Archief: augustus 2010

Spanje.blog.nl gaat op vakantie

Beste lezers, 

Vanwege vakantie ben ik van 26 augustus tot en met 2 september afwezig en zullen er geen berichten verschijnen op Spanje.blog.nl. Na deze korte stop gaat Spanje.blog.nl natuurlijk gewoon weer verder. De komende maanden krijg ik bovendien versterking en zal Spanje.blog.nl Spanjeliefhebbers nóg meer berichten over Spanje en alles wat maar de maken heeft met het zonnige Zuid-Europese land. Dat belooft veel leesplezier en bovenal veel nieuws, trends en tips!

Saludos, 

Annebeth

Nederlanders (en Italianen) ‘redden’ Costa Blanca

Nederlandse en Italiaanse toeristen hebben de terugloop van het aantal Britse toeristen langs de Costa Blanca in de maand juli, grotendeels gecompenseerd. Dagblad El País schrijft vandaag dat de Hollanders en Italianen het toerisme ‘gered’ hebben.

Het aantal toeristen dat de regio Valencia in juli bezocht, bedroeg ruim 700.000, een toename van 0,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Ter vergelijking: in Spanje nam het toerisme gemiddeld toe met 4,5 procent ten opzichte van 2009. Maar de groei is de eerste groei die sinds 2007 werd geregistreerd in de regio.

Niet alleen meer Nederlanders en Italianen bezoeken de regio, ook het aantal Amerikanen en Zwitsers dat er vakantie viert is groeiende volgens deelminister Belén Juste. Volgens de overkoepelende hotelorganisatie Hosbec moet daar bovendien de Portugese markt en de Algerijnse markt nog bij op worden geteld.

Ontvoerde hulpverleners bevrijd door Al Qaida

De twee Spaanse hulpverleners die sinds november vorig jaar werden vastgehouden door een cel van Al-Qaida in Mauritanië, zijn vrijgelaten en inmiddels geland in Barcelona.

De vrijlating volgde op de vrijlating van één van de vermoedelijke daders van de ontvoering, die in Mali werd opgepakt en vervolgens werd uitgeleverd aan Mauritanië. In ruil voor vrijlating van deze vermoedelijke dader, werden de Spanjaarden bevrijd. Eerder al was een derde hulpverleenster, die ook in nomveber werd ontvoerd, bevrijd. 

De Catalaanse ong BAS organiseert jaarlijks een expeditie die vertrekt vanuit Barcelona met hulpgoederen voor diverse Noord-Afrikaanse landen. De groep hulpverleners is op 22 november vertrokken vanuit de haven van Barcelona met vijftien voertuigen, 105.000 kilo materiaal en 24 vrijwilligers. Het eerste deel van de reis werd afgelegd per boot tot aan Tanger. Daarvandaan is het konvooi over land verder gereisd. De Spaanse hulpverleners waren op weg naar Dakar in een konvooi bestaande uit dertien wagens, toen zij werden aangevallen en ontvoerd.

Zesduizend toeristen per kilometer kust

Gemiddeld ontvangt Spanje op jaarbasis bijna zesduizend toeristen per kilometer kust. Het afgelopen jaar bedroeg het landelijke gemiddelde 5.759 toeristen per kilometer kust. Koploper is de Canarische Eilanden. Deze regio ontving in 2009 zo’n 18.000 toeristen per kilometer kust. Ook Andalusië (bijna 10.000) en Murcia (bijna 8.000) worden drukbezocht. Daarna volgt de regio Valencia met 6.000 toeristen per kilometer kust. Voor rust langs de Spaanse kust moet je in Galicië, Asturië en Cantabrië zijn, waar slechts een paar honderd toeristen er kilometer kust neerstreken in 2009.

Woody Allen presenteert zijn nieuwste werk in Oviedo

Woody Allen presenteert morgen zijn nieuwste film You will meet a tall dark stranger morgen in Oviedo. De film is afgelopen zomer opgenomen in Londen, maar onder de sterrencast is de Spaanse acteur Antonio Banderas. Sinds Woody Allen in Oviedo de Premio de Principe de Asturias in ontvangst nam, draagt hij de Spaanse stad een warm hart toe.

Hitte in Spanje

Na een week waarin de temperaturen flink schommelden en de regen op diverse plekken met bakken uit de hemel kwam vallen, is het op dit moment heet in Spanje. In vijftien provincies worden vandaag temperaturen boven de 35 graden verwacht. In Andalusië zal het kwik in het binnenland naar verwachting oplopen tot 38 graden en voor de Spaanse hoofdstad Madrid wordt 37 graden verwacht.

Nachtelijk bezoek aan Moskee van Córdoba

De beroemde moskee is een van de hoogtepunten van de Andalusische stad Córdoba. Vanaf half september is het voor het publiek ook mogelijk om de moskee in de avonduren een bezoek te brengen. En dat belooft niet zomaar een bezoek te zijn, maar een spektakel dat gepaard gaat met lichteffecten en muziek. Hoe laat het spektakel begint, hangt af van het moment dat de zon onder gaat. Entreekaarten gaan 18 euro kosten.

Vanity Fair vindt Spaanse schone Rosario Nadal bestgeklede vrouw op aarde

De Spaanse schone Rosario Nadal, die voorheen getrouwd was met Kyril van Bulgerije, en de Spaanse prinses infanta Elena behoort tot de bestgekleden op aarde. Het tijdschrift Vanity Fair Spanje plaatst in het septembernummer Rosario Nadal op de eerste plek en prinses Elena op de derde plaats van de lijst met bestgeklede vrouwen. Prinses Letizia krijgt de zevende plaats toegewezen.

Benidorm niet blij met Benidorm Bastards

De burgemeester van Benidorm, Agustín Navarro, is niet blij met de televisieserie Benidorm Bastards die op de Vlaamse televisie en binnenkort ook op de Nederlandse televisie te zien is. Het gemeentebestuur overweegt een rechtszaak aan te spannen. Samen met de wethouder Toerisme, Manuel Cabezuelos, heeft Navarro zijn ‘onrust en ontevredenheid’ over de televisieserie geuit. De burgemeester is bang dat het televisieprogramma een negatieve invloed heeft op het toerisme. Hij heeft een brief gestuurd naar de producenten met de vraag de naam te veranderen. Doen ze dat niet, dan neemt hij juridische stappen.

Herdenking vliegramp Madrid Barajas

Vandaag wordt in Madrid de Spanair vliegramp herdacht, waarbij twee jaar geleden 154 personen om het leven kwamen. Nabestaanden zullen 154 witte rozen neerleggen bij de gedenksteen in de buurt van de plek van de ramp. De herdenking is omgeven van controverse. De nabestaanden dringen erop aan dat de omstandigheden waaronder het ongeluk heeft kunnen plaatsvinden worden opgehelderd en bekendgemaakt. Zij vinden het hoog tijd voor gerechtigheid. Gisteren kwam een Spanairtoestel dat van Gran Canaria naar Madrid zou vliegen vlak na het opstijgen in de problemen. De piloot maakte rechtsomkeerd en de passagiers kwamen er met de schrik vanaf.