Archief: augustus 2009

Vierjarigen leren Engels op school

Iedereen weet dat Engelssprekende Spanjaarden schaars zijn (of onverstaanbaar), maar de lokale autoriteiten doen er alles aan om het niveau te verbeteren. In de regio Valencia krijgen vanaf komend schooljaar meer dan honderd vierjarigen op school Engelse les. Het gaat om een pilotproject waarbij de leerlingen zowel in het Spaans (of Valenciaans) als in het Engels onderwezen worden. Als de vierjarigen te taal gemakkelijk blijken op te pikken, zal de project, waaraan nu drie scholen meedoen, worden uitgebreid naar andere scholen.

Anekdotes van Spanjaarden in Nederland bij La Vuelta

Een commentator van de Spaanse televisie staart naar de bolletjes kaas die als lunch
liggen uitgestald op de tafel in het perscentrum. ‘Waar is het eten?’, vraagt hij. Zelfs als al zijn collega’s vertellen dat hij het met een bolletje kaas (‘Typisch Hollands’) moet doen, gelooft hij het niet. Denkt hij dat er een grap met hem wordt uitgehaald. Wás het maar een grap, denkt de Spaanse Quick-Step-renner Carlos Barredo als hij onder aan het startpodium op het natte asfalt van het TTcircuit ligt. Hij is nog geen meter onderweg voor zijn proloog als zijn wiel onder hem vandaan slaat. De reden van zijn val is iets anders typisch Hollands: de regen die uit de grijze hemel komt vallen. En typisch Hollandse regen plus typisch Hollandse stickers op een schuine helling is geen goede combinatie. Vooral de Spanjaarden vallen gemakkelijk, zij zijn niet gewend aan draaien, keren, regen en wind.

Bron: De Pers

Perswedstrijd toeristisch artikel over de Costa Brava

Ben je journalist en heb je dit jaar (tussen 1 september 2008 en 31 augustus 2009) een leuk (toeristisch) artikel geschreven over de Costa Brava? Dan kun je meedingen naar een ‘G-prijs’, uitgeschreven door Patronat de Girona Costa Brava-Pirineus. Sluitingsdatum voor inzending is 14 september 2009. Klik hier of hier voor meer informatie of mail naar [email protected]

Duizend euro per maand

De werkloosheid ligt momenteel hoog in Spanje, maar een goed betaalde baan vinden is voor de meeste Spanjaarden helemaal geen optie. Zes op de tien werkende Spanjaarden verdienen minder dan 1.100 euro bruto per maand. In totaal zijn er in het land 18,3 miljoen inwoners die het met minder dan 1.100 euro per maand moeten rooien, oftewel 63 procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit een onderzoek van de Spaanse belastingdienst. Ze worden ook wel ‘mileuristas’ genoemd: mensen die het moeten doen met een netto salaris van ongeveer duizend euro per maand. Overigens worden hierbij ook de werknemers gerekend die nóg minder verdienen, want een grote groep Spanjaarden verdient minder dan duizend euro netto per maand. Het gemiddelde jaarsalaris zou 18.087 euro moeten zijn, maar 16,7 miljoen Spanjaarden verdienen minder dan 13.400 euro op jaarbasis, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Daarnaast zijn er 1,6 miljoen zelfstandige ondernemers in het land die minder dan 1.100 per maand verdienen: driekwart van alle zelfstandigen in het land.

Spanjaarden gelukkiger dan andere Europeanen

Ondanks de crisis zijn Spanjaarden gelukkiger dan andere Europeanen. Ongeveer zestig procent geeft aan gelukkig te zijn, terwijl het Europese gemiddelde op 54 procent ligt.

Dat blijkt uit een onderzoek van Coca-Cola. De resultaten wijzen uit dat Spanjaarden, samen met de Italianen, waarvan ook zestig procent aangeeft gelukkig te zijn, de gelukkigste volken zijn in Europa. Voor het onderzoek werden in Spanje tweeduizend mensen ondervraagd over hun geluksgevoel. Van de ondervraagde Spanjaarden gaf zestien procent aan dat de crisis dat geluk op negatieve manier heeft beïnvloed, terwijl dat in Europa gemiddeld voor 22 procent van de bevolking geldt. Bovendien moet worden opgemerkt dat de crisis en werkloosheid Spanje bijzonder hard treffen in vergelijking met sommige andere Europese landen.

Nieuwe look van de Spaanse koning

Koning Juan Carlos heeft het land vorig weekend verrast met een nieuwe look. De koning van Spanje verscheen op een officiele bijeenkomst met een baardje van een aantal dagen. Zijn huid is bruin verbrand en hij zag er ontspannen uit na zijn zomervakantie in Mallorca.

Vacansoleil doet mee aan La vuelta de España

De Nederlandse wielerploeg Vacansoleil begint zaterdag in Assen met vier Nederlanders aan de Ronde van Spanje. Dinsdag in Amersfoort presenteerden ploegleiders Michel Cornelisse en Hilaire van der Schueren de selectie van negen renners voor de drie weken durende ronde. Johnny Hoogerland, Jens Mouris, Lieuwe Westra en Matthé Pronk zijn bij de tweede Nederlandse formatie in de Vuelta de Nederlandse renners.

Spaanse premier promoot toeristische bestemming Lanzarote

Tennisser Rafa Nadal promoot Mallorca. Julio Iglesias promootte jaren geleden de regio Valencia. En premier Zapatero zet zich momenteel in voor de promotie van Lanzarote. Maar dat vinden de Valenciaanse deelregering en het horecawezen onaanvaardbaar. Een politicus die zich laat lenen voor de promotie van een toeristische bestemming kan niet door de beugel. De afgevaardigde van de Valenciaanse deelregering voor Toerisme noemt het ‘onwaardig en onacceptabel’, terwijl de horecaondernemers het ‘ongehoord’ vinden. Eén ding is duidelijk: Zapatero kan met zijn actie op weinig sympathie rekenen en dat geldt zeker voor de regio Valencia, waar het toerisme één van de belangrijkste economische motoren is en waar de crisis de afgelopen tijd hard heeft toegeslagen.

Spaanse folklore in Drents Witteveen

In Witteveen – een dorp met 450 inwoners in Drenthe- hangen tegenwoordig Spaanse vlaggen, compleet met Osborne-stieren. Er wordt een grote pan met paella gemaakt en de vrouwelijke inwoners dragen flamenco-jurken. Dit alles in afwachting van de Vuelta die aanstaande zondag door het dorp zal razen. Aan het begin van het dorp is ‘Witteveen’ op het blauwe plaatsnaambordje doorgestreept. Het dorp heet nu ‘Turbera Blanca’. Tegenover de hunebedden, in het midden van het dorp, staat een bord ‘Madrid: 3.157 kilometer’.

Het land van bars, cafés en restaurants

Uit onderzoek is gebleken dat er in Spanje gemiddeld per 461 inwoners een bar of restaurant te vinden is. In de regio’s Asturië, de Balearen en Aragón is er zelfs een horecagelegenheid per 350 inwoners te vinden.

Een groot deel van het sociale leven van de Spanjaarden speelt zich buitenshuis af. Ze ontmoeten elkaar in de lokale bar of in het café op de hoek van de straat voor een tapa en een drankje. Ze drinken er hun koffie, terwijl ze de krant lezen en de lunchen tussen de middag in de vele restaurants die speciale lunchmenu’s aanbieden. Uit een onderzoek van de Catalaanse bank La Caixa over 2008 blijkt dat er in het land 100.000 bars en restaurants te vinden zijn, terwijl het inwoneraantal op dit moment 46,1 miljoen bedraagt.