Archief: januari 2009

Made in Spain: Seat

De Spaanse regering schreeuwt het van de daken: we moeten vooral blijven consumeren en dan het liefst zo Spaans mogelijk om de economie van het land te stimuleren. Spanje.blog.nl zet op een rij welke produkten in aanmerking komen. Made in Spain.

Tijdens het televisieprogramma Tengo una pregunta para usted werd premier Zapatero afgelopen week zichtbaar in verlegenheid gebracht, toen een deelnemer hem vroeg hoe het kan dat de Spaanse burgers worden opgeroepen zoveel mogelijk Spaanse merken te kopen, terwijl veel politici zelf liever in een Mercedes of BMW rijden dan in dé Spaanse autotrots Seat. Het bedrijf werd in 1950 opgericht, maar pas met de Seat Ibiza uit 1984 werden de Seats ook in het buitenland verkocht. Voorheen droegen Seats in het buitenland de licentienaam Fiat. De Seat Ibiza is dus het symbool voor de Spaanse automobielindustrie.

Spaanse spijzen: calçots

In de culinaire rubriek Spaanse Spijzen passeren typische gerechten uit Spanje de revue. Waar komen deze platos típicos vandaan, hoe worden ze bereid, én, niet onbelangrijk, waar kun je ze het beste bestellen? Dit keer: calçots.

Toegegeven: ze zien er niet bepaald appetijtelijk uit. Calçots zijn witte slieruien met lange groene bladeren en lijken een combinatie tussen prei en bosui. Met de bereiding van dit populaire gerecht wordt het er niet beter op: dan zijn ze bovendien zwartgeblakerd, door het roosteren op houtskool. Als ze dan ook nog eens op een dakpan (!) geserveerd worden en met de handen verorberd dienen te worden, vraag je je de eerste keer af of het überhaupt wel eetbaar is. Mijn advies: schrik niet terug en laat je smaapapillen oordelen, want hoe wild ze er ook uitzien, calçots zijn een echte delicatesse.

Trendy onderbroek voor Spanjaarden

Onlangs konden Barceloneze studenten hun oude onderbroek inleveren voor een gloednieuwe Björn Borg. Veel geïnteresseerden kenden het trendy ondergoedmerk niet eens. Maar misschien komt daar binnenkort verandering in, want de Björn Borg moet nu ook Spanje veroveren. De eerste winkel wordt, op initiatief van aldaar woonachtige Nederlanders, op Mallorca geopend. Wilma Weergang ging in Spanje op zoek naar de slips, die haar zoon altijd zo graag droeg, maar wat bleek: in het hele land was geen Björn Borg te vinden. Dus besloten zij en haar zoon ze maar zelf te importeren. Vanaf nu kunnen de Spanjaarden zich dus ook in een Björn Borg hijsen.

Geen Metro meer in Spanje

De gratis krant Metro stopt vrijdag met zijn edities in Spanje. De Spaanse Metro kampt met onhoudbare verliezen door dalende advertentie-inkomsten, felle binnenlandse concurrentie en de wereldwijde economische crisis. Dat maakte de Zweedse Metro-groep donderdag bekend.
Metro groeide na de lancering in 2001 tot het op vier na meestgelezen dagblad in Spanje met 1,8 miljoen lezers (20Minutos is de best gelezen krant). Het einde betekent een verlies van 5 tot 6 miljoen euro na een investering van ruim 25 miljoen. Metro verschijnt in zeventien landen.

