Archief: mei 2009

Het Spaanse koningshuis: de ins & outs

Veel Spanjaarden vinden een monarchie eigenlijk niet meer van deze tijd, maar hún Juan Carlos hebben ze wel hoog zitten. Maak kennis met de wondere wereld van de Bourbons: de ins en outs van het Spaanse koningshuis op een rij. 

Dit artikel schreef ik voor het Spanjemagazine Viva España. Het verscheen in het nummer van maart 2009.

Een spotprent van de seksende kroonprins op de cover van een tijdschrift moest een paar jaar geleden uit de kiosken verdwijnen. De schoonheidsperikelen van prinses Letizia – zij onderging een neuscorrectie en zou volgens boze tongen anorexiapatiënt zijn – worden van tijd tot tijd breed uitgemeten in de Spaanse media. De altijd keurige reina Sofia werd onlangs betrapt op controversiële uitspraken over het homohuwelijk, dat volgens de koningin écht geen huwelijk genoemd zou mogen worden. En met zijn wereldberoemde ´Porque no te callas?´ aan het adres van de Venezolaanse president Hugo Chavez bombardeerde koning Juan Carlos zich dan misschien weer tijdelijk tot volksheld, sommige onderdanen lijken zijn foto’s liever te verbranden dan ze een ereplekje te geven. Onaantastbaar is de positie van het Spaanse koningshuis anno 2009 allang niet meer. Maar eigenlijk is de dynastie van de Spaanse Bourbons dat nooit geweest, zo heeft de geschiedenis wel bewezen.

Tanken voor een prikkie

Waar kun je in de buurt van de Spaanse woon- of vakantieadres het goedkoopst tanken? Een Spaanse website zoekt de goedkoopste tankstations bij jou in de buurt. Op de site Precio Diesel voer je een gemeente in en de site zoekt de bezinestations en geeft je de precieze prijzen. Deze worden doorlopend geactualiseerd.

Spaanse laarzen bij Pepe & Lola

De uit Barcelona afkomstige Mireia Pons ontwerpt laarzen geïnspireerd op typische Spaanse stijlen. Haar ontwerpen kenmerken zich door comfort en tijdloze modellen. Alle laarzen hebben een naam, zoals ‘Bonita’ of ‘Lola’. Stoere modellen verkrijgbaar in verschillende kleuren en gemaakt met kwaliteitsleer. Zowel voor vrouwen, als mannen en kinderen. 

Voor de website van Pepe & Lola klik hier.

Drie miljoen voor promotie Costa Blanca

Het gaat niet al te best met het toerisme in Spanje en de Costa Blanca loopt daardoor heel wat inkomsten mis. Dit jaar is het toerisme in regio met 22 procent teruggelopen. Daarom heeft de Valenciaanse deelregering besloten om drie miljoen euro extra in de toerische sector aan de Costa Blanca te pompen. Het geld is bedoeld voor promotie in Groot-Brittannië, omdat met name de Britten het laten afweten als gevolg van de kredietscrisis. Ook in andere landen, waaronder Nederland, zal het toerisme extra worden gepromoot de komende tijd.

De avonturen van Batman in Barcelona

Uitgeverij Planeta DeAgostini te Barcelona presenteerde gisteren de nieuwste stripuitgave: ¨Batman Barcelona, el caballero del Dragón¨ (Batman, de knecht van de draak). De fictieve superheld, in 1939 bedacht door de Amerikanen Bob Kane en Bill Finger, beleeft dit keer het avontuur in de hoofdstad van Catalonië. Voor de Catalanen is de draak die in het stripboek voorkomt van symbolische waarde. De presentatie van het stripboek Batman in Barcelona vond plaats tijdens de Salón de Comic, de jaarlijkse stripbeurs in Barcelona die nog het hele weekend zal voortduren.

Eerste hybride bus in Madrid


In de Spaanse hoofdstad heeft de gemeentelijke vervoersdienst de eerste hybride stadsbus ingezet. Een hybride auto of bus is een vervoermiddel die gebruikmaakt van twee verschillende aandrijftechnologieën, waardoor energie wordt bespaard. De nieuwe bus wordt behalve door een verbrandingsmotor ook door een elektromotor en een accu van aanzienlijke capaciteit aangedreven. De accu wordt onder het rijden opgeladen door een generator die wordt aangedreven door de verbrandingsmotor. De bus zal vijf weken op proef door de stad rijden.

