Archief: juni 2010

Indirecte belastingen in Spanje omhoog

Morgen gaat de IVA (btw in Spanje) met 2 procent omhoog van 16 procent naar 18 procent. Volgens financieel experts zal de verhoging van de indirecte belastingen Spaanse gezinnen gemiddeld 300 tot 350 euro per jaar gaan kosten.

De regering hoopt met de verhoging van de IVA zo’n 1,9 miljard per jaar op te halen. Premier José Luis Rodríguez Zapatero zegt dat de Spanjaarden de verhoging van de IVA nauwelijks zullen merken, maar tegenstanders van het plan om de IVA te verhogen, denken daar heel anders over.

De IVA op producten als vlees, vis en drank wordt met 1 procent verhoogd en de IVA op kleding, licht, en electriciteit, gas, benzine, mobiele telefonie, telefoon en internet wordt verhoogd met 2 procent. De IVA op melk- en broodproducten gaat niet omhoog.

Spanje versus Cristiano Ronaldo: 1-0

Spanje versloeg vanavond Portugal en veroverde daarmee een plek in de kwartfinale. In de Volkskrant een verslag van de overwinning van Spanje. Of eigenlijk van de ondergang van Real Madrids stervoetballer Cristiano Ronaldo. Wat een Spanje versus Ronaldo zou worden, werd een Spanje versus een afwezige Ronaldo. Klik hier voor het artikel.

Iberische clash in Kaapstad

Spanje en Portugal staan vanavond tegenover elkaar op het veld in Kaapstad. In Spanje is iedereen ervan overtuigd dat La Roja kan winnen. Al dagenlang wordt de Spaanse selectie in een adem genoemd met Argentinië, Brazilië en Duitsland. Hoe denken de Nederlandse media over de wedstrijd van vanavond? De NOS schrijft over de Iberisch Clash in Kaapstad. RTL 4 verwacht een zware test voor Spanje. Het Parool stelt dat Spanje de Portugese muur moet kraken. Dat de beide teams aan elkaar gewaagd zullen zijn, is duidelijk. Maar wie is vanavond de sterkste?

Villa versus Ronaldo

Vandaag neemt Spanje het in de achtste finale op tegen Portugal. Of, liever gezegd, tegen Cristiano Ronaldo. Zo wordt het voetbal althans beleefd in Barcelona. Want in de Catalaanse hoofdstad is de sterspeler van Real Madrid nou niet bepaald geliefd. Meer respect hebben ze voor David Villa (en dat geldt natuurlijk ook voor de rest van de Spanjaarden). Villa voetbalt het komende seizoen bij FC Barcelona. Bovendien mag hij zich Spaans topscoorder aller tijden noemen sinds hij afgelopen vrijdag in de wedstrijd tegen Chile voor de zesde keer op een WK scoorde. Eerder al maakte hij twee doelpunten tegen Honduras tijdens dit WK. Wij zijn benieuwd hoe hij het er vanavond vanaf brengt.

Chaos in Madrid door metrostaking

Het metropersoneel in Madrid staakt gedurende drie dagen. De werknemers zijn het niet eens met de aangekondigde salarisverlagingen van de Spaanse regering voor ambtenaren en overheidsfunctionarissen. De regering heeft het werknemerscomité gevraagd om een minimum service van 50 procent te garanderen, maar het is nog niet zeker of de werknemers aan die eis tegemoet zullen komen. Gisteren viel de chaos mee, maar vanmorgen is de metro helemaal gesloten.

Tip voor tafelvoetballiefhebbers

Spanje is door naar de volgende ronde en dat werd gisteravond ook gevierd door de Spanjaarden. Maar niet alleen voetbal is populair in Spanje, ook tafelvoetbal. Razend populair zelfs. En dat is niet voor niets. Tafelvoetbal kómt namelijk uit Spanje. Ik wist het niet – had me er eerlijk gezegd ook nooit écht in verdiept – maar correspondent Rop Zoutberg wel en hij schreef er een artikel over op zijn weblog. Klik hier om het artikel te lezen.

Madrid in Gran Turismo 5

Playstation-liefhebbers zullen de Spaanse hoofdstad Madrid vanaf begin november tegenkomen in het Playstation-spel Gran Turismo 5. Evenals Rome is het centrum van Madrid door Polyphony gekozen tot decor voor het videospel.

Treinongeluk Castelldefels eist 13 levens

Het aantal dodelijke slachtoffers bij het ongeluk in Castelldefels afgelopen week is inmiddels vastgesteld op 13. Alle geïdentificeerde lichamen zijn Zuid-Amerikanen: vijf Ecuadoranen, twee Bolivianen en twee Colombianen. Volgens Renfe hield de trein die inreed op de overstekende voetgangers die de sporen over staken in plaats van de tunnel te gebruiken, zich aan de vastgestelde snelheid van 150 kilometer per uur. Net als in andere landen is het in Spanje verboden om de sporen over te steken. Er worden drie onderzoeken naar het ongeluk ingesteld.