Archief: september 2010

Resultaat 29-S: Minder stakers, meer geweld

Het resultaat na de nationale stakingsdag van woensdag 29 september is verdeeld: de Arbeidsvakbonden CCOO en UGT zijn tevreden met de uitstekende stakingsdag, terwijl de Spaanse overheid spreekt van een gematigde en ongelijkverdeelde staking met minder stakers en meer geweld. De Catalaanse hoofdstad Barcelona is samen met Madrid koploper wat gewelddadige incidenten betreft.

Uit de een na laatste nationale stakingsdag, op 20 juni 2002 jl., komt eenzelfde beeld naar voren. Terwijl de vakbonden in hun handen klapten vanwege de succesvolle stakingsdag, sprak voormalig minister president José María Aznar en lijsttrekker van de rechts populistische partij (PP) over een aanfluiting.

Nu, acht jaar later, zijn minder Spanjaarden bereid hun werk neer te leggen. Gisteren staakte 70% volgens de arbeidsvakbonden CCOO en UGT. De overheid houdt het op een 7,52% van de Spaanse bevolking. In 2002 lag het percentage nog op 84% oftewel 16% van de bevolking. In Madrid namen zowel in 2002 als gisteren ruim 500.000 personen deel aan de stakingsprotestmars, waarvan een kleine 20.000 in Madrid.

Wel is sprake van een grotere geweldstoename tijdens de staking. In totaal zijn er gisteren 104 mensen gearresteerd vanwege diverse incidenten. Vooral in de steden Madrid en Barcelona. Daar werden respectievelijk 47 en 36 daders opgepakt. Het merendeel van de delicten was gewelddadig, grotendeels veroorzaakt door de zogenaamde ´Piquetes´. Tientallen personen raakten gewond in de confrontatie tussen de geweldsplegers en de lokale politie. Opmerkelijk is daarbij dat het grootste gedeelte van de geweldplegers buitenlandse jongeren onder de 25 jaar waren. De ´zogenaamde krakertoeristen´ mengden zich in de staking door zich voor te doen als staker, terwijl ze hoogstwaarschijnlijk slechts een uitweg zochten om hun anti-overheid gevoelens te reguleren. De gewelddadige minderheidsgroep heeft voor miljoenen schade aangericht in beide steden.

Gas wordt 1,2% goedkoper in Spanje

Vanaf 1 oktober daalt de Spaanse prijs van natuurgas met 1,2%. Dat maakte minister van Industrie Miguel Sebastián gisteren bekend. Tegelijkertijd stijgt de prijs van het licht voor huishoudens en kleine ondernemingen met 4,8%.

De politieke rechtsgeoriënteerde partij Partido Popular (PP) uitte als enige kritiek op het voornemen. Volgens de partij wordt de Spaanse lichtrekening voor industriële gebruikers daarmee een van de zeven duurste van Europa en ligt de kostprijs 13% boven het gemiddelde. De lichtrekening voor particuliere consumenten komt daarbij zelfs op de zesde plaats van Europa te staan. Gemiddeld betalen consumenten ruim 20% boven het gemiddelde Europese prijsniveau.

Nationale staking in Spanje: ¡Así No!

Werknemers worden goedkoper en gemakkelijker ontslagen, er wordt geen werk gecreëerd, bedrijven krijgen meer macht, pensioenen worden bevroren, verlaging van loon en sociale rechten en onmenselijke werktijden vallen bij weinig Spanjaarden in goede aarde. Dat is in het kort waarom vandaag Spaanse werknemers massaal staken tijdens de zogenaamde ´Huelga General´.

Arbeidsvakbonden CCOO en UGT hebben de werknemers
in heel Spanje opgeroepen om woensdag 29 september massaal te protesteren tegen de omstreden arbeidswets-wijziging (Reforma Laboral). De dag van de Nationale staking in Spanje, oftewel: de 29-S is in volle gang. Alhoewel, in volle gang?

¡Así No! Niet op deze manier. De vakbonden spreken duidelijke taal en vinden menig werknemer bereid te protesteren. Veel bedrijven hebben hun deuren gesloten. Een enkeling is open op eigen risico.

Aan de rand van het centrum van Barcelona, in de buurt van Plaza España kom je ze zo nu en dan tegen. De werknemers die voor een dag de straat op trekken uit protest voor de wijzigingen in de arbeidswet. Ze lopen op straat, gewapend met Catalaanse vlaggen, pamfletten en jassen met UGT en CCOO tekens en fluitjes. ´Piquets´ worden de aanhangers van de vakbonden genoemd die uitgelaten, protesterend, bijna samenzwerend het voetpad voor de autoweg verruilen. Gewelddadig als moet. Eén zwarte auto rijdt voorop over de Gran Vía. Voor de rest is de doorgaans overvolle autoweg voor hooguit 20 minuten geblokkeerd door de politie, die automobilisten alternatieve route´s wijzen.

