Archief: oktober 2008

Nieuwsflits: Koningin onder vuur

*Een autobom van ETA is donderdagmorgen ontploft op een parkeerterrein van de bibliotheek van de universiteit van Pamplona in het noorden van Spanje. Zeventien mensen zijn met lichte verwondingen naar ziekenhuizen overgebracht, aldus het Spaanse persbureau Europa Press.

*Terwijl haar biografie bijna op de markt ligt, is een discussie ontstaan over de meningen die koningin Sofia verkondigt in het nieuwe boek over haar leven. Zo stelt zij dat een huwelijk tussen homoseksuelen geen huwelijk zou moeten heten en dat het nergens voor nodig is dat homoseksuelen in manifestaties de straat op gaan. Ze zegt dat haar woorden door de schrijfster werden verdraaid. Dit weekend meer over koningin Sofia op spanje.blog.nl in Gente.

Zo gaat dat in Spanje: Halloween

Halloween is natuurlijk vooral een Amerikaanse traditie, maar net zoals het feest steeds uitbundiger gevierd wordt in Nederland en België, is dat ook het geval in Spanje. Kleine kinderen verkleden zich en gaan luidruchtig langs de deuren op zoek naar lekkers en jongeren verkleden zich om vervolgens een Halloweenfeestje te bezoeken. Bovendien is 1 november in Spanje een feestdag, dus 31 oktober leent zich perfect voor een feestje. Op 1 november vieren de Spanjaarden Allerheiligen en de dag daarna is officieel gereserveerd voor Allerzielen. Veel Spanjaarden bezoeken hun overleden familieleden op de begraafplaats.

Nieuwsflits: Nog meer sneeuw verwacht in Spanje

*Het was al aangekondigd: de temperaturen zouden gaan dalen in Spanje. In zeven provincies is zelfs sneeuwalarm afgegeven. Het gaat om Asturias, Cantabria, Vizcaya, Guipúzcoa, Álava, Navarra en Castellón. 

*Zestien jongeren die in Madrid voor de rechter verschenen, omdat zij beschuldigd werden van majesteitsschennis, zijn vrijgesproken. De jongen, voornamelijk Catalanen, werden ervan verdacht de Spaanse vlag en foto's van de Spaanse koning en koningin in het openbaar verbrand te hebben.

*De Spaanse luchtmacht heeft voor de kust van Somalië voorkomen dat piraten een olietanker kaapten.

Op bezoek in Spanje (voor kinderen)

Vorige week kreeg ik het eerste exemplaar van Op bezoek in Spanje opgestuurd. Vorig jaar heb ik met veel plezier aan dit informatieve boekje voor kinderen gewerkt en ik moet zeggen dat het er goed uitziet! Op bezoek in… Spanje verschijnt in de Wereldreeks van KIT Publishers, een serie informatieve landenboeken voor kinderen van 9-15 jaar. Op een toegankelijke eigentijdse manier kunnen de kinderen kennismaken met het land, de geschiedenis, het landschap, de bevolking, tradities en de cultuur. Alle delen zijn rijk geïllustreerd en de doorlopende tekst is doorspekt met anekdotes, weetjes en verhaaltjes. Leuk voor alle kinderen die iets meer over Spanje willen weten!  

De Boekenkast: De Duivelsstok

Spanjeblog-medewerker Marco Queso leest alles wat los en vast zit over Spanje. Wekelijks vertelt hij ons iets over de boeken in zijn boekenkast. Deze week: De Duivelsstok van Juan Campos Reina.

Nieuwsflits: het wordt koud in Spanje

*Er werd al dagen voor gewaarschuwd en vandaag is het zover: de temperaturen gaan omlaag. Met elf of twaalf graden minder dan gisteren en afgelopen weekend zal de kou in Spanje bovendien extra goed merkbaar zijn.

*Ook koning Juan Carlos heeft Spanje laten weten dat hij vindt dat Spanje bij de internationale top naar aanleiding van de economische crisis moet zijn. Nog altijd weet het land niet of het zal worden uitgenodigd.

*Een vrouw uit Palencia heeft haar man aangegeven bij de politie. Ze beweert dat ze 22 jaar als ontvoerde door hem is vastgehouden. Ze mocht alleen naar het werk, maar moest direct terugkomen.

Zo gaat dat in Spanje: lesje sloten slopen

De krakersbeweging in Spaanse steden is groot. Niet zo gek als je bedenkt dat er in het land veel meer woningen zijn, dan woningzoekenden. Maar je moet natuurlijk wel een beetje kunnen kraken als je ocupa (kraker) wil worden. In Madrid wordt daarom in een kraakpand een workshop aangeboden, waar je kunt leren hoe je een slot van een woning kunt forceren. Voor lockpicking blijk je soms alleen je vingers nodig te hebben en een beetje handigheid. De opkomst tijdens de eerste les was hoog: tientallen mensen bleken geïnteresseerd in lesje sloten slopen. Ik hoop alleen niet dat straks geen slot meer veilig is.

Nieuwsflits: vaderschapsverlof voor lesbische moeder

*Spanje weet nog altijd niet of het land aanwezig mag zijn bij de economische top die volgende maand in Washington gehouden wordt naar aanleiding van de wereldwijde crisis. Premier Zapatero wacht nog op een uitnodiging van president Bush, maar verzekert het volk dat Spanje van de partij zal zijn. 

*Een Spaanse rechtbank heeft voor het eerst bepaald dat een lesbische vrouw, die officieel het kind van haar partner adopteerde met 'vaderschapsverlof' mag. De uitspraak is een belangrijke impuls voor homoseksuele stellen in Spanje. 

 

Skyline Benidorm op Werelderfgoedlijst?

De wolkenkrabbers van Benidorm horen op de lijst voor Werelderfgoed. Dat vindt de Franse hoogleraar Philippe Duhamel. Tijdens het twaalfde internationale forum voor toerisme, dat afgelopen week in Benidorm gehouden werd, hield hij een pleidooi voor de skyline van de massatoeristische badplaats.

Philippe Duhamel vindt dat Benidorm hét internationale symbool voor massatoerisme is. Dat bleek afgelopen week toen hij tijdens het internationale forum voor toerisme een conferentie hield met als thema ‘Bestemmingen of toeristische steden’. De hoogleraar uit Parijs noemde Benidorm ‘het Dubai van Europa’ en vindt de skyline met wolkenkrabbers zo uniek op het Europese continent, dat hij Benidorm aanmoedigde om de stad voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Zo gaat dat in Sanje: lotnummers

Nog twee maanden en dan is het in Spanje weer tijd voor El Gordo, De Vette (loterij). Dat betekent dat er nu al rijen mensen staan voor de verkooppunten. Het nummer 20808, de datum van het vliegtuigongeluk van het Spanair vliegtuig op Barajas in Madrid, is nu al uitverkocht. Ongeluk brengt geluk, is de gedachte van veel bijgelovige lotkopers, want in Spanje heeft de verkoop van de loten voor de kerstloterij voor velen een bijgelovig karakter.