Nederlanders onder de Spaanse zon

De rubriek Onder de Spaanse zon verschijnt ook in tijdschrift Temperament: het meest volledige Spanje-magazine voor Nederlandstaligen. Spanje.blog.nl brengt vanaf elke twee weken een van de eerder gepubliceerde afleveringen. Ook meedoen aan Onder de Spaanse zon? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of [email protected]

In de rubriek Onder de Spaanse zon komen elke maand twee emigranten uit Nederland en België aan het woord over hun ervaringen. Wat zoeken ze over de grens en hebben ze het er gevonden? Van geslaagde zakenman tot student, van overwinteraar tot artiest: hoe is het leven onder de Spaanse zon? Zanger en leraar Joost Jong (38) verhuisde nog maar een paar maanden geleden met zijn vrouw Joyce van Ombergen en zijn kinderen Dave (10) en Robin (7) van Haarlem naar het zuiden van Spanje.

Emigreren tips&tricks

Menigeen droomt ervan om onder de Spaanse zon opnieuw te beginnen. Spanje.blog.nl laat alle alle facetten van emigratie naar Spanje de revue passeren. Hoe krijg ik zo snel mogelijk de taal onder de knie? Mag ik in Spanje gewoon aan het werk? Welke obstakels kunnen op mijn pad komen en hoe zijn ze te overkomen? Deze week aandacht voor de emigratiedag van Het Roer Om.

Minister-president, ik geef je zo mijn cv

Hoe nijpend de economische situatie op dit moment voor veel Spanjaarden is, bleek afgelopen maandag tijdens het televisieprogramma Tengo una pregunta para usted. Natuurlijk wist premier José Luis Rodríguez Zapatero dat de crisis het hoofdthema zou worden, maar zou hij er ook op hebben gerekend dat sommige deelnemers hem op de man af om werk zouden vragen?
Izaskun Buelta, één van bijna veertig deelnemers die maandagavond de kans kregen om de minister-president een vraag te stellen tijdens de televisieshow Tengo una pregunta para usted (Ik heb een vraag voor u), was ongetwijfeld de verrassing van de avond.

Hoe vaak gaan Spanjaarden vreemd?

Zijn Spanjaarden vreemdgangers? Uit een onderzoek van Match.com blijkt van wel. Volgens de resultaten gaan vier op de tien Spanjaarden weleens vreemd. In Galicië en Baskenland blijken ze het meest open te staan voor overspel en in Valencia het minst. De mobiele telefoon en de email blijken handige instrumenten bij het verkrijgen van een buitenechtelijk afspraakje.

Niet verliefd, maar toch Valentijnsdag vieren?

Valenstijnsdag staat alweer bijna voor de deur. Een feest voor verliefden, maar waarom zouden niet verliefden de dag niet vieren? Hotelketen Magic Costa Blanca uit Benidorm organiseert voor het eerst op 14 februari de ´Dag voor niet-verliefden´. Het feest met de naam ´Trefpunt Benidorm´ wordt georganiseerd door de Alicantijnse organisatie voor singles. Het singlesfeest is bedoeld voor vrijgezellen uit heel Spanje en daarbuiten en het belooft een weekend vol gezelligheid te worden met gratis drank, een kasteeldiner, spelletjes en danslessen. Door middel van online netwerken zoals Facebook en via blogs probeert de organisatie zoveel mogelijk vrijgezellen op te roepen om naar het feest te komen.
Het vrijgezellenfeest wordt gehouden in het middeleeuwse complex Magic Excalibur en kan rekenen op de steun van de Raad voor Toerisme in de stad en het Valenciaanse Bureau voor toerisme.

Hevig noodweer in Spanje

Hevige regenval, ijzige kou en vreselijke sneeuwbuien. Het weer viel de afgelopen tijd niet mee in Spanje. Gisteren en vandaag was het er weer mis en dan met name aan de Spaanse Oostkust. Zo’n 14.000 inwoners van de gemeente La Nucia, in de Spaanse provincie Alicante, zijn zaterdag geëvacueerd nadat er een bosbrand uitbrak. Dat zegt de woordvoerder van de regering van de regio Valencia, Serafin Castellano.
De brand werd vermoedelijk veroorzaakt door een elektriciteitspaal, die was omgevallen door de krachtige winden die Spanje teisteren.