Archief: december 2010

Winkels houden zich niet aan regels uitverkoop

Het is weer bijna uitverkoop. Begin januari kunnen we weer in de stapels kleren graaien op zoek naar een perfecte koop. Het is volgens de regels twee keer per jaar uitverkoop, een winter en zomereditie.

De uitverkoop is een serieuze aangelegenheid en loopt volgens strakke regels. Een groep inspecteurs bezocht in Madrid ruim 2000 winkels en een kwart van de winkels houdt zich niet aan de regels. Zo is een deel van de winkels is al begonnen met de grote uitverkoop terwijl dit pas mag op 3 januari. Een andere overtreding is dat de originele prijs niet te zien is op het kaartje. De uitverkoop loopt tot 31 maart.

Druiven brengen geluk

Oud op nieuw. Om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe te verwelkomen houdt ieder land er zo zijn eigen tradities op na. Terwijl Nederlanders vette oliebollen staan weg te spoelen met een glas champagne om vervolgens hun buren te omhelzen en zoenen, doen Spanjaarden hun best zich om de klok te concentreren en zich niet te verslikken in een handvol druiven.

12 seconden voor middennacht zit de Spanjaard startklaar voor de jaarlijkse test. Een druif per klokslag voordat het vuurwerk losbarst. Wie het voor elkaar krijgt de druiven op tijd door te slikken gaat een geluksjaar tegemoet.

De traditie van “uvas de la suerte” (de druiven van geluk) is ontstaan uit pure economische noodzaak. In het jaar 1909 was de druivenoogst zo groot, dat een de oogst deels vernietigd dreigde te raken. Om dit te voorkomen besloten Spaanse boeren de druiven te verdelen en de druif voortaan als symbool voor een goede oogst te beschouwen. Door de jaren heen is de noodzaak uitgegroeid tot Spaanse traditie.

Snel bevallen voor babycheque

Wie voor oud en nieuw bevalt krijgt nog de babycheque a 2500 euro van de Spaanse overheid, maar wie vanaf 1 januari een kind krijgt kan hier niet meer om rekenen. En dus doen zwangere vrouwen er vanalles aan om nog voor het nieuwe jaar te bevallen. In ziekenhuizen krijgen doktoren aanvragen om de bevalling op te wekken. Dit is tegen alle regels in dus de vrouwen zullen het toch echt zelf moeten doen.

De babycheque werd door de regering van Zapatero ingesteld in 2007 om gezinsuitbreiding te stimuleren.

El País als bondgenoot van Wikileaks

In de discussie over Wikileaks heeft de Spaanse krant El País verklaart een bondgenoot van Julian Assange te zijn. De krant publiceerde de afgelopen weken zo ongeveer alle feiten die boven water kwamen en ziet dat ook als de taak van de journalistiek. Hoofdredacteur Javier Moreno vindt het de verplichting van de media in een democratische sameneleving om de waarheid aan het licht te brengen.

2010: hoogte- en dieptepunten

Het jaar loopt ten einde en dat betekent dat het weer tijd is voor de welbekende jaaroverzichten. In Spanje markeerde de crisis ook het afgelopen jaar. Maar er was natuurlijk veel meer nieuws. Op de nieuwssite Spanjevandaag.com een overzicht met de hoogte- en dieptepunten van 2010 onder de Spaanse zon. Wat was voor jou het hoogtepunt?

Energierekening stijgt mogelijk opnieuw

Volgens de Spaanse consumentenbond FACUA gaat de energierekening met ingang van januari met ongeveer 10 procent omhoog. Dat blijkt uit berekeningen van de bond.

Dat betekent dat Spaanse gezinnen op jaarbasis gemiddeld zestig euro meer kwijt zullen zijn aan hun gas- en electriciteitsrekening. In ruim drie jaar tijd zijn de electriciteitsrekeningen in het land met 48 procent gestegen. FACUA vindt die prijsstijgingen buiten proporties en dringt er bij de overheid op aan de stijging per 1 januari in te perken.

