Archief: maart 2009

Nederlandse Joyce coacht vanuit Spanje

Ik woon al jaren met veel plezier in Barcelona. En geef me eens ongelijk, want Barcelona is een prachtige stad, waar altijd van alles te doen is. Als tiener droomde ik al weg bij de metro van Parijs: hoe zou het zijn om in een stad van wereldformaat te wonen? Maar natuurlijk zijn er nadelen, zoals luchtvervuiling, verkeer, drukte (de Ramblas hoef ik voor mijn lol dus écht niet meer op), gebrek aan ruimte en een teveel aan mogelijkheden. Ik zag inmiddels verschillende vrienden de stad verlaten en was zelf de afgelopen maanden regelmatig op pad langs de Catalaanse kust of door het Catalaanse achterland. Daar ging een wereld voor mij open. Was dit niet lekker rustig? Als freelance journalist werkend vanuit mijn kantoor aan huis had ik die stad toch eigenlijk niet nodig? Stad of juist daarbuiten? Die vraag legde ik voor aan de Nederlandse lifecoach Joyce van Ombergen, die vanuit Andalusië werkt. Via skype (wat een uitvinding!) maakten we kennis en wat mij betreft was er meteen een klik. Het had me wat vreemd geleken om via skype gecoacht te worden, maar als ik in staat was om online interviews te doen, dan zou zo´n coach daar toch ook geen moeite mee hebben? En dat bleek inderdaad het geval. Een camera is wel noodzakelijk, maar eigenlijk vind ik het heel slim: het bespaart reistijd en Joyce kan op die manier overal ter wereld mensen begeleiden. Ze stelde me vragen, liet me opdrachten uitvoeren en begeleidde me zonder veel moeite naar mijn eigen antwoord op de vraag. Voorlopig ben ik dus nog in de Catalaanse hoofdstad te vinden.

Spanje.blog.nl blogt even rustig aan

Vanwege grote projecten en drukke dagen worden momenteel op Spanje.blog.nl sporadisch nieuwe berichten geplaatst en niet meer dagelijks, zoals de trouwe lezers gewend zijn. Over een paar maanden komt daar als het goed is weer verandering in, maar voorlopig verwijst Spanje.blog.nl voor het alledaagse nieuws uit Spanje door naar www.spanjevandaag.com. Barcelonaliefhebbers kunnen wel gewoon terecht op Barcelona.blog.nl. De berichtgeving zal overigens niet geheel verdwijnen: voor de allerleukste vakantienieuwtjes, de rubriek Onder de Spaanse zon en andere typisch Spaanse aangelegenheden kun je op Spanje.blog.nl nog steeds regelmatig terecht. Heb je zelf interesse om mee te werken aan Spanje.blog.nl, mail dan naar [email protected]

Prinses Letizia blijkt van koninklijke huize

De Spaanse kroonprins Felipe dacht in 2005 misschien met een doodgewone Spaanse te trouwen, maar uit een genealogische studie blijkt dat Letizia Ortiz blauw bloed in zich heeft.

Javier Cordero, een Spaanse genealoog, heeft de afgelopen zes maanden onderzoek gedaan naar de stamboom van prinses Letizia en kwam vanaf de grootvader van Letizia aan vaders kant uiteindelijk uit bij Ferdinand II van Aragon (1452-1516), die ook wel bekend staat als Ferdinand de Katholieke.

Ferdinand II van Aragon was de grote monarch van de Spaanse Reconquista op de Moorse overheersing in het land. Onder zijn bewind werd het laatste Moorse bolwerk Granada in 1492 heroverd. Ook ontdekte onder zijn regeerperiode Columbus in 1492 het Amerikaanse continent, wat als het beginpunt van het Spaanse imperialisme kan worden beschouwd.

Valencia verlangt naar Fallas

Valencia maakt zich op voor de Fallas. Vanaf komend weekend tot en met de dag van de Valenciaanse beschermheilige Sint-Jozef op 19 maart, staat de stad weer in vuur en vlam tijdens de spectaculaire vuurwerkfeesten.

Eigenlijk zijn de Fallas al op 1 maart officieel begonnen, maar de eerste twee weken dienen vooral ter voorbereiding van het spetterende einde van de jaarlijkse feesten. Een jaar lang is aan de Fallas gewerkt, tienduizenden toeristen hebben een stedentrip gepland om het feest van dichtbij mee te maken en nu wacht de hele stad op de traditionele opbouw van de bouwwerken van papier-maché. Deze Fallas zijn doorgaans enorme poppen, die de makers honderdduizenden euro´s kosten en die op de laatste dag van het festijn worden verbrand onder begeleiding van oorverdovend vuurwerk.

