Archief: november 2009

Vier Spaanse films onder beste titels

Timesonline heeft een lijst samengesteld van de beste films van het afgelopen decennium en onder de honderd titels zijn vier Spaanse films. El orfanato van Juan Antonio Bayona staat op plek 86. Hable con ella van Pedro Almodóvar kwam terecht op plek 75. El laberinto del fauna van Guillermo del Toro staat op 74 en Volver, eveneens van Almodóvar kreeg plek 56. Op nummer 1 staat Caché van Michael Haneke.

Man voor rechter vanwege doorgeprikte condoom

Een man moet voor de rechtbank van het Spaanse Girona verschijnen, omdat hij in de woning van zijn ex-vriendin condooms doorgeprikt zou hebben. De vrouw beweert dat de man na hun relatie van anderhalf jaar nog over haar huissleutels beschikte en dat hij zonder haar toestemming spullen uit haar woning heeft gehaald en de condooms die er te vinden waren, heeft doorgeprikt. Tegen de man wordt een celstraf van twee jaar geëist. Hij ontkent alle beschuldigingen.

Ibrahimovic schiet Barça naar winst op Real

Barcelona heeft zondag de kraker tegen Real Madrid met 1-0 gewonnen. Invaller Zlatan Ibrahimovic besliste ‘El Clasico’ in het voordeel van de Catalanen. Door de overwinning neemt Barcelona de koppositie weer over van de aartsrivaal. De ploeg van trainer Josep Guardiola heeft dertig punten uit twaalf duels. Real heeft twee punten minder. Zlatan Ibrahimovic verving vijf minuten na rust Thierry Henry en was bij zijn eerste doelpoging meteen trefzeker. De Zweed nam een afgemeten voorzet van rechtsback Dani Alves in één keer op de schoen. Na ruim een uur kreeg Sergio Busquets van Barcelona zijn tweede gele kaart en werd Real sterker. ‘De Koninklijke’ kon de kansen echter niet verzilveren en zag Lassana Diarra in de slotfase ook nog van het veld gestuurd worden met zijn tweede gele kaart.

Drie keer raden

Wie veel door Spanje reist, komt bijzondere dingen tegen. Ik ben persoonlijk erg benieuwd of er lezers van Spanje.blog zijn die weten wat je op deze rechterfoto ziet, in welke Spaanse regio’s deze …. veel voorkomt en waar het precies voor dient. De leukste uitleg verdient een plaatsje op ons blog.

Madrid-Parijs per trein in vijf uur

De Franse en de Spaanse spoorwegen hebben een overeenkomst getekend voor de aanleg van een treintraject tussen Madrid en Parijs. De reis tussen de beide hoofdsteden zou als alles volgens plan verloopt vanaf 2012 nog maar vijf uur duren. Daartoe werd een nieuw spoorwegenbedrijf opgericht dat voor vijftig procent in handen zal zijn van de Spaanse Renfe en voor vijftig procent in Franse handen. Renfe verwacht 300 miljoen euro te investeren in de plannen.

Gids voor Nederlandse ondernemers op Spaanse markt

Nederlandse ondernemers staan goed bekend in Spanje, maar weten de Spaanse bedrijven wie die Nederlandse ondernemers zijn? Om Nederlandse ondernemers beter te presenteren in Spanje komt RvN Beheer Spain met een gids waarin Nederlandse bedrijven zijn opgenomen. De gids wordt begin volgend jaar overhandigd aan honderd middelgrote bedrijven in Madrid, Barcelona, Valencia, Malaga en Bilbao. Als je zelf ondernemer bent of een bedrijf hebt in Spanje, kun je het bedrijfsprofiel ook in de gids Empresarios y proveedores de servicios holandeses en España laten opnemen. Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

In première: Planet 51

Planet 51 draait vanaf deze week in de Spaanse bioscopen. Het is de duurste animatiefilm die ooit in Spanje werd gemaakt, voor een bedrag van 55 miljoen euro. De film gaat over de avonturen van een stel astronauten op aarde en in de ruimte en de makers hopen Hollywood met de film te veroveren.

Wandel door de straten van Spanje via googles streetview

Zin om door de straten van Spanje te lopen maar even geen geld voor een vliegticket? Doe het dan alvast online met het programma Google streetview, waarbij je digitaal door de straten kunt wandelen en zelfs in gebouwen kunt kijken. Het programma is opgezet aan de hand van 360 graden foto’s en is in Spanje voor 80% compleet. Hiermee staat Spanje op de tweede plaats ter wereld qua aanbod in streetview. Onlangs zijn tal van gebieden middels google streetview in kaart gebracht zoals de Costa del Sol, Costa Calida en de Costa Blanca. Op plaatsen waar een auto moeilijk kan komen, voor het maken van de 360 graden foto’s voor Google Streetview is gebruik gemaakt van speciale driewielers. Voor meer informatie klik hier

Mango zoekt partners in VS

Spaanse modeketen Mango wil fors uitbreiden in de Verenigde Staten. Mango hoopt op zo’n tweehonderd nieu we winkels in het land en is op zoek naar partners om dit doel te realiseren. Dat zegt eigenaar Isak Andic in WWD. Het blad noemt J.C. Penney, Macy’s, Bloomingdale’s en Saks Fifth Avenue als mogelijkheid, maar Andic heeft niet bevestigd met welke bedrijven hij in gesprek is. Vorige maand heeft directeur Enric Casi de internationale expansieplannen van Mango onthuld en steden genoemd als Belgrado, Dubai, Johannesburg en Moskou. Mango heeft 1300 winkels in 93 landen. In 2017 moeten dat er zeker 3000 zijn, wereldwijd. In de VS heeft de keten nu twaalf filialen.

Custo Barcelona breidt uit in Azië

Het Spaanse merk Custo Barcelona wil het komende jaar flink uitbreiden in Azië. De eerste winkels van het mer k gaan binnenkort open in Hong Kong en Singapore. Beide winkels zijn gevestigd in grote winkelcentra: in Hong Kong gaat de winkel open in Harbour City en het filiaal in Singapur is gesitueerd in de Orchard Shopping Mall. Het kleurrijke Custo Barcelona begon de expansie in Zuid Oost Azië in deze twee steden omdat het de meest dynamische steden van het continent zijn. De ontwerper, Custo Dalmau is blij met de uitbreiding: “We zijn erg tevreden dat we erin geslaagd zijn Custo Barcelona naar dit publiek te kunnen brengen. De mensen in Hong Kong en Singapore zijn erg modebewust en geïnteresseerd in design.” De opening van de winkels moet worden gezien als een voorloper van de expansie in landen als Maleisië, Taiwan en India, alsmede meer winkels in China. De uitbreiding op het continent zal het komende jaar een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het merk. Het bedrijf wil in Zuid West Azië zowel franchisewinkels openen als eigen winkels. Op dit moment heeft Custo Barcelona meer dan zeventig winkels in Europa, de VS, Latijns Amerika en het Midden Oosten.