Archief: november 2010

FC Barcelona verslaat Madrid tijdens de grote klassieker (5-0)

Maandag 29 November- op de dag van de 111e verjaardag van de Catalaanse voetbalclub- vond de klassieker FC Barcelona-Real Madrid plaats. Met 5-0 voorsprong kwam FC Barcelona als grote overwinnaar uit de strijd. De thuiswedstrijd vond plaats in voetbalstadion Camp Nou in Barcelona. Real Madrid is uitgeschakeld voor de Campions League. Een mooier verjaardagscadeau had de club zich niet kunnen wensen.

De wedstrijd FC Barcelona- Madrid was spannend tot de laatste minuut. FC Barcelona ging direct in de aanval. Nadat Messi in minuut zes de paal raakte, duurde het slechts vier minuten voordat Xavi het eerste doelpunt scoorde (1-0). Acht minuten later, toen Madrid nog altijd leek warm te lopen, scoorde Pedro (2-0). Nadat Madrid met 2-0 achterliep, ontstond er onenigheid tussen Ronaldo en FC voetbalcoach Guardiola. Toen de coach de bal wilde afstaan aan een teamgenoot van Ronaldo liet de Madrileense sterspeler op zijn beurt zijn onvermogen blijken door de Catalaan een stoot uit te delen. Guardiola hield zijn hoofd koel. In minuut 32 maakte Valdés een overtreding en kreeg daarvoor een gele kaart. De stand bleef in de eerste helft steken op 2-0.

Na de rust kwam FC Barcelona volop terug. Ook Real Madrid deed dit keer volop mee, al zij het voornamelijk met geteckel. De grote sterren van beide partijen, Messi (FC Barcelona) en Ronaldo (Real Madrid) lieten het wat scoren betreft afweten. Toch had Messi een groot aandeel in het tot stand komen van de vijf doelpunten. Hij legde zijn collega Villa meerdere malen letterlijk voor zijn voeten. Villa maakte er dankbaar gebruik van. In minuut 55 scoorde hij 3-0 voor FC Barcelona. Twee minuten later maakte Villa nogmaals een doelpunt en bracht de stand zo op 4-0. Lange tijd bleef het 4-0. Madrid bleek geen schijn van kans te hebben. De frustratie van de club uitte zich vooral in de gemene klappen die Sergio Ramos meerdere keren aan Messi uitdeelde. In minuut 91 scoorde Jeffren 5-0 voor FC Barcelona. Sergio Ramos werd in de laatste minuut van de wedstrijd, minuut 92, met een rode kaart van het veld afgestuurd vanwege zijn wangedrag tegenover Messi.

Politiedienst voor buitenlandse toerist in Benidorm

Nog voor komende zomer wordt in Benidorm een Politiedienst voor de Buitenlandse Toerist geopend, de tweede in het land. Aleen in hoofdstad Madrid is reeds een bureau voor buitenlandse toeristen te vinden. Het bureau wordt gevestigd in het gebouw van Torrejó en zal voornamelijk dienst doen als bureau om aangiften te doen of klachten in te dienen. Het bureau richt zich met name op de veiligheid van toeristen in de stad, zo stelt Encarna Llinares, afgevaardigde van de centrale regering in de provincie Alicante. Afgelopen week kwamen Llinares, de burgemeester van Benidorm Agustín Navarro, ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de landelijke politie en vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel bij elkaar om de details van het project te bespreken.

CiU grote winnaar in Catalonië

De grote winnaar bij de regionale verkiezingen in Catalonië gisteren was, zoals reeds werd verwacht, Artur Mas, van het CiU. Het CiU was reeds de grootste partij en ging van 38 naar 62 zetels. Ook de conservatieve Partido Popular won aanzienlijk aan zetels: de 18 zetels die zij in de wacht wisten te slepen is het beste resultaat dat de PP ooit in de regio haalde. De socialisten op hun beurt, tijdens de vorige bestuursperiode de grootste regerende partij in de regio, werd afgestraft en zakte van 37 naar 28 zetels.

Wat is het koud!

In Nederland vriest het al even en is vandaag de eerste natuurijsbaan open gegaan (niet te lang stil blijven staan, anders zak je door het ijs).

Maar langzaam maar zeker zakt de winter af naar Spanje en de kou heeft er al vroeg zin in dit jaar. Want: het gaat sneeuwen! En wel in de comunidad de Madrid. Weliswaar op grote hoogte en er valt morgen maar een paar centimeter, maar toch. En om het feest compleet te maken, gaat morgen ook de kerstmarkt in Madrid van start. Dus ook al is de winter officieel nog niet begonnen: handschoenen aan, ski’s in de wax en lekker meezingen met Chris Rea.

