Archief: maart 2011

Kleding, sieraden & boeken swoppen in Marbella

Als journalist maak je verrassend leuke dingen mee. Zo was ik afgelopen zondag aanwezig op het 6e Swop evenement in Marbella speciaal voor vrouwen.

Her en der geparkeerde auto´s en een wirwar aan verrijdbare bagagekoffers vol kleding, sieraden, magazines en boeken. Zo druppelden afgelopen zondag internationale dames één voor één binnen in het Indonesische restaurant Djawa Marbella. Organisatrice Charo van Hulst was erg tevreden over de ruime opkomst. Er meldden zich zeker 36 vrouwen voor het bijzondere kledingruil evenement.

Nederlandse ondernemers: Kind of Art

Afgelopen week had ik een leuk gesprek met Johan de Jonge van Kind of Art. Johan is een Nederlander, afgestudeerd als grafisch ontwerper en kunstenaar, die alweer een aantal jaar in het Catalaanse Sant Cugat woont, in de buurt van Barcelona. Daar begon hij onlangs Kind of Art. Johan verzorgt teken- schilder en kunstlessen voor kinderen tussen de 4 en 16 jaar oud. De lessen lopen uiteen van het ontdekken van nieuwe kleuren tot de interpretatie van beroemde kunstwerken. De lessen worden verzorgd in het Engels, dus leerlingen pikken meteen de Engelse taal op. De eerste twee lessen zijn gratis. Maar Johan doet meer met Kind of Art. Aankomende zomer organiseert hij voor het eerst een zomerschilderschool, waarbij Nederlanders een week lang verblijven in een luxe landhuis in Catalonië om een schildercursus te volgen en om vakantie te vieren. Daarnaast verzorgt hij ook bedrijfssessies, waarbij samen met een coach een speciaal op maat gemaakt programma wordt samengesteld voor medewerkers van bedrijven of afdelingen binnen bedrijven waarbij bijvoorbeeld teambuilding centraal staat. Voor meer informatie www.kindofart.es.

Hollywoodster voor Penélope Cruz

Actrice Penélope Cruz krijgt haar eigen ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame. Deze vrijdag, 1 april, zal de ster van Penélope Cruz vereeuwigd worden in de laan der beroemdheden. Haar naam zal te vinden zijn tussen 2.435 andere artiesten die sinds de eerste ster (die in 1960 werd gelegd), de revue zijn gepasseerd. Ze is hiermee de eerste Spaanse actrice, Antonio Banderas was in 2005 de eerste Spaanse acteur met zijn eigen ster op de Walk of Fame.

Oranje week in Madrid

In de maand april wordt in Spanje de zogenoemde Oranje Week gevierd, een programma met workshops, activiteiten en culturele manifestaties die in het teken staan van duurzaamheid, agricultuur, water, literatuur, architectuur, design, mobiliteit en die het resultaat zijn van de samenwerking tussen Spanje en Nederland. Het volledige programma kun je volgen op de Facebook-pagina van de culturele afdeling van de Nederlandse ambassade. De slogan? ‘De oranje week is groen’.

De neus van Mussolini

Begin april verschijnt bij uitgeverij Signatuur de roman De neus van Mussolini van de Spaanse auteur Lluís-Anton Baulenas. Jaren twintig, Catalonië: een jonge vrouw met ambitieuze idealen neemt de opdracht aan om de heersende dictator, generaal Primo de Rivera, te vermoorden. Ze trekt zich terug in een gehucht in de Pyreneeën en wacht op het gecodeerde telegram met instructies dat nooit lijkt te komen. De neus van Mussolini geeft een prachtig inzicht in de geest van iemand die bereid is te doden voor de goede zaak. Baulenas legt de psychologie van een vrouwelijke terrorist bloot. Haar utopische ideologie – de hoop dat een radicale verandering van de maatschappij mogelijk is – isoleert haar van de rest van de wereld.

De neus van Mussolini, Lluís-Anton Baulenas
Gebonden met stofomslag, 312 pagina’s
Vertaald door: Pieter Lamberts & Joan Garrit
Verschijnt: begin april, ook als e-book
Prijs: € 19,95 l CAP e-book: € 15,95

Tien zakkenrollers opgepakt Barcelona

Barcelona is het paradijs van zakkenrollers en staat al jaren bovenaan de Europese lijst met meeste berovingen. Er worden allerlei trucs uitgehaald om toeristen van hun portemonnee te ontfutselen: de één doet zich voor als politieagent en de ander laat een sleutel vallen en terwijl je die oppakt, jat zijn compagnon je tas. Hotspots om van je spullen af te komen zijn de Ramblas en de metro, maar eigenlijk kun je er gif op innemen dat alles wat je in het centrum op een terrastafel legt zal worden gestolen.

De Spaanse Mossos hebben nu tien van de volgens hun meest actieve en gewelddadige zakkenrollers van Barcelona opgepakt. Het gaat om tien jongens tussen de 19 en 24 jaar, negen uit Marokko en een jongen uit Algerije. Allemaal waren ze bekenden van de politie en hebben al eerder in jeugdinrichtingen gezeten. De groep wordt verdacht van in totaal 257 zaken. In 75 procent van de gevallen waren het toeristen die beroofd werden, wat vaak dus gepaard ging met geweld. De toeristen werden bedreigd met messen of er werd verbaal geweld gebruikt. De groep gebruikte ook trucs, zoals jongeren tijdens het uitgaan lokken met flyers van bars of iemand uitnodigen voor een potje voetbal midden op straat.

Filmfestival Spaanse film in Málaga

Vandaag begint in Málaga het Festival de Cine español de Málaga. Het filmfestival wordt geopend met een gala met rode loper in het Teatro Cervantes. Enkele gezichten die vast en zeker van de partij zullen zijn: Mario Casas, Hugo Silva, Adriana Ugarte, Javier Cámara, Natalia Verbeke en Gonzalo de Castro. De eerste film die wordt vertoond is ‘¿Para qué sirve un oso?’. Ook vinden deze week in Málaga andere activiteiten plaats zoals exposities en concerten die verbonden zijn aan het filmfestival. Ga naar de website van het filmfestival voor meer informatie en programmering. Het festival duurt tot en met 2 april.

Show me the way to the next Whiskey bar…in Segovia

Bij een whiskeyroute denken fervente whiskeydrinkers ongetwijfeld meteen aan Schotland, de hoofdtad onder de whiskeygebieden in de hele wereld. Maar ook in Spanje kun je een whiskeyroute volgen en wel in Segovia. De route is het initiatief van branderij DYC en Toerisme Segovia. De route brengt je langs de belangrijkste whiskeyplekken in het gebied, waaronder de rivier de Eresma, de stad Segovia, de branderij en de koninklijke glazenfabriek.

David Villa topscorer aller tijden Spaanse selectie

Met het tweede doelpunt van David Villa gisteren tijdens de kwalificatiewedstrijd voor het EK 2012, Spanje – Tsjechië, verbrak de voetballer het record van Raúl González Blanco met meeste doelpunten voor het Spaanse elftal ooit.

Villa scoorde, inclusief de twee doelpunten van gisteren, in zijn hele carrière 45 keer voor Spanje. Spanje won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1.