Archief: november 2008

Tomatoman komt op voor…de tomaat

Dit is Tomatoman en je kunt hem binnenkort zowel in Spanje in Nederland tegenkomen. Tomatoman promoot de agrarische produkten uit de Spaanse regio Almería op ludieke wijze. Dat gebeurt eerst op nationaal niveau met een heuse road-show en daarna op internationaal niveau in landen als België, Frankrijk en Nederland. het belangrijkste exportprodukt? Je raadt het al: de tomaat.

De Boekenkast: Soldaten van Salamis

Spanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Wekelijks vertelt hij ons iets over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: Soldaten van Salamis van Javier Cercas.

Benieuwd naar meer boeken uit de Boekenkast? Klik hier.

Emigreren tips&tricks: Spaans voor de kids

Menigeen droomt ervan om onder de Spaanse zon opnieuw te beginnen. Spanje.blog.nl laat alle alle facetten van emigratie naar Spanje de revue passeren. Hoe krijg ik zo snel mogelijk de taal onder de knie? Mag ik in Spanje gewoon aan het werk? Welke obstakels kunnen op mijn pad komen en hoe zijn ze te overkomen? Deze week aandacht voor kinderen die met hun ouders mee emigreren.

Nieuwsflits: Hypotheekrente omlaag

*Het Nationaal Hooggerechtshof heeft bepaald dat Baltasar Garzón de oorlogsmisdaden uit de Spaanse burgeroorlog, niet kan vervolgen.

*De daling van de Euribor en dus de hypotheekrente zorgt voor verlichting in Spanje. De meeste hypotheekbetalers houden meer geld over aan het eind van de komende maand.

*Zestig Spanjaarden die zich twee dagen geleden op het moment van de aanslagen in de getroffen zones van Bombay bevonden, zijn teruggevlogen.

Spaanse jeansmerk Lois blijft bestaan

In oktober werd bekend dat de spijkerbroeken van het Spaanse jeansmerk Lois zouden verdwijnen, omdat de producent failliet ging. Maar Lois vond een nieuwe producent en blijft dus vooralsnog bestaan. Het eveneens Spaanse bedrijf Six Valves gaat de spijkerbroeken fabriceren en verkopen.
Het faillisement van textielbedrijf Saez Merino, dat in 1962 de naam Lois bedacht en met succes exporteerde, is nog onder de rechter. Maar de merknaam van de jeans zit niet in de vier vennootschappen die in de failliete inboedel zitten. Een woordvoerder van JimJive, de Nederlandse distributeur van de Spaanse spijkerbroeken, deelde gisteren mee dat het namens Six Valves de Lois-jeans in Nederland zal blijven verkopen. (Bron: Algemeen Dagblad)

Achtergrond: Rel om kruisbeelden op school

In Spanje is afgelopen week een rel ontstaan over religieuze symbolen op openbare scholen. Een rechter in Valladolid beval onlangs een school alle kruisbeelden te verwijderen. De Spaanse samenleving reageert verdeeld op de beslissing.

Voor het eerst heeft een rechter in Spanje bepaald dat crucifixen uit de klaslokalen van een openbare school moeten worden verwijderd. Rechter Alejandro Valentin van het administratief tribunaal van Valladolid gelastte de school Macias Picavea de Valladolid om ‘de religieuze symbolen uit de klaslokalen en openbare ruimte weg te halen’. Volgens de eiser garandeert de grondwet van 1978 zowel de godsdienstvrijheid als het seculiere en neutrale karakter van de Spaanse staat. Daaronder valt ook het openbaar onderwijs.
Cine: Hoe zit dat nou met nasynchronisatie?

Wie weleens in Spanje naar de film is geweest, is er misschien mee geconfronteerd: nasynchronisatie. Amerikaanse, maar ook Franse, Italiaanse en anderstalige films krijgen bijna overal een Spaans jasje. Veel buitenlanders in het land vinden het irritant, maar veel Spanjaarden vinden tegenwoordig ook dat met het Spaans de leukste grapjes verloren gaan en dat het bovendien de taalontwikkeling van de bevolking niet bepaald ten goede komt. Maar waar komt het fenomeen nasynchonisatie eigenlijk vandaan? Volgens sommigen is het Franco’s erfenis, maar helemaal klopt dit niet. Inderdaad stond de nationalistische dictator alleen films in het Spaans toe, maar al veel eerder werden films nagesynchroniseerd.

Nieuwsflits: twee auto’s halen, één betalen

*Met alle overwinningen van de afgelopen jaren (voetbal, tennis, basketbal, Formule 1) kon het bijna niet uitblijven: een beetje sportland heeft een ministerie voor Sport en premier Zapatero beloofde dat dat er in de toekomst ook van zal komen.

*Crisis in de autoindustrie: de produktie nam in oktober af met 26 procent en momenteel is de autosector na de huizenmarkt de zwaarst getroffen sector door de economische crisis in Spanje. Dat brengt wel weer leuke aanbiedingen met zich mee. In San Sebastian wordt momenteel gestunt met een gratis Seat Ibiza bij aankoop van een Audi A6.

*In Somalië is een Spaanse fotograaf samen met een Britse collega ontvoerd.

Nieuwsflits: Sneeuwstorm teistert noorden van Spanje

*Het is koud in Spanje en met name het noorden van het lang wordt geteisterd door hevige sneeuwval. De eerste dode is reeds gevallen en schoolgaande kinderen kunnen hun scholen niet bereiken. Ook de komende dagen wordt het koud. In het zuiden van het land zullen de temperaturen ook verder dalen.

*In Catalonië zijn drie agenten veroordeeld voor mishandeling van een vermeende dief, die in juli 2006 was gearresteerd. Ze krijgen zes jaar gevangenisstraf voor mishandeling. Beelden van de afranseling, waarbij de verdachte (die later onschuldig bleek) een pistool in zijn mond gedrukt kreeg, werden al eerder door de Spaanse media naar buiten gebracht.

*In 2009 wordt in Spanje een nieuw vaccin tegen HIV getest. Dertig gezonde proefpersonen nemen deel.