Archief: januari 2011

De donkere dagen van Alberto Contador

Alberto Contador blijft herhalen en herhalen dat hij nooit doping heeft gebruikt. Afgelopen week kreeg hij een schorsing van een jaar en werd zijn Tour titel van 2010 afgenomen. De sporter laat via verschillende media weten dat hij het niet eens is met de beslissing van de Spaanse wielerbond.

Schuldig of onschuldig, het zijn zware dagen voor de wielrenner. Hij heeft zaterdag zijn team verlaten dat aan het trainen was op Mallorca om naar zijn huis te gaan in Pinto (Madrid). Thuis gaat hij met zijn familie en management uitzoeken hoe hij in hoger beroep zal gaan tegen de beslissing van de Spaanse Federación. Afgelopen woensdag bereikte de drievoudig tourwinnaar het slechte nieuws en hij heeft tot tien dagen na de uitspraak de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.

Chopins piano…of toch niet?

Een rechter op Mallorca heeft bepaald dat de eigenaars van een voormalig klooster in Valldemosa op het eiland, die een piano exposeren waarvan beweerd wordt dat de componist Chopin erop heeft gespeeld, moeten weghalen. Dagblad El Mundo schrijft dat de piano op het moment dat Chopin op het eiland verbleef nog niet eens gemaakt was. Chopin verbleef tijdens de winter van 1838 op het eiland en logeerde in het klooster.

Lekker brood in Spanje

Nederlanders in Spanje hoor je regelmatig klagen over de kwaliteit, of het gebrek eraan, van het Spaanse brood. Met name goed bruinbrood of meergranenbrood is niet makkelijk gevonden. Uit een onderzoek blijkt dat het beste brood in Spanje verkocht wordt in Madrid en het slechtste brood in Sevilla. De Sevillanen blijken ook de minst fanatieke broodeters met een consumptie van 22 kilo per jaar. Het lekkerste traditionele brood is te vinden in La Coruña en Bilbao.

Er brandt weer licht in Jerez

Vanochtend om half negen ging het licht uit Jerez. De sherrystad in Cádiz had een betalingsachterstand bij energiemaatschappij Sevillana Endesa die daarom de stroom afsloot.

Mensen konden niet aan het werk omdat de telefoons het niet deden en ook computers konden niet worden opgeladen. Alleen het informatiepunt voor burgers was voorzien van stroom. Geholpen heeft het wel, Jerez heeft de rekening betaald en vanmiddag kon de week dan echt beginnen.

De toeristische bussen in Madrid rijden weer

Achtentwintig dagen lang moesten toeristen de metro of de ‘gewone’ bus nemen om Madrid te bekijken maar vanaf vandaag rijden de rode toeristenbussen weer gewoon door de stad. De EMT, de Empresa Municipal de Autobuses, zorgt er nu voor dat tot eind juni iedereen weer in één rondje de hoogtepunten van de stad kan zien.

De EMT lost tijdelijk het probleem op dat ontstond toen het contract van Madrid Visión, het bedrijf dat eerst de toeristentours regelde, niet verlengd werd. Een ander bedrijf zal in juli de licentie zal krijgen om de bussen te gaan besturen, welk bedrijf dat is wordt in maart bekend gemaakt.

Laatste grote standbeeld Franco in Barcelona weggehaald

Onder luid applaus van buurtbewoners werd gisteren in Barcelona het laatste grote standbeeld uit de tijd van Franco neergehaald. Het beeld van de Overwinning stond op Paseo de Gracia met Diagonal.

Jordi Hereu, de burgemeester van Barcelona, zei dat het tijd was om het beeld weg te halen: ‘Er is niks om trots op te zijn uit deze periode van Spanje, het heeft niks te maken met overwinning maar met een nederlaag voor de Catalaanse cultuur.

Emigratiehandboek opnieuw uitgebracht

In samenwerking met een aantal emigratiespecialisten is bij uitgeverij Guide Lines de herziene editie van het  Emigratie-handboek verschenen. De juridische, fiscale, financiële en praktische vraagbaak voor Nederlanders die overwegen in het buitenland een nieuw leven op te bouwen. Ontdek de mogelijkheden en vermijd de valkuilen.

Ouders eisen onderzoek naar babyroof tijdens Franco periode

Meer dan 200 mensen hebben het Openbaar Ministerie van Spanje gevraagd om een onderzoek te starten naar 261 baby’s die verdwenen tijdens het regime van Franco. De stichting van de getroffen ouders, Anadir, heeft verklaringen en aanklachten verzameld en dringt nu aan op een onderzoek. De stichting zegt dat het mogelijk om duizenden baby’s gaat.

Deze babyroof begon rond 1950, moeders die net bevallen waren werden verteld dat hun kind was gestorven. Vervolgens werden de kinderen verkocht of naar kloosters gebracht. Baby’s stelen kwam vooral voor in de autonome gebieden, de meerderheid van de zaken die nu bij Anadir liggen zijn uit Madrid, maar er zijn ook veel gevallen bekend in Catalonië en Andalusië.

Catalaanse overheid redt Spanair

De Catalaanse overheid heeft door middel van een noodplan de Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair gered van een faillisement. De regionale overheid maakte 20 miljoen euro aan krediet vrij voor de vliegmaatschappij. De Catalaanse overheid bezit Spanair voor 26,7 procent en de Beurs van Barcelona en het Toerisme van Barcelona en Catalonië hebben ook een deel in handen. Spanair is gewaarschuwd dat dit het laatste geld is dat wordt vrijgemaakt en de Catalaanse overheid dringt erop aan dat de vliegmaatschappij de financiën op orde krijgt. Spanair wil niet zeggen hoeveel het verlies in 2010 bedroeg en verwacht wordt dat het bedrijf pas in 2012 weer winst zal maken.

Pensioenprobleem in Spaanse politiek

De Spaanse politiek stond afgelopen week in het kader van de moeizame onderhandelingen om tot een sociaal akkoord te komen voor wat betreft de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

Vakbonden en regering worden het niet eens. De regering wil op vrijdag 28 januari de hervormingen in het pensioenstelsel presenteren aan het parlement.

De twee grootste Spaanse vakbonden, CCOO en UGT, zijn beide tegen de plannen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Zij hebben meerdere malen gedreigd opnieuw een algemene staking te organiseren als de regering de plannen doorzet, zoals de staking die op 29 september werd gehouden.