Archief: april 2010

Spanje piratenland

Piraterij komt in Spanje op grote schaal voor. Het is wereldwijd één van de landen waar de meeste illegale kopieën in omloop zijn. De Spaanse regering heeft inmiddels een nieuwe wetgeving geformuleerd om het fenomeen aan te pakken.

Piraterij zorgde in Spanje in 2008 voor de verdwijning van 13.200 werkplekken. Kleine ondernemers liepen 1,36 miljard euro mis als gevolg van de illegale verspreiding van gekopieerde cd’s en dvd’s. Ter vergelijking: in Italië lag dat bedrag op 790 miljoen euro, in Frankrijk op 743 miljoen en in Duitsland op 445 miljoen. De meest gekopieerde film in 2009 was Star Trek, zo blijkt uit de cijfers van Torrent Freak. De film werd maar liefst 10.960.000 gedownload.

Valencia viert poetisch jubileum

De Valenciaanse stad Orihuel staat dit jaar in het teken van de honderdste geboortedag van de Spaanse dichter, Miguel Hernández. Ook andere steden zullen de dichter eren, die in de Spaanse Burgeroorlog de strijd tegen het fascisme steunde. Miguel Hernán dez (1910-1942) werd honderd jaar geleden geboren in de Valenciaanse stad Orihuela als zoon uit een arme boerenfamilie. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog stond hij aan de kant van de republikeinen en in zijn schetste hij menigmaal de gruwel van de oorlog. Hernández behoort mede vanwege zijn anti-fascistische houding tot Spanje’s beroemdste dichters. Hij werd herhaaldelijk gevangen gezet in opdracht van de Spaanse dictator Francisco Franco en werd officieel erkend als slachtoffer van de dictatuur van de alleenheerser. Hij werd ter dood veroordeeld, maar zag zijn straf omgezet in levenslange opsluiting. In 1942 overleed hij in zijn cel aan de gevolgen van tuberculose. De geboortestad van Herandez, Orihuela, is tevens de belangrijkste commerciële stad van de regio van de Segura rivier. Ze was vier eeuwen lang de bisschopszetel van de provincie Alicante en heeft een indrukwekkend kunsterfgoed en volkstradities, doordrenkt zijn van godsdienstige invloeden. Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Hernández staan er in 2010 meer dan 500 herdenkingsplechtigheden en activiteiten gepland in de regio Valencia. Zo zullen bekende Spaanse artiesten als Alejandro Sanz, Luis Eduardo Aute en Joan Manuel Serratarer concerten geven. Orihuela is ook bekend door de viering van de Semana Santa en het carnavaleske Valenciaanse feest Moros y Cristianos, waarmee de tijd wordt herdacht dat Moren en christenen er samenleefden.

(bron: opreisgids)

72 nieuwe werken in Picassomuseum

Spanje.blog.nl meldde al eerder dat het Picassomuseum in Malaga flink wordt uitgebreid. Vanaf vandaag zijn er 72 nieuwe werken van de wereldberoemde Spaanse schilder te bezichtigen, 22 tekeningen en 46 etsen. Tot 20 juli kunnen bezoekers 117 werken die de verschillende perioden uit het leven van de artiest symboliseren, bekijken. Deze nieuwe organisatievorm geeft een andere kijk op de ontwikkeling van Picasso als kunstenaar. Na 20 juli komen er nog eens 43 nieuwe werken bij die tot oktober in het museum worden geëxposeerd.

Zanger Alejandro Sanz begint concertentournee in Cordoba

Op 1 mei houdt de Spaanse zanger Alejandro Sanz in Cordoba het eerste concert in zijn tournee genaamd ‘P araíso Express’. Daarna zal hij 26 andere Spaanse steden bezoeken, en ook concerten geven in Zuid-Amerika. In totaal is hij drie maanden onderweg voor een totaal van 46 concerten. Volgens Sanz speelt in zijn optredens techniek een belangrijke rol. Zo wordt er achter het podium een 140 m2 scherm opgehangen, gesponsord door LG. ‘Dit is de toekomst. Vijftien jaar geleden hadden we nog geen mobiel, nu kunnen we niet meer leven zonder internet. Ook voor artiesten is internet erg welkom, ik heb mijn nieuwe CD vooral ook veel via internet gepromoot.’

IFranco van de markt gehaald

De iFranco applicatie voor de iPhone en iPod Touch van Apple zorgde deze maand voor zoveel ophef dat de applicatie uit de winkel is gehaald.

IFranco maakte het mogelijk om een groot deel van de toespraken die de oud-dictator Franco in het verleden in Spanje heeft gehouden te beluisteren op de iPhone, iPod Touch en ipad. Daarnaast bestond de applicatie uit foto’s, video’s en biografische gegevens. Geïnteresseerden konden de applicatie gedurende bijna twee weken kopen voor 99 dollarcent via de website van Apple.