De prijsstijging is overigens nog niet goedgekeurd door de Spaanse overheid.

Goed voornemen: stoppen met roken

Jaarlijks bedenken mensen aan het einde van het jaar goede voornemens om vol goede moed om het nieuwe jaar in te gaan. Intensief sporten, afvallen, op tijd opstaan, minder alcohol drinken of stoppen met roken bijvoorbeeld.

Bij dat laatste helpt de Spaanse overheid je een handje. Vanaf 2 januari 2011 is het namelijk verboden om in openbare ruimte´s te roken. Oud op nieuw zal het laatste feest zijn waar Spanjaarden mogen roken in het openbaar.

De anti-rookwet ging in Spanje al in 2006 in werking, maar werd te weinig nageleefd. De wetsherziening levert het land de strengste anti-rookwet van Europa op en een prijsverhoging van gemiddeld 50 cent. Stoppen met roken. Wat Nederland in 2008 al voor elkaar kreeg, is in Spanje voor velen opnieuw een goed voornemen voor 2011. Of wordt het binnenkort buiten op straat roken?

Tip voor de kerstvakantie

Voor velen zit het er dit jaar niet in om op vakantie te gaan tijdens de kerstvakantie. Niet alleen valt de kerst dit jaar ongunstig, waardoor werknemers veel extra dagen moeten opnemen, ook ontbreekt het vele mensen aan de middelen om weg te gaan. Maar niet getreurd. Thuisblijvers hoeven zich niet te vervelen. De feestdagen lenen zich uitstekend voor een leuke tip. Een bezoekje aan het museum bijvoorbeeld. Bij Caixa Form en Cosmo Caixa kun je tussen 1 december 2010 en 9 januari 2011 je terecht voor speciale kerstactiviteiten.

28 december: Onschuldige kinderen

Onschuldige grapjes, verzonnen nieuwsberichten en in sommige dorpen zelfs uitbundige feesten: dat zijn de ingrediënten van Onnozele Kinderen, dat in Spanje op 28 december wordt gevierd. Kijk uit dat je er zelf niet in trapt.

Echt feestelijk is de gelegenheid eigenlijk niet, want met de Día de los Santos Inocentes herdenken de Spanjaarden een wel heel meedogenloos moment uit de geschiedenis: de massale kindermoord die werd bevolen door heerser Herodes, de Romeinse vazalkoning in Jeruzalem ten tijde van de geboorte van Jezus. Volgens de Bijbelse vertelling had koning Herodes van de drie koningen uit het Oosten vernomen dat de (toekomstige) koning der joden in Bethlehem geboren was. De koningen waren naar hem op weg en werden daarbij werden geleid door een ster. Herodes, die zelfs zijn eigen zonen had laten doden uit angst dat ze hem van de troon zouden stoten, vreesde meer dan ooit voor zijn positie en vroeg de drie wijzen na hun bezoek terug te komen om hem te laten weten waar hij het kindje zou kunnen vinden. Zogenaamd om de baby te huldigen, maar zijn intentie was om het direct uit de weg te ruimen. De drie koningen op hun beurt werden in een droom gewaarschuwd voor de kwade bedoelingen van de Romeinse heerser en keerden niet meer terug. Toen Herodes merkte dat hij om de tuin was geleid, zond hij zijn manschappen uit om in Bethlehem alle jongetjes onder de twee jaar om het leven te brengen: Herodes wilde er zeker van zijn dat de nieuwe koning der joden hem nooit in de weg zou zitten. Het bloedbad ging de geschiedenis in als de Kindermoord van Bethlehem. Wat de heerser niet wist, was dat ook Jozef in een droom werd gewaarschuwd en maatregelen nam. Met Maria en de baby Jezus vertrok hij naar Egypte. De koning der joden bleef in leven, maar andere onschuldige kinderen stierven een oneerlijke dood.