Archief: mei 2011

Human Bodies kijken in Madrid

De beroemde expo The Human Bodies is op dit moment de bezichtigen in Madrid. De expo is ondergebracht in het Al-Palace (Paviljoen XII) in het Casa de Campo in Madrid en zal daar nog tot 23 oktober blijven. Bezoekers kunnen meer dan tien completen menselijke lichamen bewonderen en zo’n honderd organen. De surrealistische tentoonstelling heeft educatieve doeleinden, maar wordt ook flink bekritiseerd. De toegangsprijs bedraagt 10 euro.

Barça wint Champions League en chaos breekt uit in Barcelona

FC Barcelona won gisteravond overtuigend de Champions League finale van Manchester United met 3-1. Dit was de laatste wedstrijd van een zeer succesvol seizoen voor de club uit Barcelona. En dat moest gevierd worden door de fans. Zoals bij elke belangrijke overwinning togen supporters naar Canaletas op de Ramblas om de overwinning te vieren.

Canaletas is bovenaan de Ramblas en vlakbij Plaza Catalunya waar eergisteren al rellen ontstonden omdat de Spaanse Mossos de betogers weg wilden hebben die al ruim een week op het plein kamperen en demonstreren. Om deze reden was het grote scherm met de wedstrijd verplaatst naar de Arc de Triomf maar een traditie kan niet zomaar gebroken worden en dus verzamelden er zich na de finale rond Canaletas zo’n 30.000 mensen.

De spanning was voor de wedstrijd al om te snijden en nieuwe rellen waren dan ook onvermijdelijk. Wat als een mooi feest begon eindigde met meer dan 130 gewonden. Gelukkig konden de meeste mensen ter plekke worden geholpen en hoefde er maar 18 naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Bollywood kopieert Mar Adentro

Bollywood werkt aan een remake van de Spaanse film Mar Adentro van filmmaker Alejandro Amenábar. De film met Javier Bardem in de hoofdrol sleepte een Oscar in de wacht. De Indiase variant van het waargebeurde drama zal Guzaarish heten. Voor de film wordt een budget van 11,7 miljoen euro uitgetrokken. Sommige scenes worden exact gekopieerd, maar de setting is op en top Indiaas.

Trouwen in Palau de les Arts in Valencia

Het Palau de les Arts, onderdeel van de Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia van architect Santiago Calatrava doet vanaf komende maand ook dienst als locatie voor huwelijken.

Het eerste huwelijk dat in het Paleis voor de Kunsten zal plaatsvinden is dat van Raúl Albiol, voetballer bij Real Madrid. Op 17 juni geeft hij het ja-woord in de kathedraal van Valencia om vervolgens zijn huwelijk met een feestje in te luiden in het Palau de les Arts, samen met 400 genodigden.

Goedkoop is het niet om het Valenciaanse paradepaardje van Calatrava. Voor de hoofdlobby van het gebouw wordt een huurprijs van 10.000 euro per avond gerekend.

Het paleis is al veel langer te huren voor congressen en bedrijfsevenementen, maar huwelijksfeesten waren daar tot op heden niet bij. De directie hoopt met het nieuwe initiatief meer inkomsten te genereren.

Emigrant in Spanje: Claus van Mierlo

Claus van Mierlo is al zes jaar als makelaar werkzaam in Vera, in de voor Nederlanders relatief onbekende provincie Almería. In Nederland hield Claus zich al bezig met Spaans onroerend goed en nu zit hij er letterlijk middenin. Lees het hele verhaal van hoe Claus goed voorbereid naar Spanje vertrok en een nieuw Spaans leven begon op Emigrant in Spanje.

Uit de oude doos: L’Auberge Espagnole

Voor wie nog zit te twijfelen over wel/niet een tijdje naar Spanje om te studeren of te werken, kijk de film L’Auberge Espagnole. En dan zie ik je snel in Spanje. De film is wel al bijna tien jaar oud, maar nog steeds een goed voorbeeld van hoe het leven in een nieuwe internationale omgeving ver weg van je ouders is/kan zijn. En ‘hablas español’ begrijp je snel genoeg als je je films kijkt op deze Spaanstalige site.

Barça vertrekt vandaag al naar Wembley door aswolk

De natuur laat weer eens van zich horen en een vulkaan met de onuitspreekbare naam Grímsvötn op IJsland heeft voor een aswolk gezorgd waardoor het luchtruim boven een aantal Europese landen de komende dagen dicht zal zijn. Zo ook in Engeland, waar zaterdag de finale van de Champions League wordt gespeeld tussen Manchester United en FC Barcelona.

Eigenlijk zou het team van Pep Guardiola komende donderdag naar Londen vertrekken maar door de aswolk uit IJsland zijn de plannen gewijzigd en moeten de voetballers vanavond al vertrekken. De training van vanmiddag is een uur vervroegd en de mannen vliegen vanavond om 22.00 uur naar Engeland.

Spaanse revolutie 15M: Democracia ya!

15 mei 2011! De dag waarop het Spaanse volk haar mond open doet, na jarenlang zwijgzaam te hebben toegekeken, hoe alles langzaam maar zeker van hen afgepakt werd. In de aanloop naar de verkiezingen (22 mei) besluiten grote getale Spanjaarden massaal de straat op te gaan om een vreedzame demonstratie te voeren tegen de huidige Spaanse machthebbers.

Voor het eerst sinds na lange tijd heeft de jonge generatie Spanjaarden het slechter heeft dan hun ouders. Het volk schreeuwt luidkeels´Wij eisen democratie NU´. Het is het begin van de Spaanse revolutie. Aangemoedigd door sociale media en elkaar zijn ze niet langer bang. Velen zijn zonder werk, opleiding, geld of huis. Spanjaarden hebben werkelijk niets meer te verliezen.

De eerste avond loopt uit op een rel. Op plaza del Sol in Madrid worden de vreedzame manifestanten met geweld verjaagd door politici. Maar ze houden vol. Na jarenlang hun mond te hebben gehouden, uit angst voor represailles, voelen ze zich aangemoedigd door eerdere initiatieven in Arabische landen als Egypte en Tunesië.