Archief: juli 2009

Tragisch einde toeristisch dagje Barcelona

De inzittenden van de bus die berokken waren bij het busongeluk van gisteravond, hadden gisteren in Barcelona nog een stadstour gedaan met het fietstourbedrijf Baja Bikes. De groep die betrokken raakte bij het busongeluk had eerder op de dag het voetbalstadion van Barcelona, Camp Nou, bezichtigd. De twee andere groepen waren verdeeld over twee andere bussen en zijn veilig teruggekeerd naar hun hotel.

Slachtoffers busongeluk droegen mogelijk geen gordel

Volgens een woordvoerder van busbedrijf Plenacosta is het goed mogelijk dat er bij het busongeluk van gisteravond slachtoffers gespaard hadden kunnen worden, als zij hun veiligheidsgordel hadden om gedaan. ‘Dat kan ik niet met honderd procent zekerheid zeggen, want de politie heeft het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk en de gevolgen nog niet afgerond, maar ik weet wel dat de gids er bij de passagiers op de eerste vier stoelen, de gevaarlijkste plekken in de bus, op gehamerd heeft om de gordel om te doen en zij zijn er redelijk vanaf gekomen’, aldus de woordvoerder. Ook stelt hij dat de bus er van buiten misschien toegetakeld uitziet, maar dat dat aan de binnenkant wel meevalt. Daarom vermoedt het bedrijf dat indien iedereen een gordel had om gehad er misschien minder slachtoffers waren gevallen. Het is sinds 2007 verplicht in Spanje om ook in touringcars een gordel te dragen.

Busongeluk met Nederlandse toeristen gebeurde in scherpe bocht

Het ongeluk dat gisteravond gebeurde op 50 kilometer van Barcelona waarbij acht Nederlandse toeristen om het leven kwamen, heeft plaatsgevonden in de scherpste bocht van de oostelijke kustregio Maresme. Op de bewuste afslag van de C-32 (ter hoogte van het dorp San Pol de Mar) geldt een adviessnelheid van 40 kilometer per uur. Na het nemen van de bocht kwam de chauffeur op de linkerhelft van de weg terecht. De personenauto die voor de bus raakte ook betrokken bij het ongeluk. De afslag is nog gesloten wegens reddingswerkzaamheden. Wel is de C-32 weer volledig open.

Regering leeft mee met slachtoffers busongeluk

Het kabinet en koningin Beatrix leven mee met de slachtoffers en hun nabestaanden van het busongeval in Spanje. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag laten weten. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie liet mede namens premier Jan Peter Balkenende, die met vakantie is, weten dat het kabinet ”zeer geschokt” is door het ongeval. ‘Hun gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden”, aldus de RVD. Koningin Beatrix is volgens de woordvoerder ”ontzet door deze vreselijke gebeurtenis en leeft intens mee met de getroffenen.”

Ziekenhuis Badalona behandelt vier zwaargewonde Nederlanderse slachtoffers busongeluk

In het ziekenhuis L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol worden op dit moment vier zwaargewonde slachtoffers behandelt die betrokken waren bij het busongeluk gisteravond bij Santa Pol del Mar. Een slachtoffer ligt op de intensive care, twee op de afdeling spoedeisende hulp en één slachtoffer op de afdeling reanimatie. Een ander (vrouwelijk) slachtoffer werd geopereerd in Hospital de Sant Pau in Barcelona. Ook in Callela zijn Nederlandse slachtoffers van het busongeluk opgenomen in het ziekenhuis.

Acht Nederlandse doden door busongeluk bij Barcelona

Door een busongeluk in Santa Pol del Mar (50 km. van Barcelona) zijn gisteravond laat acht Nederla ndse toeristen omgekomen. In totaal raakten 42 mensen licht- tot zwaargewond. Zij zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Barcelona en Badalona. Vijftien passagiers bleven ongedeerd. De bus met 65 passagiers was op de terugreis van een excursie naar Barcelona vanuit de badplaaten Lloret en Blanes. De verkeerspolitie doet onderzoek naar de oorzaken. Bekend is dat om onbekende reden de chauffeur de macht over het stuur verloor waardoor de bus van de weg raakte en tegen de vangrails knalde. Bijna alle inzittenden van de bus waren Nederlanders, op de chauffeur na. Alarmdienst SOS International stuurt per direct drie teams naar Spanje om de slachtoffers bij te staan. De hulpmedewerkers zijn vanmorgen om 7.00 uur op het vliegtuig naar Spanje gestapt.

Organisaties betrokken bij het busongeval in Spanje hebben een informatienummer geopend voor het publiek. Daar waren vrijdagochtend al ongeveer tweehonderd telefoontjes binnengekomen van verontruste familieleden en kennissen die informeerden naar bekenden die mogelijk betrokken waren bij het ongeluk.Het noodnummer waarbij je terecht kunt voor vragen is T.0800 0990099.

Lees meer:

Journalisten spanjeblog.nl ter plekke

Tragisch einde toeristisch dagje Barcelona

Slachtoffers busongeluk droegen mogelijk geen gordel

Busongeluk met Nederlandse toeristen gebeurde in scherpe bocht

Regering leeft mee met slachtoffers busongeluk

Ziekenhuis Badalona behandelt vier zwaargewonde Nederlanderse slachtoffers busongeluk


Spanje stuurt capsule naar Mars

Om het klimaat van de planeet Mars te onderzoeken, stuurt Spanje in 2011 in samenwerking met Finland en Rusland een capsule naar de Mars. De capsule wordt eind 2011 meegestuurd met een Russische missie genaamd Phobos Sample Return en zal een jaar na lancering Mars bereiken. Het doel van de missie is een onderzoek naar (onder andere) het klimaat en de zonnestralen op de planeet. Het gehele project kost 30 miljoen euro, waarvan Spanje 5 miljoen euro bijdraagt.

Kathedraalstrand in Lugo

La Playa de las Catedrales is de toeristische benaming voor Praia de Augas Santas in de gemeente Ribadeo langs de kust van de provincie Lugo in Galicië. Het strand wordt zo genoemd vanwege de vormen van de rotsen, die inderdaad doen denken aan zware muren van gotische kerkgebouwen en zich bovendien kenmerken door bogen en grotten. De Galicische deelregering riep het strand uit tot natuurlijk monument. Je kunt het strand het best bezichtingen als het zeewater laag staat, want anders kun je niet overal komen.

Relatie tussen Spanje en Venezuela gelijmd?

Het lijkt erop dat de politieke relaties tussen Venezuela en Spanje sinds deze week verbeterend zijn. Twee jaar geleden noemde de Venezolaanse president Hugo Chavez de voormalige Spaanse premier Aznar nog een fascist, waarop de Spaanse koning -de zijn geduld met Chavez had verloren- de beroemde zin sprak: houd je mond! ( por que no te callas!, zie video). Maar deze week, tijdens een bezoek van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Ángel Moratinos, aan Venezuela, lijkt alles weer koek en ei. Chavez vroeg hem de hartelijke groeten over te brengen aan premier  Zapatero en de Spaanse Koning Juan Carlos.