Net zoals enkele weken geleden de applicatie iMussolini voor ophef zorgde in Italië, zorgde iFranco ook direct voor commotie in Spanje. De ontwikkelaar van de applicatie, Isak Aldunce Atuan, verklaarde op zijn blog bovendien dat hij werkt aan een applicatie die de naam iHitler zal krijgen.

Volgens diezelfde ontwikkelaar gaat het om een applicatie die een samenvatting geeft van de oud-dictator Francisco Franco, maar die geenszins is bedoeld om Franco de hemel in te prijzen. Hij is uiteindelijk toch gezwicht voor het sociale alarm dat zijn product heeft doen afgaan in Spanje en iFranco uit de verkoop gehaald.

Spanje wil gezondheidstoerisme aan banden leggen

Spanje wil het zogenaamde gezondheidstoerisme aan banden leggen. De Spaanse overheid stelt daarom een aantal voorwaarden voor, waar patiënten aan moeten voldoen om in een andere Europees land behandeld te worden.

Binnen de Europese Unie is een verbod op gezondheidstoerisme niet mogelijk. Als een inwoner van een land naar een ander Europees land reist om een medische behandeling te ondergaan is er geen wet die dat verbiedt. Maar het is niet onmogelijk om een aantal voorwaarden in te voeren, waardoor het in sommige gevallen praktisch onmogelijk wordt om voor een medische behandeling of ziekenhuisopname naar een ander land te reizen. En dat is precies wat de Spaanse regering voor ogen heeft. Het ministerie voor Volksgezondheid heeft daartoe vorige week een voorstel gedaan tijdens een bijeenkomst van de verschillende Europese ministers van Volksgezondheid.                                           

Roze, blauwe en gele churros

In de Japanse hoofdstad kun je vanaf heden ook échte Spaanse chocolate con churros krijgen. De Japanse zakenman Hideto Maeda opent vandaag de allereerste chocolateria op Japanse bodem, Chocolateria San Ginés. Maeda kreeg het recept voor de chocolade en churros van San Ginés, een bekend etablissement in Madrid. Het is voor het eerst in 116 jaar tijd dat San Ginés het traditionele recept exporteert. Maar Japanners zouden geen Japanners zijn als ze aan de authentieke Spaanse churros geen eigen twist zouden geven. En dus zullen de churros in Tokio ook verkrijgbaar zijn in felroze, blauwe en gele kleuren, afhankelijk van de gekleurde suikers die worden gebruikt.

Jennifer Lopez presenteert in Madrid haar nieuwe film ‘Plan B’


Journalisten drommen om haar heen. Jennifer López, inmiddels moeder van een tweeling, ziet er glamourous uit wanneer ze Hotel Villamagna de Madrid binnenstapt. De latina staat de pers in vloeiend Spaans te woord. In haar nieuwe film is Jennifer een onafhankelijke vrouw die zich kunstmatig laat bevruchten om zwanger te worden. ‘Het is een erg grappig verhaal’ vertelt de zangeres-actrice. ‘Ik kon me ermee identificeren, ik was tot voor kort ook zwanger, maar dan van een tweeling’. Toen ze dit aan haar vriend, zanger-acteur Marc Anthony vertelde, moest hij volgens haar huilen van emotie en geluk. ‘Wannneer je zwanger bent, voel je jezelf geen individu meer, voor je gevoel ben jij nu niet meer het belangrijkste. Jouw lichaam behoort de baby toe. Het is iets prachtigs’.

Werkloosheid Spanje boven 20 procent

Meer dan eenvijfde van de werkende bevolking in Spanje zit onder baan. Uit de officiële statistieken bleek afgelopen week dat de werkloosheid in het land voor het eerst in dertien jaar meer dan 20 procent bedraagt.

Het afgelopen kwartaal zochten 4,6 miljoen Spanjaarden naar werk. Dat zijn er 285.000 meer dan in het laatste kwartaal van 2009. De werkloosheid steeg met 1,22 procentpunt tot 20,05 procent. Officieel hadden de cijfers nog niet verspreid moeten worden; ze zouden aanstaande vrijdag worden gepubliceerd, maar door een technische fout stonden ze dinsdag al op internet. De Spaanse media verspreidden de cijfers in razend tempo. Het Spaanse Instituut voor de Statistiek heeft gezegd dat de cijfers nog niet defitief zijn.

Nederlandse strips in Barcelona

Op 21 april is in Barcelona het evenement “Holanda: el Placer de Dibujar” van start gegaan. De komende drie weken  toont de Catalaanse hoofdstad prominent Nederlandse strips, games en animatiefilms, met name in de Salon de Comic, de stripbeurs die begin mei wordt gehouden. Er is onder meer w erk te zien van de Nederlands tekenaar Joost Swarte en dat van zijn Spaanse collega en vriend Javier Mariscal. De tentoonstelling is gemaakt door Gert Jan Pos, intendant van de strips van het Fonds BKVB. Meer informatie klik hier.