Ara: een nieuwe krant voor Catalanen

Met de veelbelovend slogan ´een nieuwe wereld wordt geboren, Nu´ heeft Catalonië er sinds vandaag een nieuwe krant bij. Ara (nu) genaamd. Aan alle nieuwste technologische snufjes is gedacht. Naast het traditionele papieren krantenformaat wordt de informatie ook via nieuwsfeed, facebook, twitter, ipad of mobiel geleverd. Het is de eerste multiplatform krant die dagelijks op diverse manieren geraadpleegd kan worden.

Voor de idealistische krant is het contact met de lezer erg belangrijk. De krant wil dan ook graag middenin de samenleving staan door niet alleen de economische en politieke belangen te behartigen, maar vooral ook de belangen van de Catalaanse samenleving. De krant belooft op die manier samen met de lezer een nieuwe, positievere wereld te creëren.

Enerzijds is de krant vooruitstrevend en progressief. Toch heeft het ook een conservatief, nationalistisch karakter. De krant is namelijk alleen verkrijgbaar in het Catalaans.

Jongen dood aangetroffen in koffer

Deze week werd op Mallorca het lichaam van een kind aangetroffen in een koffer. Het gaat om een jongetje van tien jaar dat een jaar geleden om het leven moet zijn gebracht. De koffer met de overblijfselen werd gevonden in de buurt van een rivier. Inmiddels is de 30-jarige moeder van de jongen gearresteerd. Zij deed geen aangifte van de moord en er is nooit een politieonderzoek gedaan, de verdwijning en dood van het jongetje zijn nooit bij de autoriteiten gemeld. Dagblad El País schrijft dat de moeder tegenover de politie heeft verklaard dat hij het jongetje thuis dood aantrof en zijn lichaam heeft verstopt, omdat ze bang was dat zij de schuld van zijn dood zou krijgen.

De dag vóór de verkiezingen: een dag voor reflectie

Vandaag zwijgen alle media over de Catalaanse verkiezingsstrijd. Geen krant, radio- of tv programma mag de politieke propaganda vandaag verslaan. Internet en facebook daargelaten. Traditiegetrouw is de dag voorafgaand aan de Catalaanse verkiezingen namelijk bedoeld als dag voor reflectie. De verkiezingscampagne stopte officieel vrijdagavond. Dit om verdere beïnvloeding van het volk tegen te gaan. De Catalanen dienen in alle rust een beslissing te kunnen nemen over hun stem voor een specifieke partij.

Zondag 28 november 2010 vinden de Catalaanse parlementsverkiezingen plaats. Van negen uur ´s ochtends tot acht uur ´s avonds openen de stembussen in Catalunya. Volgens de website van de parlementaire verkiezingen hebben in totaal 5.363.088 inwoners uit de provincie het recht te gaan stemmen morgen. Hiervan wonen 5.229.651 in één van de vier deelprovincies van Catalunya zelf (Barcelona, Lleida, Tarragona en Girona) en verblijven 133.437 Catalanen in het buitenland. In Barcelona mogen 1.143.198 inwoners morgen hun stem uitbrengen.

De organisatie CRI is verantwoordelijk voor het verzamelen van de verkiezingsdata van de in totaal bijna 8.000 stembussen in Catalunya. Klik hier voor meer informatie.

Hollands toneel in La Nucia

In het dorpje La Nucia, vlakbij Benidorm, wordt deze vrijdag en zaterdag de voorstelling En nu naar bed gespeeld.

Het is een stuk geschreven door Annie MG Schmidt met de muziek van Harry Bannink. Er spelen ruim 25 mensen mee in het stuk en het wordt opgevoerd in het Teatro del Sol. Eerder al kreeg de voorstelling Heerlijk duurt het langst (ook van Annie M.G. Schmidt) het theater vol, zo’n 1400 mensen kwamen kijken.

Jij bent de volgende!

Huiselijk geweld is in Spanje nog altijd een groot probleem. Jaarlijks sterven tientallen vrouwen in het land door toedoen van hun partners en ex-partners. De Nederlandse Naomi Williams, werkzaam bij het Nederlandse consulaat-generaal in Barcelona, trekt zich het onnodige leed bijzonder aan. Gebruikmakend van haar kwaliteiten als fotografe is zij momenteel bezig met het samenstellen van en expositie die bestaat uit portretfoto’s van vrouwen onder de titel ¡La proxima eres tu!. Het aantal foto’s dat tijdens de expositie zal worden getoond, is hetzelfde aantal als het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van huiselijk geweld in Spanje dit jaar. Momenteel staat de teller op 63. De expositie zal volgend jaar gehouden worden in Barcelona, maar de bijbehorende website is vandaag, International Day Against Gender Violence, gelanceerd. Het team van Spanje.blog.nl steunt dit initiatief van harte en roept de lezers op om een kijkje te nemen op de website. Wij houden je op de hoogte van verdere activiteiten en ontwikkelingen.