Archief: februari 2010

Hoofd militaire tak ETA opgepakt in Frankrijk

Het hoofd van de militaire tak van terreurorganisatie ETA is, Ibon Gogeaskoetxea, is samen met twee andere vermoedelijke terroristen opgepakt in een boerderij in het Franse Normandië. Volgens de media waren zij bezig met het plannen van een aanval. Eén van de andere arrestanten is Beinat Aguinagalde, die door de autoriteiten verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van  is one Ignacio Uría en Isaías Carrasco. De derde persoon is nog niet geïdentificeerd. In totaal werden dit jaar al 32 vermoedelijke ETA-terroristen opgepakt.

Op muziekvakantie naar Valencia

Dat is weer eens wat anders. Een vakantie naar Spanje die geheel draait om muziek. En natuurlijk nog met een snufje cultuur. Het is bedacht door reisaanbieder Musico Reizen. Hun gidsen nemen je mee naar een absoluut spectaculair nieuwe operatheater, het Palau de les Arts, dat de Valenciaanse toparchitect Calatrava heeft ontworpen. Tijdens deze reis maak je voorstellingen van La traviata, La vida breve en Cavalleria rusticana bij in dit Palau de les Arts en/of concerten in het nabijgelegen Palau de la Musica. Voor meer informatie, klik hier.

Ryanair gaat vanaf mei van Maastricht naar Reus vliegen

De Ierse low cost vliegmaatschappij Ryanair heeft donderdag aangekondigd dat ze vanaf mei 21 mei aanstaand e van en naar Maastricht zal gaan vliegen vanaf het vliegveld van de Costa Dorada, Reus. De vluchten zullen vanaf 26 februari op de internet pagina van de vliegmaatschappij gekocht en gereserveerd kunnen worden. Ryanair zal beide vliegvelden driemaal per week met elkaar gaan verbinden, te weten op de maandag, woensdag en vrijdag. De vliegtijden zijn nog onbekend. Nog geen maand geleden kondigde Ryanair nog aan meer vliegroutes te lanceren vanaf Reus vliegveld waarbij Milaan, Venetië, Pisa, Cracovia, Knock en Cork werden gemeld. Voor de Nederlanders die naar de Costa Dorada komen is de vliegroute naar Maastricht goed nieuws en wordt dit bij het lijstje gezet van vliegveld Eindhoven, Charleroi en Weeze die tevens door Nederlandse en Belgische vliegers gebruikt worden om goedkoop naar Spanje te vliegen.

(Bron: Remco Stoffer, SpanjeVandaag)

Val van Nederlands kabinet door Spaanse ogen

Natuurlijk was het val van het kabinet ook in Spanje groot nieuws en haalde het zelfs voorpagina’s in landelijke kranten. Correspondent Rop Zoutberg vatte afgelopen week een en ander samen op zijn weblog en laat een aantal mooie reacties op het nieuws in dagblad El País passeren. Klik hier voor het artikel.

Het slechtste bedrijf van Spanje

Woon jij in Spanje en word je bij tijd en wijle helemaal gek van hoe je behandeld wordt door (Spaanse) bedrijven? Dat kun je nu je mening laten gelden. Op Spanjevandaag vond ik het volgende bericht. 

De Spaanse consumentenbond FACUA heeft een verkiezing georganiseerd waarbij stemmers kunnen kiezen wat in hun ogen het slechtste bedrijf in Spanje is. Bij de verkiezing “La peor empresa del año” zijn al namen genoemd van Ryanair, Telefónica, Movistar, Vodafone, Orange en de failliet verklaarde Air Comet. Deelnemers kunnen nog stemmen tot 15 maart aanstaande via de website www.facua.org/lapeorempresa.

Flamencofestival in Jerez de la Frontera

Gisteren is de 14e editie van het Festival de Jerez van start gegaan in de Andalusische stad Jerez de la Fronter a. De feestelijkheden duren voort tot 13 maart. Zoals alle jaren staat het stadsfeest in het teken van flamencodans en -muziek. Naast de vele optredens zullen er ook cursussen en workshops worden gehouden. Gisteren werd het festival geopend door het Ballet Flamenco de Andalusia. Op 1 maart staat op het programma een optreden van Jesís Mendéz en op 3 maart een optreden van danseres Ana Morales. Maar er staat nog veel meer op het programma. Meer informatie op www.festivaldejerez.es

Spaanse abortuswet definitief goedgekeurd

Applaus en blije gezichten in het Spaanse parlement, eindelijk is de wet erdoor. Ook Spanje heeft nu ingestemd met een soepelere abortuswet. Daardoor wordt het voor Spaanse vrouwen definitief mogelijk om in de eerste veertien weken van de zwangerschap een abortus te ondergaan, of tot de 22ste week bij ernstige medische complicaties. Bij de conservatieve  oppositie was verzet tegen het wetsvoorstel van de regering van premier Zapatero. In oktober demonstreerden in Madrid nog een miljoen mensen tegen de nieuwe abortuswet.

Formule 1 Webber snel in Barcelona

Mark Webber heeft tijdens de eerste sessie van de Formule 1-testdagen in Barcelona opnieuw het potentieel va n de Red Bull RB6 getoond. De Australiër rondde de baan in het Noord Spanje in een tijd van 1:21:487 en was daarmee ruim een seconde sneller dan Mercedes GP-coureur Nico Rosberg.De beste acht ronden van Webber waren sneller dan die van de concurrentie. Daarbij moet worden vermeld dat Red Bull Racing zich waarschijnlijk vooral richtte op tests in kwalificatie-afstelling.Rosberg vulde het grootste deel van de ochtend met lange runs, maar zette zijn beste tijd eveneens tijdens een korte run. Mercedes GP verschijnt vrijdag naar verwachting met een verbeterde W01 op baan. Williams debutant Nico Hülkenberg bood Webber gedurende de ochtend lange tijd partij, maar kwam met zijn snelste ronde in een serie korte runs niet verder dan de derde tijd achter Rosberg en Webber.

David Bisbal als trotse vader

De wereldberoemde Spaanse zanger David Bisbal en zijn vriendin de ontwerpster Elena Tablada hebben in Miami hun dochtertje Ella voorgesteld aan de media. De baby werd op 15 februari geboren. Ze woog bij de geboorte 3,1 kilo. Het is de eerste keer dat David Bisbal vader is geworden.

Zeil een regatta van Barcelona naar Ibiza

Elk jaar wordt met Pasen (1 tot en met 4 april 2010) de spannende regatta La Ruta de la Sal gevaren. Wie legt het snelst deze afstand van 140 mijl af? Een prachtige race met Ibiza als eindbestemming en een echte uitdaging voor de ware zeiler. Je kunt bij Azul Sailing te Barelona hulp krijgen bij de inschrijving en het vinden van een geschikt wedstrijdschip. Vraag snel meer informatie aan, want het aantal schepen dat kan deelnemen is beperkt.