Archief: september 2008

‘s Werelds beste kaas is Spaans

Bijna alle Nederlandse emigranten in Spanje missen Hollandse kaas. Heel begrijpelijk, want echte lekkere Nederlandse kaas is lastig te krijgen. Maar wat dacht je van een gerijpte geitenkaas bedekt met paprikapoeder en gofio, een meergranenmeel dat veel wordt gebruikt op de Canarische Eilanden? Deze kaas, die wordt gemaakt door de Quesería de Arico op Tenerife, is verkozen tot allerbeste kaas ter wereld tijdens de World Cheese Awards 2008 in Dublin. Reden genoeg om de Goudakaas eens te laten staan en op zoek te gaan naar geitenkaas uit Arico. 

Nieuwsflits: Noodweer in grote delen Spanje

*Het noodweer op verschillende plaatsen in Spanje heeft tot grote overstromingen geleid. De historische laatste vlucht van Gibraltar naar Madrid van Iberia, heeft door de weersomstandigheden niet plaatsgevonden afgelopen zondag. Gibraltar is op zoek naar een maatschappij die de route overneemt.

*Op Tenerife kwam gisteren een boot met 229 Afrikaanse vluchtelingen aan. Eerder op de dag strandde een patera met 29 mensen op de kust van Lanzarote.

*In San Sebastian werd gisteravond in het centrum door een groepje vandalen een bus gestopt, met bezine overgooid en in brand gestoken. De passagiers was bevolen uit te stappen. 

Gente: Oleguer Presas Renom

Wie? Oleguer Presas Renom, Ajax-verdediger en fervent Catalaans nationalist.
Waarom? Omdat hem mogelijk een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd hangt.

De Ajax-verdediger Oleguer verwijnt mogelijk voor twee jaar achter de tralies, zo werd afgelopen week bekend. In 2003 gooide hij een steen naar een Spaanse agent. Oleguer is een enfant terrible onder de Spaanse voetballers. Als Catalaans houdt hij er sterk nationalistische ideeën op na. In 2006 publiceerde hij zijn eerste filosofische werk, waarin hij thema´s als anorexia en facisme behandelt.

Zo gaat dat in Spanje: huisdieren

Afgelopen weekend bezochten zo'n tienduizend mensen de huisdierenbeurs in La Coruña (Galicië). Het houden van huisdieren is in Spanje net zo gewoon als in Nederland: zes op de tien huishoudens hebben een mascota (huisdier). Vooral vogels, honden en poezen komen er veel voor. Alleen is de regelgeving er wel iets strenger, zo mag een hond in veel gemeenten niet in metro, bus of taxi vervoerd worden. In totaal wordt het aantal huisdieren in Spanje op zo'n twintig miljoen geschat. Opvallend is de frequentie waarmee dieren door hun baasjes worden verwaarloosd, mishandeld en verlaten. 

Nieuwsflits: Fernando Alonso wint in Singapore

*Tijdens de Fiestas de Pilar in Zaragoza worden deze week meer dan vijftig stieren gedood bij het stierenvechten. Gisteren lagen demonstranten buiten de arena op straat, bedekt door bloed. Zondag 5 oktober zullen ze dit herhalen.

*Fernando Alonso heeft zijn eerste Formule-1 race van dit jaar gewonnen. Hij startte in Singapore in de vijftiende positie, maar wist helemaal vooraan te eindigen. De coureur verklaarde het komende seizoen misschien toch bij Renault te willen blijven.

*Steeds meer moeders in Spanje laten hun baby na de geboorte in de steek in het ziekenhuis. Afgelopen jaar werden 69 pasgeborenen achtergelaten. Er zit een stijgende lijn in het aantal en daarvoor worden de economische crisis, gebrek aan werkgelegenheid en lastige werktijden als oorzaken aangewezen.

Nieuwsflits: Gearresteerde inbreekster bevalt onderweg

*Een vrouw die in Bilbao samen met haar vermoedelijke partner op het punt stond bij verschillende woningen in te breken, werd gisteren verrast door de bevalling van haar baby, nadat zij door de politie gearresteerd was en naar het politiebureau werd overgebracht.

*De hertog en hertogin (Prinses Elena) van Lugo ontkennen dat zij uit elkaar gaan. Het tijdschrift Época berichtte eerder dat het stel een scheidingsprocedure waren gestart. Ook ontkent de hertog Jaime de Marichalar de aantijging dat hij cocaïneverslaafd zou zijn.

Hoe corrupt is Spanje?

Wie in Spanje woont, zal het niet ontgaan zijn: het aantal corruptieschandalen dat de afgelopen jaar aan het licht kwam is niet mis. De vraag is natuurlijk of dat betekent dat er altijd al sprake is geweest van corruptie, maar of misstanden tot op heden niet zo streng werden aangepakt en gecontroleerd? Zeker is dat Spanje voor de buitenwereld corrupter wordt beschouwd dan een paar jaar geleden. In de ranking van de ngo Transparencia Internacional, waarin 180 landen zijn opgenomen, staat Spanje op de 28ste plaats   met een rapportcijfer van 6,5 (van de 10). Denemarken, Zweden en Nieuw Zeeland staan in de top-3, als meest transparente staten. Een jaar geleden stond Spanje nog op de vijfde plek!

Nieuwsflits: Bono wil graag Spaans zijn

*Terwijl Barcelona in een fietsstad aan het veranderen is, willen de inwoners van Madrid dat ook. Duizenden protesteerden donderdagavond voor meer fietspaden en zijn van plan dit tot donderdag vaste prik te maken.

*Bono, de zanger van U2, wil Spanjaard zijn. De zanger en de Spaanse premier Zapatero hadden gisteren een ontmoeting bij de Verenigde Naties en Bono verklaarde dat hij graag de Spaanse nationaliteit zou hebben.

*Twee Britse toeristen menen de kleine Madeleine McCann op Mallorca te hebben gezien in het gezelschap van twee vrouwen. De politie heeft niks gevonden. 

Spaanse zingt Obama Song

De Valenciaanse zangeres Noelia Zanon is op een wel heel opmerkelijke wijze betrokken bij de verkiezingscampagne in de Verenigde Staten. Zij moet namelijk met haar Obama Song proberen zoveel mogelijk Latijns-Amerikaanse kiezers in Amerika op Obama's hand zien te krijgen. Aan de muziek zal het niet liggen: de Obama Song blijft in je hoofd zitten.