Archief: juni 2009

Eerste dodelijke slachtoffer varkensgriep in Spanje


Hoewel er in Spanje inmiddels meer dan 700 mensen besmet zijn met het dodelijke virus van de varkensgriep, is vandaag het eerste dodelijk slachtoffer gevallen. Het gaat om een Marokkaanse vrouw van 19 jaar, die zeven maanden zwanger was. Gisteren werd haar baby (kerngezond) gehaald. De moeder heeft het niet overleefd. Op 15 juni werd ze opgenomen in het ziekenhuis van Madrid omdat ze leed aan een zware vorm van astma, waarna de situatie verslechterde. Inmiddels zijn in Europa 6.100 mensen besmet en zijn er in totaal vier doden gevallen, waarvan drie in Engeland.

Stijging homohuwelijken in Spanje

In het afgelopen jaar is het aantal homohuwelijken dat in Spanje werd gesloten toegenomen met 10%. Tussen 2004 en 2007 werden er in totaal 12.000 huwelijken tussen personen van dezelfde sekse gesloten. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse Staatsfederatie Lesbienes, Gays, Transexuelen en Biseksuelen (FELGTB). In 2008 zijn tot nu toe 3.549 homohuwelijken gesloten, waarvan de meeste in Barcelona en Madrid.

De Boekenkast: Afslag Spanje

Op 48-jarige leeftijd wordt Wim voor een hernia-operatie opgenomen in het ziekenhuis. Hier wordt bij toeval leukemie geconstateerd. Omdat hij niet weet hoeveel tijd hij nog zal hebben, besluit hij alles uit het leven te halen van wat hij eigenlijk nog allemaal wilde doen. Hij emigreert naar Spanje en komt daar in een wespennest van de Spaanse makelaardij en bureaucratie terecht die zijn weerga niet kent. Een openhartige en emotionele autobiografie over doorzettingsvermogen en de wil om te overleven. Ook worden potentiële Spanjegangers gewaarschuwd voor de gevaren die zij lopen bij de aankoop van een woning.

Verschijnt: 30 juni 2009, ISBN: 978-90-484-0640-1, Prijs: €  15,95

Operacion salida: vakantieuittocht op Spaanse snelwegen

Het einde van de maand juni betekent voor veel Spanjaarden het begin van de vakantie en dus drukte op de snelwegen. De overheid waarschuwt voor het gevaar op ongelukken met een reclamespot. Er is extra verkeerspolitie ingezet die de komende tijd zal controleren op alcoholgebruik of snelheidsovertreding. Momenteel zitten er in Spanje meer dan 1200 personen in de cel vanwege een rnstige verkeersovertreding.

Carrefour lanceert afbreekbare boodschappentas


Carrefour superrmarkt is het eerste bedrijf in Spanje dat aan zijn klanten milieuvriendelijke tassen aanbiedt als alternatief aan de plastic tas. Met dit initiatief, aangedreven door drie Carrefour supermarkten in Barcelona en in Madrid, wil het bedrijf op een actieve manier meehelpen aan het reduceren van het plastic afval. Het initiatief loopt al vanaf begin juni en geïnteresseerde klanten betalen voor de tassen 5 eurocent. In de komende maanden zullen stapsgewijs alle plastic tasjes uit de supermarkten van Carrefour gaan verdwijnen. Naar schatting bespaart iemand met een “reguliere” boodschappentas in zijn leven ruim 18.000 plastic tasjes uit, waarbij slechts ongeveer 10% van alle plastic tasjes wordt gerecycled.

Hotelairco haalt energie uit zonnepanelen

Het Benidormse hotel Cimbel is het eerste hotel in de Valenciaanse deelstaat dat gebruik zal maken van zonnepanelen om energie op te wekken voor het functioneren van de airconditioning.


Het Valenciaanse Agentschap voor Energie subsidieert het initiatief met een bedrag van 60.000 euro. Daarmee zullen de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Tot 45 procent van de projecten kunnen met dit geld worden gesubsidieerd. Diverse hotels in Benidorm en de rest van de Comunitat Valenciana hebben reeds geld ontvangen voor de plaatsing van zonnepanelen, maar het project van Hotel Cimbel is baanbrekend, omdat zelfs de energie die de airco van het hotel gebruikt met de zonnepanelen zal worden opgewekt.

Mega bod op BCN voetballer Samuel Eto’o


Manchester City wil van Samuel Eto’o de best verdienende voetballer ter wereld maken. Joan Laporta, voorzitter van Eto’o’s huidige club FC Barcelona,liet in een interview op een Spaanse radiozender weten dat de spits een ‘astronomisch’ aanbod heeft gekregen van een andere club. Barcelona zette gisteren een weergave van het gesprek op de website van de club. Eto’o heeft nog een contract voor een jaar bij de winnaar van de Champions League. Laporta zei dat de spits uit Kameroen graag in Catalonië wil blijven. Volgens Britse media probeert Manchester City de 28-jarige Eto’o met een grote zak geld echter naar Engeland te lokken. ‘Hij heeft een astronomisch bod gehad van een andere club, die van hem de best betaalde speler ter wereld wil maken’, aldus Laporta. Eerder probeerde Manchester City ook al Kaká vast te leggen. De Braziliaan hapte echter niet toe. De preses van Barcelona bevestigde ook dat hij concrete interesse heeft in David Villa (Valencia) en Franck Ribéry (Bayern München).

Prinsenpaar van Asturie zat vast in de lift in Girona


Even leek het erop dat prins Felipe de Borbón en prinses Letizia Ortiz hun bezoek aan Girona noodgedwongen moesten verlengen toen ze vast kwamen te zitten in de lift van het lokale Congrespaleis. Het prinsenpaar was daar op bezoek om deel te nemen aan een evenement van de Prinsen Fundatie van Girona (in Catalonië). Toen ze de lift namen bleef deze in het midden van het traject steken. De twintig minuten die het duurde voordat ze uit de lift werden bevrijd, werden volgens de betrokkenen gevuld met het ‘vertellen van anekdotes’.

Baja Bikes nu ook in Madrid

Onder het motto ‘fietsen door Barcelona in je moerstaal’ organiseert het Nederlandse bedrijf Baja Bikes al jaren populaire fietstours in Barcelona. Sinds kort kun je nu ook in Madrid een tour boeken of fietsen huren bij Baja Bikes. Het principe is hetzelfde: onder begeleiding van een Nederlandstalige gids krijg je tijdens een fietstour alle hoogtepunten te zien en alle leuke details over de stad te horen. Voor 25 euro ben je drie uur zoet.

Klik hier voor de website.

Real Madrid: 32 miljoen euro voor voetballer Benzema?


Na de transfers van Cristiano Ronaldo,Kaka en Raul Albiol, richt Real Madrid zich volgens Spaanse media nu op Karim Benzema. Real zou 32 miljoen euro voor de Franse aanvaller
van Olympique Lyon hebben geboden. Benzema werd voor Real Madrid een optie nadat de onderhandelingen met Valencia’s David Villa stuk liepen. ‘Real heeft contact met ons heeft gezocht’, aldus een woordvoerder van Lyon.