkt onze vakantieliefde een blijvertje en worden nog voor het afscheid romantische toekomstplannen gesmeed. Voor een artikel in ¡Spanje! Magazine ben ik op zoek naar vrouwen die een vakantieliefde beleefden onder de Spaanse zon en mét een Spaanse man. Hoe kijk je er nu op terug? Vind je het leuk om jouw verhaal te vertellen, stuur mij dan een mailtje naar [email protected] en wie weet lees je je eigen verhaal deze zomer terug in ¡Spanje! Magazine!

Penélope opnieuw in Woody Allen-film

De Amerikaanse filmregisseur Woody Alleen heeft vorige week zijn nieuwste filmproject aangekondigd waarin de Spaanse actrice Penélope Cruz voor de tweede keer met de Amerikaanse cineast zal gaan samenwerken. De filmopnames beginnen op 11 juli in de Italiaanse hoofdstad Rome en zal de naam “The Bop Decameron” krijgen. Naast Penélope Cruz zullen ook Alec Baldwin, Ornella Muti, Jesse Eisenberg, Ellen Page, Roberto Benigni en Woody Allen zelf rollen spelen. Buiten deze namen zullen nog eens tientallen Italiaanse acteurs en actrices aan het filmproject deelnemen. Het is de eerste keer dat Woody Allen een film opneemt in Italië. Penélope Cruz speelde eerder al een rol in een film van Woody Allen, in de film Vicky Cristina Barcelona, die werd opgenomen in de Catalaanse hoofdstad. Ze won voor haar rol van Maria Elena een Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol. Toen speelde ze samen met haar huidige man Javier Bardem in de film.

Emigrant in Spanje: Silvio, Smira en Joey

Silvio, Smira en Joey Cacace wonen sinds 2006 in Pedralba. Daar runnen zij hun Bed & Breakfast Casa Amigo en zo proberen ze alles uit hun leven te halen. Grote voordeel was dat ze de taal al spraken waardoor hun integratie soepeler verliep dan on veel andere gevallen. De twee lijken hun draai prima te hebben gevonden in Spanje. “Het enige is dat we niet kunnen wennen aan de etenstijden van de Spanjaarden.” Lees het hele verhaal op Emigrant in Spanje.

Benidorm wil nóg drie blauwe vlaggen

Benidorm telt op dit moment drie blauwe vlaggen voor de stadsstranden Levante, Poniente en Mal Pas, maar de stad zou er graag nog drie blauwe vlaggen bij krijgen. De komende maanden worden daarom maatregelen genomen om de kwaliteit te verbeteren van de baai van Ti Ximo en de baai l’Almadrava en de sporthaven van de zeilclub in de stad. Op die manier hoopt de stad dat volgend jaar op deze stranden ook de blauwe vlag die symbool staat voor de goede kwaliteit en veiligheid op stranden, zal wapperen.

Spanje op Youtube

De mooiste video’s over Spanje kom je tegen over het Youtube-kanaal van Spanje Toerisme. Landschappen, lifestyle, vakantie, sport, avontuur en wellness: je kunt het er allemaal zien. Gebruikers kunnen ook zelf video’s toevoegen. Op het kanaal zijn eveneens mooie Youtube-filmpjes te vinden.

40.000 extra krachten voor de veiligheid van toeristen

Deze zomer zullen er ruim 40.ooo extra krachten worden ingezet om ervoor te zorgen dat toeristen veiliger zijn, of zich in ieder geval veiliger voelen in Spanje. Uit onderzoek is gebleken dat een toerist bij het kiezen van zijn vakantiebestemming een veilig gevoel erg belangrijk vindt, alleen een mooi landschap is belangrijker.

Daarom, en natuurlijk omdat toerisme een belangrijke bron van inkomsten is in Spanje, heeft het land een plan gelanceerd om extra aandacht te geven aan dat vakantiegangers onbezorgd van hun zomer in Spanje kunnen genieten.

Of het plan echt effect heeft is nog maar afwachten: de maatregelen bestaan er tot nu toe vooral uit dat je straks in zeven verschillende talen aangifte kunt doen, er bij gemeentes boekjes liggen met informatie over veiligheid in minstens zoveel talen en dat de verschillende afdelingen van de politie beter met elkaar gaan samenwerken. Of dat de zakkenrollers tegenhoudt?

Querétaro, het mooiste Spaanse woord

Querétaro, Querétaro, Querétaro, vergeet dit woord niet. Voor El Día E, georganiseerd door Instituto Cervantes om de Spaanse taal te vieren, werd er een verkiezing gehouden wat het mooiste woord is in het Spaans. En dat is dus: Querétaro.

Voor wie nog nooit van Querétaro heeft gehoord, dat is niet zo gek. Het is namelijk de naam van een dorp in Mexico en betekent Eiland van de blauwe salamanders. Querétaro werd als mooiste Spaanse woord voorgesteld door acteur Gael García Bernal: