Archief: februari 2009

Bread&Tomato Airlines

Onlangs werd Spanair Catalaans bezit en dus vinden sommige Catalanen dat de naam ook wel wat Catalaanser mag, want Spanair riekt toch te veel naar Madrid. De voorstanders van een naamsverandering profileren zich op Facebook, waar de groep Air Catalonia met meer dan drieduizend leden het sterkst vertegenwoordigd is. Ook Catair is een optie, al blijft de groep met 350 leden ver achter op Air Catalonia. Meer ludieke namen zijn Bread&Tomato Airlines (verwijzend naar het Catalaanse Pan amb Tomate) en Botifarra Voladora (een vliegende Catalaanse worst).

Penélope Cruz en Alcobendas

Ze zou met haar Oscar geslapen hebben, zo blij was Penélope Cruz met haar nieuwste beeldje. Maar niet alleen zij, ook haar geboorteplaats Alcobendes, een voorstad van Madrid. Want uit de mond van Spanje´s meest geliefde Hollywoodster klonk deze naam, waar nooit iemand van gehoord had, bij de uitreiking van haar belangrijkste prijs ooit. Alcobendes. De gemeente voelde zich plosteling ook een beetje beroemd en besloot prompt Penélope Cruz tot ereburger te benoemen. Zij had immers de naam van de stad aan de hele wereld bekend gemaakt. Overigens hangt er voor de actrice wel een prijskaartje aan die titel: ze is ook meteen gevraagd om sponsor te worden van een theater of cultureel centrum in de stad. Ondertussen werkt de gemeente aan een heuse Penélope Cruz´ route. Langs de plekken uit haar jeugd. Dat moet dan een leuk uitje zijn voor al haar fans. En er zijn nog meer plaatsen die graag een graantje meepikken, want de naastgelegen stad San Sebastián de los Reyes beweert ook een belangrijk aandeel te hebben gehad in het leven van Cruz. De filmster heeft in die plaats namelijk meer tijd doorgebracht dan in Alcobendas, zo zei een ambtenaar. Ze zou van haar zevende tot haar 21ste met haar familie in San Sebastián de los Reyes hebben gewoond. En inderdaad, verschillende media bevestigen dan. Maar toch noemde zij Alcobendas, omdat ze zich herinnerde hoe ze als klein meisje de hele nacht opbleef om de Oscaruitreiking televisie te zien. Toen al droomde prinses Penélope van haar Oscar. En nu slaapt ze ermee.

Elk dorp z´n zoetigheid…

Spanjaarden zijn gek op zoetigheid. Bij het ontbijt, tussendoor of tijdens traditionele feesten. Ze lusten er wel pap van. Regio, stad, dorp: de meeste plekken hebben hun eigen dulce típico. Maar in Cuéllar (Segovia) was dat nog niet het geval. Dus besloot de gemeente op zoek te gaan naar een gemeentelijk gebakje. Er werd een wedstrijd uitgeschreven, waarbij alle inwoners hún lekkernij mochten insturen. Elf kandidaten deden mee en inmiddels heeft Cuéllar een eigen dulce onder de naam delicias de Cuéllar. De zoete koekjes zijn vanaf heden verbonden met het dorp.

EU berispt Spanje van discriminatie Europese gepensioneerden

Spanje heeft van de Europese Commissie een waarschuwing gekregen, omdat het land gepensioneerde toeristen en overwinteraars zou discrimineren door ze niet dezelfde medische bijstand te verlenen als Spaanse gepensioneerden. Spanje krijgt twee maanden de tijd om de Europese Gezondheidskaart te accepteren.

Volgens de Europese Commissie (EC) is Spanje´s houding in strijd met de Europese wetgeving, die stelt dat gepensioneerden die zich tijdelijk in een EU-land bevinden gebruik kunnen maken van de Europese Gezondheidskaart (European Health Insurance Card, EHIC). Deze kaart geeft ze hetzelfde recht op medische bijstand en medicijnen als de gepensioneerden in het desbetreffende vakantieland. Maar volgens de EC moeten gepensioneerden die niet als resident in Spanje verblijven, maar er op vakantie zijn of tijdelijk wonen, naast de Europese Zorgverzekeringskaart ook nog een extra document overhandigen, waarin staat dat zij inderdaad een ouderdomsuitkering of pensioen in hun eigen land ontvangen. Dat officiële document moet bovendien in het Spaans vertaald zijn. Gepensioneerden uit Spanje zelf, of residenten in het land, hebben wel gewoon recht op gratis gezondheidszorg en medicijnen.

Made in Spain op bezoek in New York

Afgelopen week was het Spaanse koningspaar op bezoek in Florida, om te herdenken dat hier 450 jaar geleden de eerste Europese kolonie werd gesticht. Koning Juan Carlos en koningin Sofia zijn nog niet terug of het volgende koninklijke reisje wordt alweer voorbereid. Half maart vertrekken kroonprins Felipe en zijn Letizia naar New York, waar zij de campagne Made in Spain (of Made by Spain), die bedoeld is om producten van Spaanse bodem te promoten, zullen openen. Terloops hopen ze een echte Spaanse lobby in de Verenigde Staten te creëren, zo meldt dagblad El País. Natuurlijk zullen ze wel moeten concurreren met de Amerikaanse campagne ´Buy American´.

Camper & Loreak Mendian

Camper is een schoenenmerk met roots op het Mallorcaanse platteland. Loreak Mendian is een Baskisch schoenenmerk dat vooral street ontwerpt. Maar wat krijg je, als je die samenvoegt? Een minicollectie voor de zomer van 2009 met van allebei een beetje (of veel). Een schoen voor hem en een schoen voor haar. Wit, grijs of zwart. En met een gecombineerd logo. Groen voor Baskenland en blauw voor de Mediterraanse Zee.

Achtergrond: De beruchte Spaanse Kustwet

Hoewel dagblad El País eind vorige maand meldde dat huizenbezitters langs de kust door een op handen zijnde aanpassing van de huidige wet hun woningen toch mogen verkopen, is dat volgens gedupeerden niet waar.

Volgens Jan van Stuyvesant, die zelf een onderneming runt op een strand van Almería, blijft de Kustwet gelden voor alle eigendommen die vallen binnen het openbare domein. De aanpassing van de wet bepaalt enkel dat de concessie van de Spaanse regering om de eigendommen voor een periode van dertig jaar en met eventuele verlenging tot zestig jaar te mogen gebruiken, overdraagbaar wordt. Dat betekent dat huizenbezitters langs de kust het recht om in hun huizen te blijven wonen mogen ´verkopen´. Van Stuyvesant wijst er echter op dat enkel de concessie verkocht mag worden en niet het eigendom zelf. De wetaanpassing zou dus slechts een schamele troost betekenen voor alle gedupeerden die de kans lopen dat hun huis met de grond gelijk wordt gemaakt.

Gente: Penelope Cruz

Wie? Penélope Cruz.
Waarom? Omdat zij morgen mogelijk haar eerste Oscar wint.

Als klein meisje zou Penélope Cruz reeds gezegd hebben dat zij actrice wilde worden en later beroemd wilde zijn. Dat is haar in elk geval gelukt. En misschien dat haar werk morgen bekroond wordt met een zo felbegeerde Oscar voor haar rol van María Elena in Vicky Cristina Barcelona.

Cine: 19 Dias y 500 Noches

Vanavond zendt Nederland 2 de film 19 Dias y 500 noches uit. De film is gemaakt door de Nederlander Ramon Gieling die eerder ook En Un Momento Dado maakte, over het leven van Johan Cruiff. 19 Dias y 500 Noches gaat over de Spaanse dichter en zanger Joaquin Sabina.