Archief: oktober 2009

Kerst op komst in Madrileense metro


Kerstfiguren, ondergrondse optredens, films en activiteiten voor kinderen: de metro van Madrid, die dit jaar 90 jaar bestaat, zal eind dit jaar in het teken staan van Kerstmis. Tussen 20 en 24 december reist de kerstman met alle Madrileense metrolijnen om jong en oud onderweg te vergezellen. Tussen 29 december en 2 januari worden op het station van Chamartín diverse activiteiten georganiseerd. Op het station Retiro worden kinderfilms vertoond (11.00 uur en 17.00 uur). De kerststal wordt ingericht op het station Nuevos Ministerios en zal geheel worden gemaakt van suiker. Deze is tot 5 januari te bezichtigen. Kinderen die over een metrokaartje beschikken, mogen kostenloos meedoen aan alle activiteiten.

Gelukkig in Spanje

Spanje behoort tot de twintig gelukkigste landen ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Spanjaarden geven hun leven gemiddeld het rapportcijfer 7 en worden gemiddeld 80,5 jou oud. Daarvan zijn ze gelukkig gedurende 58,8 jaar. In het onderzoek werd het geluksgevoel in 148 verschillende landen onderzocht. Het meest gelukkige land blijkt Costa Rica, waar de mensen gemiddeld 66,7 gelukkige jaren kennen.

Poëet loopt te voet van Frankrijk naar hartje Spanje

Een Franse  poëet Roger  is met zijn ezel Babel aangekomen in het midden van Spanje, in de stad Toledo. Met zij n ezel heeft hij vanaf de Franse stad Saint Malo al 1600 kilometer afgelegd. Roger maakt de reis, die gepromoot wordt door UNESCO, om jongeren aan te sporen om meer te lezen. De Fransman wil vanuit Saint Malo met zijn ezel de hele wereld over en eindigen in Bamako in Mali. Op het gemeenteplein in Toledo heeft hij de inwoners opgeroepen tot vrede en een stuk voorgelezen. Ook bezocht hij enkele schoolcolleges in Toledo. Roger begon zijn tocht in mei dit jaar en wil in totaal 5000 kilometer lopen. Hij definieert zichzelfs als een ‘professionele voorlezer die ervan houdt te voet te reizen’. Wat hij voorleest dat hangt er vanaf, maar in het Spaans leest hij graag voor uit boeken van Gabriel García Márquez, Federico García Lorca en Antonio Machado. Zijn intentie is naar eigen zeggen ‘een essentiele boodschap uit de boeken te halen’.

Zoektocht resten García Lorca in massagraf burgeroorlog

In Zuid-Spanje is een begin gemaakt met opgravingen bij een aantal locaties waar vermoedelijk de resten liggen van , een van de grootste dichters van Spanje. Archeologen zijn op zoek naar een massagraf bij de plaats Alfacar bij het Zuid-Spaanse Granada. Vermoed wordt dat daar ook de resten liggen van andere linkse slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog. De republikeinse volksdichter Lorca werd in augustus 1936, aan het begin van de Spaanse burgeroorlog, gefusilleerd door de nationalistische aanhangers van generaal Francisco Franco (vermoedelijk vanwege zijn vermeende homoseksualiteit).

Spanjaarden netwerken ook online

Spanjaarden houden van netwerken (de spreekwoordelijke ‘kruiwagentjes’) en dat blijkt ook online. Meer dan 60 procent van de Spaanse bevolking heeft een eigen profiel op online sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Dat betekent dat de Spanjaarden met 24,3 gebruikers koplopers zijn in Europa. Wereldwijd gaan alleen de Brazilianen Spanje voor. Spaanse jongeren maken vooral gebruik van het netwerk Tuenti, terwijl Facebook populair is onder alle doelgroepen. Twitter is nog niet echt doorgebroken.

Nieuwe Spaanse mode geprestenteerd in Mexico-stad

Acht Spaanse modeontwerpers presenteerden afgelopen woensdag Mexico stad de nieuwe hefst-winter collec tie. Eén van de merken die gepresenteerd werd is Amaya Arzuaga (zie foto). Amaya Arzuaga is een Baskische ontwerpster geboren in 1970. Nadat ze in haar ouders bedrijf Elipse had gewerkt, besloot ze in 1994 haar eigen bedrijf te openen. Nu verkoopt en showt ze op reguliere basis op internationale modebeurzen in Atmosphère (Parijs), Fashion Cotterie (New York), Camera Nazionale della Moda Italiana (Milaan), Pasarela Cibeles (Madrid), Passarel·la Gaudí (Barcelona) en London Fashion Week(London). Amaya Arzuaga heeft meer dan 200 boutiques in Spanje. Meer informatie, klik hier

Spaanse artiesten succesvol bij Christie’s New York

Gisteren werden er tijdens een veilig van veilinghuis Christie’s in New York meer dan honderd werken van Spaanse artiesten verkocht. Daaronder waren onder meer aquarellen, etsen en prints van Pablo Picasso, Salvador Dalí en Joan Miró. De werken van Picasso deden het boven verwachting goed: er werden 25 graveringen verkocht voor meer dan 80.000 dollar. Het werk van Joan Miró moest volgens verwachting maximaal 40.000 dollar opleveren, maar dat werd 52.000 dollar. De veiling haalde een bedrag binnen van 7,6 miljoen dollar, maar dat komt volgens Christie’s grotendeels door de werken van Warhol, Chagall en Matisse die werden geveild.

Costa Blanca zoekt Nederlandse toerist

De toeristische sector in de deelstaat Valencia bekijkt samen met de gemeente Benidorm de mogelijkheden om nieuwe toeristische pakketten samen te stellen om meer Belgen en Nederlanders te trekken. Het profiel van de Nederlandse en Belgische toerist is de afgelopen jaren behoorlijk verandert en dus wil de Spaanse toeristische bestemming daarop inspringen. Volgens de uitkomsten van marktonderzoek kennen de Nederlanders en Belgen die in Spanje op vakantie gaan het land goed en zijn ze op zoek naar nieuwe ervaringen en trends.

Angstaanjagend overnachten met Halloween

Op zoek naar een bijzondere locatie om met Halloween te overnachten? In Spanje zijn verschillende angstaanjagende mogelijkheden… In Pontevreda vinden we Casa Sueiro de Cuntis, waar de legende voortleeft van María Soliño, een Galisische die door de Spaanse Inquisitie om het leven werd gebracht. Met Halloween wordt in dit achttiende-eeuwse landhuis een nacht vol horror georganiseerd. La Quinta de la Casa del Melque in San Martín de Montalbán, Toledo, staat zaterdagavond in het teken van een mysterieus spel, waarbij de gasten moeten ontcijferen wat er met de eigenaresse van het onderkomen aan de hand is. El Caserón de Moixent in Valencia biedt mogelijkheden voor spirituele Halloweensessies. El Molino de Tresgrandas in Llanes, Asturië, staat elke dag in het teken van een raadselachtige misdaad die door gasten moeten worden opgelost.

Easyjet strooit vliegtickets naar Madrid

Budgetvliegmaatschappij EasyJet speelt aanstaande maandag vervroegd voor Sinterklaas. Vanuit een zepp elin boven Schiphol Plaza worden gratis vliegtickets naar beneden gegooid met bestemming Madrid en Rome. Wil je een gratis retourticket in je zak steken? Zorg dat je maandag 2 november dan vroeg genoeg een mooi plaatsje hebt op het Jan Dellaertplein. Vanaf 10.30 uur regent het tientallen tickets naar Rome en Madrid boven Schiphol Plaza. De actie is opgezet om de nieuwe bestemmingen te promoten. De tickets komen in de vorm van papieren vliegtuigjes naar beneden. Het zijn niet alleen maar tickets, maar ook flyers die naar beneden vliegen. Het komt dus aan op een goed oog en vooral veel geluk! Een soortgelijke actie deed EasyJet ook al in Parijs vorige maand. Daar stonden toen duizenden mensen op het grote plein La Défence de vliegtuigjes op te wachten. Aan deze actie zijn geen andere voorwaarden verbonden, zoals andere vliegtuigmaatschappijen ook wel eens stunten met tickets van € 0,-, maar die achteraf duurder blijken door bijvoorbeeld toeslagen. Als je maandag niet wint, dan niet getreurd. De tickets worden verkocht voor € 41,- (Madrid Barajas) en € 36,- (Rome Fiumincino).