FC Barcelona-fans feesten ook in Madrid

Het grootste feest vond gisteravond natuurlijk plaats in Barcelona, maar ook in Madrid gingen Barçafans massaal de straat op om de overwinning in de Champions League te vieren. In de video een impressie van Plaza de Cibeles in de Spaanse hoofdstad, de plek waar traditiegetrouw de fans van aartsrivaal Real Madrid samenkomen om de overwinningen van hun club te vieren. Overbodig om te melden dat juist hier de anti-Madrileense leuzen het hardst klonken.

UvA geeft gestolen tekeningen aan Spaans museum terug


De Universiteit van Amsterdam zal morgen elf 18de-eeuwse tekeningen van planten en dieren teruggeven aan het Natuurhistorisch Museum in Madrid. De afbeeldingen zijn daar begin jaren tachtig gestolen, waarna ze dienden als ontwerp voor de catalogus Thesaurus van de Amsterdamse apotheker Albertus Seba (1665-1736). Hij verwierf bekendheid met het verzamelen van gedroogde planten en geprepareerde dieren (vooral reptielen en insecten) uit de hele wereld. De UvA wil met het het gebaar van teruggave onderstrepen dat het geen objecten in huis wil hebben met een besmet verleden. De universiteit wist overigens al sinds het begin van de jaren negentig dat de tekeningen gestolen waren. De tekeningen hebben een waarde van 80 duizend euro. Directeur Navas van het Madrileens museum neemt de afbeeldingen morgen in ontvangst.

FC Barcelona wint Champions League


Een oneindige mensenmassa op de Rambla in Barcelona. Vuurwerk. Uitzinnige fans dansen op straat en omhelzen elkaar. In lantaarnpaal geklommen mannen wapperen met Barça-vlaggen. Een stoet mensen duwt en trekt om bij de ‘canaletes-fontein’ op de Ramblas te komen. Deze fontein raken fans traditiegetrouw aan nadat hun favoriete club een overwinnig heeft behaald.
Onder leiding van Josep Guardiola, die Frank Rijkaard opvolgde, kreeg de Catalaanse voetbalclub het afgelopen woensdag opnieuw voor elkaar de Champions League te winnen. Manchester United werd met 2-0 in Rome verslagen, waarbij Samuel Eto’o en Lionel Messi de bal langs Van der Sar het doel wisten te schoppen. Tussen de beelden van feestende voetballers door, werden archiefbeelden vertoond van het jaar 1992, toen Barcelona het belangrijkste Europese clubtoernooi voor het eerst won en Ronald Koeman met een vrije trap het winnende doelpunt maakte. Helaas eindigde de feestelijkheden afgelopen woensdag in Barcelona met rellen en veertig arrestaties. De agenten gebruiken rubber kogels om het publiek uit elkaar te drijven en in totaal raakten er 150 mensen lichtgewond.

Je woont lang genoeg in Spanje als:


- iemand je vraagt iets te doen en je als eerste antwoord met “mañana”
- je om drie uur thuis komen vroeg vindt en om zes uur thuiskomen de norm is (zelfs als je 40 of 50 jaar bent)
– je niet verrast bent als de elektricien, decorateur, de timmerman op tijd komt, maar verrast bent dat-ie überhaupt is komen opdagen
- je bekend staat als een 50-jarige man wiens moeder nog steeds je was doet
- je je weekend rondom de siësta plant
- je altijd antwoord met ‘ ja, maar…’
- je de volle betekenis van het woord sobremesa kent
- je al niet meer verwacht dat de bediende de troep van de vorige klant opruimt wanneer je aanschuift op een terras
- je in elke zin het woord ‘bueno’, ‘coño’, ‘vale’, ‘venga’, ‘pues nada’… propt
- je een biertje of twee tijdens de lunch niet meer dan normaal vindt
- je je vrije tijd belangrijker vindt dan geld
- je lunch na 14.00 uur eet en een maaltijd voor 21.00 uur niet eens overweegt
- je je ontbijt met een koffie en een klein stukje brood, chocola of croissant