“Huelga general, huelga general, huelga general!” roepen de overwegend mannelijke stakers. Alsof ze eindelijk, na lange tijd niet te zijn gehoord, hun mond mogen roeren. “¡Así no!” schreeuwen anderen er vrolijk doorheen, want voor één dag telt hun mening in de Spaanse regering wel mee.

“De Spaanse burger heeft het recht om te gaan staken, maar ook om te werken. De stakers hebben niet het recht de werknemers die willen werken hun werk te ontzeggen.” Zo begint de woordvoerder van de Spaanse regering zijn dag vandaaag. Zapatero is bereid om na afloop van de staking een debat te voeren over de pensioenen. De stakers voelen zich monddood gemaakt. Zal het een zoveelste loze belofte zijn? Hoeveel moeten werknemers nog slikken? Wanneer is het genoeg?

Dat de Spaanse burger boos is blijkt wel uit de vele kleine gewelddadige incidenten. Overal in het land worden autobanden in brand gestoken, hekken omvergegooid, gaan stakers in gevecht met de goed gewapende politie en hier en daar wordt een schermutseling opgepakt.

De zwarte auto in Gran Vía houdt plotseling halt. De stakers kijken verbaasd om zich heen en beginnen plotsklaps te schreeuwen. Een hard boe geroep galmt door de lange straat. Al bestaat de protestgroep maar uit pakweg vijftig man, aan herrie en geweld is geen gebrek. Hun neuzen wijzen allemaal dezelfde kant op. Op de hoek van de straat is een bakkerij geopend. En die moet dicht, want vandaag is geen dag om te werken. Met veel lawaai trekt een kleine delegatie richting de bakkerij. De rest joelt onder luid boe geroep de verzaker toe. De bazin probeert uit alle macht haar zaak open te houden. Ze haalt haar man erbij. Hij ziet dat het geen nut heeft tegen de menigte in te gaan en sluit zijn zaak. De vrouw draait zich woedend van hem af. De menigte juicht.

Een van de relschoppers gooit uit baldadigheid een dranghek midden op straat, zodat er geen auto meer door kan. Twee heren op leeftijd kijken de jongen hoofdschuddend aan en trekken getweeën het dranghek opzij. De jongens maken voort. De stoet gaat verder en de auto´s rijden weer. Een politiewagen volgt de stoet, want er mag best geprotesteerd worden, maar wel onder toezicht van de politie.

Na de dood van oud-generaal Franco, werd Spanje in 1975 een democratisch land. Drie jaar later werd voor het eerst gebruik gemaakt van het democratisch recht om te staken (1978), gevolgd door 1985, 1988, 1992, 1994 en 2002. Vandaag wordt voor de zevende keer sinds het begin van de Spaanse democratie, een nationale stakingsdag gehouden. Voor de eerste keer draaien services als transport en zorg bijna volop hun diensten. In de zorgsector wordt slechts met 6-7% gestaakt.

Ik wil zien wat er gebeurt in dit land en zet de televisie aan. Tv3, de nationale zender van Catalunya zendt klassieke muziek uit. Geen programmering. Op hun website een waarschuwing. Ze staken! Telemadrid dan? Ook staking. Canal Sur? Huelga General. Op internet lees ik dat de nationale kranten in gereduceerde uitgaven verschijnen en in Madrid de kiosken grotendeels gesloten zijn. Toch zijn er ook delen van Spanje waarin niets aan de hand is. Kinderen gaan er gewoon naar school vandaag.

Een kopje koffie bij een barman in het centrum geeft me duidelijkheid. Niet iedereen staakt: “Wij zelfstandigen staken niet. Alleen de werknemers staken en de baas zit met de problemen opgescheept. Maar wij zijn eigen baas en waarom zouden we onszelf in de vingers gaan snijden?” ¡Así No!

Vandaag beperkt vliegverkeer vanwege algemene staking Spanje

Het was al aangekondigd: vandaag zal er van en naar en binnen Spanje beperkt vlieg- en treinverkeer plaatsvinden vanwege de algemene staking in het land. Ongeveer 20 procent van alle geplande Europese vluchten in het land zal ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Low cost carrier Ryanair heeft alle vluchten geannuleerd. De geplande staking is een protest tegen hervormingen op de Spaanse arbeidsmarkt. De zogenoemde ‘reforma laboral’ werd eind juni door de Spaanse regering aangekondigd. Eén van de voornaamste veranderingen die zullen worden doorgevoerd is het verlagen van de ontslagkosten.

