Archief: mei 2010

Sarah Jessica Parker vindt Penélope Cruz lief als een poesje

Zoals Spanje.blog.nl al eerder meldde, zal de Spaanse Hollywoodactrice Penélope Cruz haar opwachting maken in Sex and the city, de film, deel 2. De film gaat deze week in première in Spanje en in een interview met de Spaanse gratis krant 20Minutos noemde Sarah Jessica Parker, alias Carrie Bradshaw, haar Penélope ‘maravillosa’. ‘Adorable y dulce. Como un gatito… ¡Es lógico que a los hombres os vuelva locos!’. (‘Een wonder. Bewonderenswaardig en lief. Als een poesje…Het is niet gek dat ze mannen gek maakt’).

Drie Spanjaarden betrokken bij Israelische aanval

Het Israëlische leger heeft maandagochtend zes schepen met pro-Palestijnse activisten bestormd. Bij de actie kwamen veertien tot zestien mensen om het leven, melden Israëlische media. Het leger heeft bevestigd dat meer dan tien activisten zijn omgekomen. Aan boord waren drie Spanjaarden.

Twee van hen zijn activisten en de derde bevond zich als journalist aan boord. Het schip maakte deel uit van een internationaal konvooi, dat zondag uit Cyprus was vertrokken. De in totaal zevenhonderd activisten wilden 10.000 ton hulpgoederen naar de Gazastrook brengen. Het Israëlische leger wilde het ‘illegale’ hulpkonvooi stoppen. Commando’s lieten zich vanuit helikopters op het dek zakken, waarna er werd geschoten.

De activisten melden dat het leger direct met scherp begon te schieten. Israël stelt dat de activisten eerst het vuur openden, waarop de commando’s reageerden. Het leger zegt ook de activisten te hebben gewaarschuwd niet naar Gaza te gaan. De schepen hadden in de Israëlische havenstad Ashdod moeten aanleggen, waar de lading gecontroleerd kon worden.

Jimmy Jump jumpt in Oslo

Het optreden van de Spaanse inzending van het Eurovisiesongfestival – Daniel Diges met Algo pequeñito – werd afgelopen zaterdag verstoord. De Catalaanse performer Jimmy Jump, die zichzelf een ‘spontaanartiest’ noemt, stond plotseling op het podium om de aandacht op te eisen. Jimmy Jump duikt wel vaker bij optredens en vooral ook bij sportevenementen op om vervolgens door het beveiligingspersoneel vriendelijk verwijderd te worden. Daniel Diges kreeg een tweede kans, maar Spanje wist dit jaar niet door te stoten naar de top.

Aantal rokers in Spanje niet gedaald

Het aantal rokers in Spanje is niet afgenomen sinds de invoering van de antirookwet in 2006. Dat blijkt uit cijfers van de laatste Eurobarometer. Ongeveer 35 procent van de Spanjaarden rookt nog altijd. Dat is meer dan elders in Europa, waar het gemiddeld momenteel 29 procent bedraagt. Op dit moment wordt er door de Spaanse regering gewerkt aan een strengere antirookwet, die roken verbiedt op alle openbare plekken. Volksgezondheid hoopt dat op die manier het aantal rokers verder wordt teruggedrongen.

Combineer ziekenhuisbehandeling met vakantie in Benidorm

Een ziekenhuis in Benidorm biedt Nederlanders vanaf september dit jaar de mogelijkheid om een behandeling te combineren met een bezoek aan de stad.

Daartoe tekende het Hospital Clínica de Benidorm (HCB) een contract met de grootste Nederlandse verzekeringsmaatschappijen. Het ziekenhuis boort op deze manier een nieuwe markt aan en wil gezondheidstoerisme aanbieden met hoge kwaliteit. Het initiatief kwam tot stand in samenwerking met de hotelsector in de massatoeristische stad.

Tom Cruise en Cameron Diaz in Sevilla

Op 16 juni gaat in Spanje de film Knight and Day met Tom Cruise en Cameron Diaz in première. De film werd gedeeltelijk opgenomen in het Andalusische Sevilla, waar de twee wereldberoemde acteurs aanwezig zullen zijn om de film te promoten.

Zoek de verschillen

De Française Betty Autier blogt over mode. Dat doet ze goed, want ze trekt dagelijks 40.000 unieke bezoekers. Op 27 juli 2009 werd er van Autier een foto gepubliceerd op internet met zonnebril en plastic beker met rietje van een fast food restaurant. De foto was gemaakt in Miami. Een paar weken geleden was Autier bij de Spaanse keten Zara aan het shoppen en kwam zij prompt een t-shirt tegen met een afbeelding die volgens de blogster geïnspireerd móet zijn op haar foto. Overigens heeft zij laten weten niet van plan te zijn om een rechtszaak te beginnen, omdat dat te duur zou zijn.

Burkaverbod in Spaanse stad

Het gemeentebestuur van Lleída, hoofdstad van de gelijknamige Catalaanse provincie, zal naar verwachting vandaag het gebruik van de burka verbieden. Het burkaverbod geldt voor openbare plekken zoals sportcentra, buurtcentra en gebouwen voor onderwijsinstellingen. De socialistische burgemeester Ángel Ros is van mening dat er een regionale wetgeving zou moeten komen die het gebruik van de burka op openbare plekken verbiedt.

Tapastour met fiets in Madrid

(Uit persbericht) De leukste manier om Madrid te leren kennen is per fiets. De hoofdstad van de tapas heeft enorm veel te bieden. Je fietst onder begeleiding van enthousiaste Nederlandse reisgidsen langs de wereldberoemde highlights van Madrid. En uiteraard ook naar de minder bekende, maar karakteristieke pleinen, gebouwen, parken en kunstwerken. Onderweg wordt gestopt bij een van de leukste tapasrestaurantjes van de stad, waar een hapje en drankje wordt genuttigd. Je fietst in een groep van maximaal 15 personen, de tapastour duurt circa 3 uur. Je boekt je vlucht, hotel en tapastour opwww.stedentrips.nl vanaf € 280,- per persoon.

 

Gezondheidsfreaks opgelet

Vijf stukken groente en fruit per dag. Mercabarna heeft een promotiewebsite opgestart deze wijze raad er nog een s extra bij de consument inwrijft. Het leuke aan de website is dat je er recepten kunt vinden, maar ook wetenswaardigheden over fruit en groente. Sterker nog elke groente komt (op volgorde van A tot Z) aan bod en wordt uitgebreid uitgelicht. Op de website staan ook tips over hoe het je lukt inderdaad elke dag zoveel gezondheidsbommetjes naar binnen te werken. En er is een forum, waar je met andere landgenoten kunt praten over groente en fruit. Meer informatie www.5aldia.com