Archief: maart 2010

Minder plastische chirurgie als gevolg van crisis

Spanje is één van de Europese landen waar plastische chirurgie het meest voorkomt, maar nadat plastisch chirurgen jarenlang goede zaken hebben gedaan in het land, is het tij als gevolg van de economische crisis gekeerd. Het afgelopen jaar factureerden plastisch chirurgen 100 miljoen euro minder dan het jaar ervoor en dat betekent een inkomstendaling van veertig procent. In gebieden zoals de kust van Levante, waar plastische chirurgie vaker voorkomt, onder meer vanwege de aanwezigheid van veel buitenlanders die operaties laten uitvoeren, bedraagt die daling in sommige gevallen wel zestig procent.

Binnenstad Benidorm wordt autovrij

Een historisch centrum zonder verkeer. Dat is het ambitieuze plan van het stadsbestuur van Benidorm, dat afgelopen week opnieuw van stal werd gehaald. Alleen bewoners en hulpdiensten mogen er nog langs.

Twee jaar geleden werd een begin gemaakt met het plan om het gebied rond het Castillo en de wijk van Calvari autovrij te maken. Het stadsbestuur maakte afgelopen week bekend dat enkel bewoners nog met hun voertuigen gebruik mogen maken van de straten die binnen het gebied vallen en de hulpdiensten. Dat zal gebeuren met behulp van een innovatief systeem dat nummerplaten herkend en op basis daarvan toegang zal verlenen.

Het plan is inmiddels in werking gezet: afgelopen week werd een begin gemaakt met de installatie van het nieuwe systeem dat 1 juli volledig operationeel moet zijn. Vanaf het komende hoogseizoen kunnen toeristen en inwoners dus door een rustig historisch centrum wandelen zonder overlast van auto’s.

Weer of geen weer, de paasweek staat voor de deur

Nu paaszondag is geweest en de kinderen al niet meer naar school hoeven, is het voor de ouderen nog even een p aar daagjes naar school en… Lekker vrij! En waar gaan we dit jaar naartoe? Als je geen regen wilt in ieder geval niet naar Galicie want als we de voorspellingen moeten geloven kun je daar de komende dagen niet zonder paraplu over straat. In Valencia daarentegen arriveren al de eerste buitenlandse toeristen, omdat je daar op sommige plekken al in je zwemkleding op het strand kan liggen en van de zon kan genieten. Omdat het de laatste tijd over het algemeen niet zulk mooi weer is geweest, gaat het nog minder goed met de toerisme sector in Spanje dan dat het vanwege de crisis al ging. ‘Deze paasweek hangt het succes meer dan ooit af van het weer,’ aldus het Ministerie van Toerisme in Spanje.

Zorgen om Sagrada Familia door treintunnel

De stichting die de wereldberoemde kerk Sagrada Familia in Barcelona bouwt, is boos dat de autoritei ten zijn begonnen met de aanleg van een spoorwegtunnel onder een straat naast het gebedshuis. De stichting vreest dat de kerk, die werelderfgoed is, schade zal oplopen. Architecten van de kerk waarschuwden jaren geleden al voor de gevolgen.

Spaanse hulp voor Cubaanse dissident

De Spaanse overheid heeft aangeboden de onafhankelijke journalist Guillermo Fariñas met een ziekenhuisvliegtuig o p te halen uit Cuba en naar Spanje over te brengen. Fariñas is al meer dan een maand in hongerstaking en er zeer slecht aan toe. Hij zei het aanbod van Madrid te accepteren als hij de garantie krijgt te kunnen terugkeren naar Cuba. Verscheidene landen, waaronder Spanje, boden Fariñas eerder asiel aan, maar hij weigerde telkens Cuba te verlaten. Fariñas begon zijn hongerstaking  naar aanleiding van het overlijden in gevangenschap van oppositieleider Orlando Zapata. Hij wil met zijn actie ook bereiken dat 26 dissidenten die een medische behandeling nodig hebben, vrijkomen uit Cubaanse gevangenissen.

(bron: Villamedia)

Ecologische ambulances rijden nu ook in provincie Alicante

In Alicante werden afgelopen week de allereerste ecologische ambulances in de regio Valencia gepresenteerd.

Na Madrid is Alicante de tweede stad in Spanje die beschikt over ecologische ambulances. De nieuwe ambulances rijden op aardgas, waardoor de uitstoot van stikstofmonoxide afneemt met 90 procent en de uitstoot van koolmonoxide met dertig tot vijftig procent. Bovendien verbruikt aardgas tot veertig procent minder dan gewone benzine en dat heeft ook tot gevolg dat de motor langer meegaat.

Het is de bedoeling dat mettertijd vijftig procent van alle ambulances die rondrijden in de regio Valencia ecologische ambulances zijn.

Hoe versier ik een jongen?

Het gemeentebestuur van de Spaanse stad Segovia heeft een workshop in het leven geroepen om meisjes in de leeftijd van dertien tot zestien jaar de fijne kneepjes van het versieren bij te brengen. Volgens de wethouder Jongerenzaken is het onderdeel van hun sociale vaardigheden om te weten hoe ze een vriendje moeten versieren. De cursussen worden gehouden in buurtcentra in de maanden mei en april. In de workshops komen ook seksuele voorlichting en huiselijk geweld aan de orde. Voor de jongens zal er in de zomer een soortgelijke cursus worden opgezet.

Verdachte Nederlander uitgeleverd aan Spanje

Een Nederlander die wordt verdacht van moord is door Mexico uitgeleverd aan Spanje. Volgens de Spaanse jus titie schoot hij in 2004 vlakbij Alicante een man dood die hij meerdere keren had bedreigd en vluchtte hij daarna naar Mexico. Een jaar geleden werd hij door de Mexicaanse autoriteiten opgepakt. Op basis van een uitleveringsverdrag tussen Mexico en Spanje is hij nu naar Spanje gebracht.

Prado Museum Madrid zet de Middeleeuwen in de schijnwerpers

Na de renovatie van de pinacotheek van het Prado museum in Madrid zal er extra aandacht zijn voor Roma anse kunst komen. Er zullen 120 kunstwerken uit de XII en XVI eeuw verdeeld worden over zeven (nieuwe) zalen. Volgens de directie van het Prado kunnen we de kunstwerken uit de Middeleeuwen en het begin van de Renaisance de ‘prehistorie’ van de moderne kunst noemen en is het goed om meer aandacht te besteden aan het rijke erfgoed daarvan in Spanje. Om het allemaal mogelijk te maken heeft architect Rafael Moneo een uitbreiding ontworpen.

Roken mag…maar alleen in de bak of bij de psych

De Spaanse antirookwet – welke antirookwet?, zullen sommigen zich afvragen – moet strenger. Dat roept minister Trinidad Jiménez van Volksgezondheid al tijden. En het ziet ernaaruit dat het er in de tweede helft van dit jaar ook van gaat komen. Roken wordt verboden in alle openbare ruimten, maar afgelopen week werd bekend dat om ‘humanitaire’ redenen mogen Spanjaarden op twee plekken zeer waarschijnlijk wél mogen blijven roken: in de gevangenis en in de psychiatriche inrichting.