Kunstbiënnale Manifesta 8 in Murcia

In Murcia begint volgend weekend de grootste reizende kunstbiënnale ter wereld, Manifesta. Het platform zal er tot en met 9 januari te vinden zijn.

Manifesta begon in 1996 als een Nederlands initiatief in Rotterdam en is sindsdien uitgegroeid tot een gerenommeerd Europese platform voor beeldende kunsten. De organisatie van Manifesta zetelt in Amsterdam. Oprichter en directeur is Hedwig Fijen. Van 9 oktober 2010 tot en met 9 januari 2011 vindt de achtste editie van Manifesta in de regio Murcia plaats. Rode draad is de Europese dialoog met Noord-Afrika.

Hoge opkomst presentatie Nedwork Magazine Barcelona

Maandagavond om 19.30 uur werd de eerste editie van het Nedwork Magazine van Nedwork Spain SL. gepresenteerd in Barcelona. De presentatie vond plaats in de sfeervolle conferentiezaal van businesscenter Gild International aan de Passatge Permanyer 5.

Dat het magazine een goed initiatief is, bleek wel uit de bijzonder hoge opkomst voor het nieuwe magazine voor Nederlandstalige ondernemers in Spanje. Zo´n kleine 60 genodigden en geïnteresseerden kwamen op de presentatie af, waaronder de Consulaat Generaal van Barcelona de heer Jan-Jaap van der Velde met zijn handelsdelegatie.

Barbara de Swaan, initiatiefneemster van het blad, nam het woord. Na een korte, maar krachtige presentatie over het hoe en waarom van het tijdschrift overhandigde ze een speciaal voor de gelegenheid gedrukte exemplaar aan de Consulaat Generaal van Barcelona. Ook bedankte ze haar compagnon Annebeth Vis, Managing Editor van communicatiebureau Jacobs& Vis voor de inspirerende samenwerking. “Annebeth en ik vullen elkaar goed aan. We leren veel van elkaars expertise”, vertelde Barbara enthousiast na afloop tijdens de borrel.

Het Magazine NEDwork spain is opgericht voor alle Nederlandse en Vlaamse ondernemers in Spanje en voorziet duidelijk in een bestaande behoefte. Het nieuwe medium brengt Nederlandstalige ondernemers in Spanje online met elkaar in contact. Daarnaast organiseert het regelmatig netwerkbijeenkomsten om ondernemers ook fysiek met elkaar in contact te brengen.

Voor degene die maandagavond verhinderd waren: het magazine is ook te lezen op de website NEDworkspain.com. Wie voortaan op de hoogte wil blijven van het magazine kan regelmatig naar deze webpagina terugkeren. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid zich aan te melden via [email protected] om het tijdschrift direct per email te ontvangen. Dit adres kan tevens gebruikt worden om feedback en commentaar te leveren op het tijdschrift, evenals je aan te melden als Nederlandse ondernemer in Spanje. Mocht je interesse hebben om met je bedrijf te adverteren in het tijdschrift, heb je goede tips of wil je met jouw bedrijf voor het blad geïnterviewd worden. Schroom dan niet contact op te nemen via bovenstaand e-mailadres.

Expositie ´Dali en Lorca´ in Madrid

Kunstschilder Dalí is bepaald geen onbekende. De surrealistische kunstenaar spreekt vele kunstliefhebbers tot de verbeelding. Dalí heeft een eigen museum in Figueras, een minimuseum in Barcelona en ook in Púbol is zijn kunst te bewonderen.

Niet alleen in Spanje, ook buiten zijn geboorteland is de artiest beroemd. Dat blijkt alleen al uit zijn ontelbare schilderijen die over de hele wereld zijn verspreid. Ondanks zijn bekendheid, droeg de kunstenaar tot voor kort nog altijd een geheim met zich mee. Dat geheim wordt nu uit de doeken gedaan tijdens de expositie ´Dali, Lorca y la Residencia de Estudiantes´ in Caixa Forum in Madrid.

Minder bekend is namelijk de mysterieuze vriendschap van deze 20e eeuwse kunstenaar met kunstenaar Federico García Lorca. Acht jaar lang delen beide mannen hun vriendschap en kunstenaarschap met elkaar. Totdat ze als voorgoed elkaar plotseling niet meer lijken te kennen en voorgoed als onbekenden verder gaan.

In 1922 vertrekt Salvador Dalí naar de Spaanse hoofdstad Madrid om er aan de kunstacademie te studeren. Hij gaat wonen in een studentenhuis. Een jaar later ontmoet Dalí Lorca, die er al sinds 1919 woont. Lorca is bezig met zijn laatste jaar rechten. Tussen de poëet en dramaturg Lorca en kunstschilder Dalí klikt het zo goed, dat beide besluiten samen te werken. Acht jaar lang werken beide artiesten op vriendschappelijke wijze samen als avant-garde van de kunst uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Hun vriendschap wordt uitgebreid weergegeven in de huidige expositie in Caixa Forum te Madrid die onlangs in première ging.

Naast het inzicht in de vriendschap en professionele kunstuitwisseling tussen Dalí en Lorca zijn ook andere bekende kunstenaars uit hetzelfde tijdperk te bewonderen. O.a. Picasso, Cesanne, Le Corbusier en Miro. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Caixa Forum in samenwerking met Nationale gemeenschap van gedenkwaardige cultuur (SECC), de stichting Gala-Salvador Dalí en de stichting Federico García Lorca. De onbekende vriendschap en kunstuitwisseling tussen beide kunstenaars is nog te bewonderen tot 11 februari 2010.

Alle verdachten corruptiezaak Marbella op een rij

Lange tijd heeft de toeristische trekpleister Marbella in kwaad daglicht gestaan vanwege de vele corruptieschandalen uit de Zuid Spaanse stad. Daar lijkt nu een einde aan te komen. Maandagochtend om 8.30 is het proces begonnen tegen de grootste corruptiezaak uit de Spaanse geschiedenis bekend als het ´Malaya´ proces.

Burgemeester, raadsleden en ondernemers met een ´verborgen agenda´ worden sinds vanmorgen aan de tand gevoeld over corruptie, o.a. het plegen van fiscale fraude, geld wit wassen, privé gebruik van publieke geldfondsen, nadat ze tussen 2006 en 2008 na kort te hebben vastgezeten op vrije voeten kwamen vanwege onvoldoende bewijs. In totaal worden tien verdachten verhoord:

bron: 20minutos.es

Spanje’s grootste lokale corruptiezaak vanaf vandaag bij de rechter

Op 29 maart 2006 deed de politie in Marbella een inval op het gemeentehuis, waarbij een enorme hoeveelheid aan documenten in beslag werd genomen. Daarmee was de corruptiezaak ‘Malaya’ een feit. Vijf jaar later worden er 95 personen beschuldigd van betrokkenheid. De vermoedelijke spil in het web is de gemeente’s onroerend goedadviseur Juan Antonio Roca. 19 lokale projectontwikkelaars zouden smeergeld hebben betaald aan Roca, die het geld uitgaf aan antiek, kunst en auto’s. Alle betrokkenen, ook de  voormalige burgemeesters Julián Muñoz Palomo en Marisol Yagüe ontkennen alle betrokkenheid. Vandaag is de gecompliceerde en tevens grootste Spaanse corruptierechtszaak op gemeentelijk niveau begonnen in de rechtbank van provinciehoofdstad Málaga.

Alonso weer in de race voor wereldtitel

Fernando Alonso heeft deze zondag indruk gemaakt met zijn overwinning in de Gran Prix autorace van Singapore. De Spaanse F1 piloot (Ferrari) nam direct de leiding en behield zijn eerste plaats gedurende de twee uur durende race. Hij won van de twee koplopers Vettel en Webber (Red Bull).

De tweevoudig wereldkampioen domineerde van het begin tot het einde de race in Singapore. De Duitser Sebastian Vettel werd tweede, de Australische Mark Webber derde. De Britse F1 piloot Hamilton (McLaren-Mercedes) stopte de wedstrijd vroegtijdig na een aanrijding met Webber.

Alonso maakte in de afgelopen twee races zijn comeback, nadat hij praktisch geen kans meer maakte op de wereldtitel. Dit is zijn tweede overwinning op een rij. Zijn eerste overwinning behaalde hij in Italië. De Austuriaan heeft zich in slechts twee races opgewerkt tot favoriete F1 piloot.

In totaal behaalde Fernando dit jaar vier overwinningen. De Spaanse F1 piloot is met 191 punten slechts 11 punten verwijderd van de koploper Webber (202 punten). Hamilton heeft 9 punten minder dan Alonso en staat op de 3e plaats (182 punten), Vettel staat op nummer vier (181 punten) gevolgd door de Britse Jenson Button (179 punten).