Archief: januari 2010

Gratis dildo bij dicotheekbezoek

Afgelopen vrijdag vond in Valencia voor het eerst een feest plaats waarbij vrouwen een gratis dildo kregen uitgereikt bij binnenkomst. De mannen moesten het doen met een condoom. Het motto van de avond laat zich raden: ‘Vas a vibrar’ (‘Je zult vibreren’). Het feest werd gegeven in de bekende discotheek Cuomo, die elk weekend hordes feestvierder trekt. De actie werd mede mogelijk gemaakt door Blue Rain Seks, een winkel die gespecialiseerd is in erotische artikelen.

Werkloosheid van bijna 19 procent

Het aantal werklozen is in Spanje het afgelopen jaar met 1,1 miljoen gestegen en bedraagt nu 18,8 procent. In totaal zijn waren er eind december 4,326 miljoen werklozen op een totale bevolking van zowat 46 miljoen mensen. Eind 2008 stond de werkloosheidsgraad nog op 13,9 procent, of 3,2 miljoen werklozen. Het land heeft nu een van de hoogste werkloosheidsgraden in de Europese Unie. In de zomer van 2007 stond de werkloosheid er nog op een laagterecord van net geen 8 procent.

Spanjaarden wellicht pas op 67ste met pensioen

Ook in Spanje zijn er plannen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 65 jaar tot 67 jaar. De Spaanse regering onderzoekt op dit moment de mogelijkheden, de gevolgen en de haken en ogen van dit voorstel. De nieuwe wet zou gelden voor iedereen die op dit moment 52 jaar is of jonger. De maatregel zou worden ingevoerd omdat Spanje alleen op die manier de pensioenen van werkenden vanaf 2030 kan garanderen. De wethervorming zou in fasen worden ingevoerd tussen 2013 en in 2025. Vanaf 2013 wordt de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd tot 65 jaar en twee maanden en in 2014 tot 65 jaar en vier maanden. Zo gaat dat door tot in 2025 de 67-jarige leeftijd wordt bereikt.

De klok van Spanje

Veel Nederlanders in Spanje zijn het erover eens dat de Spaanse manier van werken en de Spaanse levenswijze niet altijd even effectief zijn. Ze maken lange uren op het werk, zitten lang aan tafel voor de maaltijd en houden zo eigenlijk altijd te weinig tijd over voor rust. Maar er is een oplossing, stelt aldus de Nationale Commissie voor Rationalisering van de Spaanse Tijd. De klok moet een uur terug! De klok op de Balearen en het Spaanse schiereiland zou gelijk moeten worden gezet met de Engelse en Portugese tijd en de klok op de Canarische Eilanden. Zo zou het Spaanse schema voortaan minder ‘achterlopen’ op het gemiddelde Europese schema. De Spaanse regering gaat de zaak op verzoek van de commissie onderzoeken. Ik vraag me alleen af of het Spaanse schema niet gewoon wordt aangepast als de tijd een uur wordt verzet. En dan zou Spanje straks alleen maar verder ‘achterlopen’…

Mini tapas dagen in Madrid

Terwijl koks en andere mensen werkzaam in de kookbranche rondstappen op de gastronomische beurs Madri d Fusión in de Spaanse hoofdstad, zijn in totaal 46 horecagelegenheden in Madrid bezig een zogenaamde nieuwe trend ter uitvoering te brengen: mini tapas. Op zich is tapas natuurlijk al mini, daar het gaat om kleine hapjes. En veel kleiner kun je ze ook niet maken, dus je kunt je afvragen wat er nou daadwerkelijk nieuw aan is. Maar goed, het is de bedoeling om opnieuw de aandacht te vestigen op de Spaanse keuken. En dus kan er voor 3 euro een (mini) gevulde aubergine met humus en honing gegeten worden. Of patatas bravas, maar dan nét even anders. Het initiatief begint vanddaag en duurt tot 4 februari. Je kunt de mini tapas eten bij onder andere Estado Puro, de Paco Roncero, Sanxenso, Combarro en Puerta 57 en de prijs per stuk is 3 euro.

High van de hitte

De nieuwe inzendingen voor de Spaanse afvaardiging van het Eurovisie Songfestival (wat in Spanje jaar in jaar uit weer razend populair blijkt) zijn weer bekend. Eén daarvan is het nummer La caló coloca, nu al bestempeld als de zomerhit voor 2010. Klik hier om op het nummer te stemmen.

Scarlett Johansson staat opnieuw model voor Mango

Het Spaanse modemerk Mango maakt voor de presentat ie van de nieuwe mode opnieuw gebruik van actrice Scarlett Johansson. De Amerikaanse ster zal te zien zijn in de lentemode van 2010. De nieuwe collectie is ‘mediterraans getint’ en bevat veel blauw, grijs en een mix van natuurlijk wit met rode accenten, type ‘retro-marine’ met o.a. strepen en stippen. Commentaar van Scharlett: ‘Ik vind het geweldig om met Mango te werken. Het is de derde campagne die ik voor hun doe. De fotograaf, Mario Sorrenti, stelt me erg op mijn gemak en de fotosessies zijn erg amuserend. Mango is een casual merk met een fris en jong imago.’

Reportage over Spaanse balletdanseres in Blend

In het nieuwe nummer van het tijdschrift Blend kun je een reportage lezen van de Spaanse Marta Reig Torres (1970) die op haar zevende begon met dansen want dat was het enige wat ze wilde. Na tien jaar bij Het Nationale Ballet danst ze nu solo in haar eigen productie. Dus balletliefhebbers: op naar de kiosk!

Spaanse gemeenten strijden om nucleair afval

Het Catalaanse dorp Ascó en de plaats Yebra in Guadalajara hebben afgelopen week allebei aangegeven bereid te zijn om een fabriek te bouwen voor nucleair afval.

De Spaanse overheid is op zoek naar een plek om het nuclaire afval te verwerken, maar doorgaans staan gemeenten wantrouwig tegenover de komst van een nucleaire stortplaats, omdat het gaat om gevaarlijke stoffen. In crisistijden gelden echter andere regels, zo lijkt. Twee gemeenten hebben zich vrijwillig aangeboden voor een nucleaire verwerkingsplaats. De Spaanse overheid zegt dat deze werk zal bieden aan zeker driehonderd personen. Met de bouw is een bedrag gemoeid van ongeveer 700 miljoen euro. Het terrein wordt 25 hectare groot, waarvan er 13 bedoeld zijn voor de opslag van het afval. De installatie kan in 2015 af zijn.

Restaurant El Bulli zal van 2012 tot 2014 sluiten

El Bulli, die bekend staat als een van de beste restaurants ter wereld, heeft bekend gemaakt dat zij haar deuren voor twee jaar zal sluiten. De reden is dat chef kok Ferrán Adriá, deze tijd nodig heeft om te werken aan nieuwe creaties voor op de menukaart. Dit nieuws verkondigde de kok onlangs tijdens de gastronomische beurs Madrid Fusión in de Spaanse hoofdstad. Ferran Adria behaalde zijn succes onder meer door revolutionaire kooktechnieken, zoals de moleculaire keuken waarbij chemie en wetenschap de boventoon voeren. Dat succes blijkt nu echter ook een keerzijde te hebben. De Catalaan is vooral de ellenlange werkdagen beu. “Het is alsof je aan (de Britse modeontwerper) John Galliano vraagt om in een fabriek te gaan werken”, vindt hij. ‘Ik heb de tijd nodig voor reorganisatie en nieuwe concepten’, aldus Adriá.