Eén van de tien rijkste mensen op aarde

Amancio Ortega Gaona, zoon van een spoorwegarbeider, begon op zijn loopbaan op zeventienjarige leeftijd in A Coruña als loopjongen voor verschillende kledingzaken. Zo kwam hij terecht in de textielindustrie. Toen hij in 1975 bleef zitten met een enorme partij overhemden in verschillende kleuren en maten besloot hij een winkeltje te openen om van zijn product af te komen. Dat was het begin van de inmiddels wereldberoemde winkelketen Zara. Nu is Ortega voor bijna zestig procent eigenaar van Inditex waar de merken Zara, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Kiddy’s Class, Tempe, Stradivarius, Pull&Bear, Often en Bershka toebehoren en heeft hij meer dan 14.000 werknemers in dienst. Ortega, die zelf zelden in de media verschijnt, behoort inmiddels tot de tien rijkste mensen op aarde. Volgens het tijdchrift Forbes staat hij anno 2009 op plek nummer acht. Zijn fortuin wordt geschat op meer dan 10 miljard euro.

Made in Spain: Peineta (haarkam)

De Spaanse regering schreeuwt het van de daken: we moeten vooral blijven consumeren en dan het liefst zo Spaans mogelijk om de economie van het land te stimuleren. Spanje.blog.nl zet de produkten van Spaanse bodem op een rij. Made in Spain.

Wie eens in Andalusië één van de traditionele feesten heeft bijgewoond heeft ze ongetwijfeld voorbij zien komen. Of misschien heb je ze weleens in de souvenirshop zien hangen. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de wereld van de Spaanse flamenco. La peineta kan op verschillende manieren in het Nederlands vertaald worden. Het is een haarkam, een diadeem en voor de échte luxe uitvoering zou je eventueel de benaming tiara kunnen gebruiken. Al sinds het neolitische tijdperk hebben vrouwen de gewoonte om hun haar op te leuken met accessoires.

Lekker leven met de zon op je bord

Voor de serie Leven onder de Spaanse zon (Viva España/Temperament) interview ik maandelijks Nederlanders en Vlamingen die de overstap naar Spanje hebben gemaakt. Als je hen vraagt naar hun beweegredenen, of de positieve kant van Spanje komt negen van de tien keer ´de ontspannen Spaanse levensstijl´ in het antwoord voor. En geef ze eens ongelijk. Bij die levensstijl hoort natuurlijk ook de Spaanse keuken. Het Dieta Mediterranea zorgt ervoor dat je niet alleen ontspannen door het leven gaat, maar bovendien ook gezond. Volgende maand verschijnt het boek Dieta Mediterranea en het bijbehorende tijdschrift De Gezonde & Natuurlijke Keuken op de Nederlandse markt. 

Uit het persbericht:

Met Dieta Mediterranea en De Gezonde & Natuurlijk Keuken voel je de passie van de Middellandse Zee door je lichaam stromen en kies je voor een levensstijl met gratis vakantiegevoel. Geluk begint in je eigen keuken: lekker leven met de zon op je bord!

Op kosten van de zaak

Het is in Spanje eigenlijk aan de orde van de dag: wethouders, burgemeesters en andere overheidsfunctionarissen die op één of andere manier privékosten op rekening van de gemeente zetten. Vandaag kwam ik grappig nieuwtje tegen. De veertienjarige dochter van wethouder Blanca Rosa Alcántara uit Getafe (Madrid) spendeerde maar liefst 30.000 euro voor online aankopen met haar moeders creditcard ‘van de zaak’ (in dit geval dus de gemeente). Het meisje had de creditcard vooral gebruikt voor de aanschaf van de serie Lost. De wethouder heeft haar excuses voor het gedrag van haar dochter aangeboden.

De oorlog om toeristen

Gidsen in Spanje moet daarvoor over een officieel diploma van de autoriteiten beschikken. Zo moeten ze ervoor gestudeerd hebben en tenminste drie talen spreken. Dan mogen ze toeristen rondleiden langs de hoogtepunten van het vaderlandse erfgoed. Maar overal in Spanje zijn gidsen te vinden die niet over het vereiste diploma beschikken. Met name in grote steden verdienen inwoners een centje bij met toeristische rondleidingen. In Madrid heeft dat geleid tot een ware oorlog tussen officiële en onofficiële gidsen. De gidsen mét vergunning zijn bang dat de ‘piratengidsen’ er met hun klandizie vandoor gaan. Daarom gaan hun demonstratieborden de lucht in, zodra zij een oneerlijke concurrent tegenkomen. Ook toeristen zijn gewaarschuwd: het kan zijn dat de gidsen een broodje-aap verhaal ophangen. Zoals de gids die stelt dat op 11M duizenden mensen om het leven kwamen.

Nederlander onder de Spaanse zon

De rubriek Onder de Spaanse zon verschijnt ook in tijdschrift Temperament: het meest volledige Spanje-magazine voor Nederlandstaligen. Spanje.blog.nl brengt vanaf elke twee weken een van de eerder gepubliceerde afleveringen. Ook meedoen aan Onder de Spaanse zon? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of [email protected]

In de rubriek Onder de Spaanse zon komen elke maand twee emigranten uit Nederland en België aan het woord over hun ervaringen. Wat zoeken ze over de grens en hebben ze het er gevonden? Van geslaagde zakenman tot student, van overwinteraar tot artiest: hoe is het leven onder de Spaanse zon? Notarieel jurist Samuel Totays (38) woont alweer drie jaar met zijn gezin aan de Costa Blanca. Eind 2007 werd hier de jongste telg geboren.