Archief: juli 2008

Opa stopt bankovervaller

Een 74-jarige inwoner van Sevilla is vandaag uitgeroepen tot 'SuperAbuelo', nadat hij gisteren een bankoverval in Alcalá del Rio wist te stoppen.

Joaquín Velázquez besprong de dief, toen die de deur van de bank probeerde te openen. Superopa zag zijn kans schoon toen hij zag dat de bankrover er een potje van maakte, omdat hij zijn handen vol had met het pistool, een doos waarin het pistool gezeten had en de buit probeerde vast te houden en tegelijkertijd ook de deur nog wilde opendoen. De dief besloot zijn pistool even opzij te leggen en op dat moment kwam Velázquez in actie.

Hij hield de dief vast op de grond en voorkwam zo dat die verdween met zestienduizend euro cash. De lokale bevolking beschouwt Joaquín nu als een held, maar volgens zijn zoon José Manuel hebben velen hem ook gevraagd deze actie niet over te doen. Het kan natuurlijk niet altijd goed aflopen!

if (“” > “”)
{
document.write (“

“);
document.write (“
"” + “” + “"

“);
document.write (“

“);
}

Spanje aan de spaarlampen

De Spaanse regering wil zo snel mogelijk vijftig miljoen spaarlampen aan de inwoners gaan verstrekken en op deze manier de stijgende stroomkosten tegen te gaan.

Elk huishouden moet volgens het plan van het ministerie voor Industrie binnen twee jaar een tegoedbon voor een fluoriscerende, energiezuinige lamp krijgen. Deze zal worden meegestuurd met de energieafrekening. Zo moet een landelijke besparing van bijna vier miljard euro op stroomkosten bereikt worden.

De mileuvriendelijke spaarlamp is onderdeel van een grootschalig energie-besparingsproject van de Spaanse overheid. Zo is het de bedoeling dat er in 2011 een miljoen hybride auto's rondrijden en zullen openbare gebouwen in de winter nog maar tot 20 graden verwarmd worden en in de zomer tot 26 graden gekoeld. 

Helft Spanjaarden spreekt alleen Spaans

Uit onderzoek van het instituut Funcas is gebleken dat bijna de helft van de Spanjaarden geen enkele buitenlandse taal spreekt.

Hoewel volgens de studie 49,7 procent van de inwoners geen woord over de grens spreekt, zegt de meerderheid het toch erg belangrijk te vinden om, naast het Spaans, nog één of meerdere andere talen te beheersen.

Het spreken van een andere taal is erg regio gebonden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat in Andalusië en Cantabrië bijna tweederde van de bevolking alleen Spaans spreekt, terwijl 75 procent van de Catalanen zich wel in het Engels, Frans, Duits of Italiaans zegt te kunnen redden. 

Safaripark schrijft beloning uit voor vinden zeearend

Safaripark Madrid is al meer dan tien dagen opzoek naar een ontsnapte Amerikaanse zeearend. Het dier moet behoorlijk opvallen: het is een stuk groter dan de de roofvogels die normaal gezien in Spanje voorkomen.

De vogel staat er om bekend geen goede vlieger te zijn, daarom verwacht het personeel van het safaripark dat de arend nog redelijk in de buurt moet zijn.
Wie de vogel vindt en die terugbrengt naar Safaripark Madrid zal daarvoor worden beloond met vijfhonderd euro.

 

Zo gaat dat in Spanje: siesta

Wie in een gemiddeld Spaans stadje om een uur of drie 's middags eens even lekker denkt te gaan winkelen, komt vaak bedrogen uit. Het enige wat hij op veel plaatsen aan zal treffen is een nagenoeg uitgestorven straatbeeld, want bijna overal in Spanje wordt de siesta nog in ere gehouden.

Tussen 14:00 en 17:00 uur wordt er uitgebreid gelunched, een dutje gedaan of wat geluierd, daarvoor wordt er vanaf ongeveer negen à tien uur tot aan de siesta gewerkt en daarna gaat men door tot een uur of acht 's avonds.

Er is veel dicsussie over de siesta, zo willen grote internationale bedrijven die zich in Spanje vestigen hier vaak vanaf, en zich gewoon aan de 9-5 norm houden. Maar zeker als het kwik buiten tot over de 30 graden stijgt vind ik het helemaal niet zo verkeerd om het tijdens de heetste uren van de dag lekker rustig aan te doen.

Graus grilt grootste worst

Het dorpje Graus, in de buurt van Huesca, heeft zich opnieuw verzekerd van een plaatsje in het Guinness Book of Records met het grillen van de grootste worst ter wereld.

Voor de bereiding van de bijna een kilometer lange worst werd 1,1 ton  varkensvlees gebruikt.

De dorpsbewoners bereidden de megaworst op een grill van 25 vierkante meter. Daarbij werd zo'n 600 kilo houtskool gebruikt. De 12.000 porties werden verdeeld onder inwoners en toeristen.

 De vorige recordworst, ook uit Graus, was 500 meter lang.

Dieven verkleed als schilders opgepakt

Een familie van negen Colombianen is gearresteerd in Madrid op verdenking van diefstal.

De gezinsleden opereerden in Mostoles, Fuenlabrada en Leganes, in de regio Madrid. Zij verkleedden zich als schilders en decorateurs en wisten zo de huizen van hun slachtoffers binnen te dringen. Vervolgens droegen zij hun buit doodleuk de deur uit.

Een aantal van hen wordt ook verdacht van het stelen van tasjes van mensen die net geld gepind hadden bij de bank.

Carlos Sastre wint Tour de France

Het is een zeer succesvolle sportzomer voor Spanje. Na dat het nationale elftal eind juni de Eurocopa won en Rafael Nadal niet lang daarna Wimbledon op zijn naam zette, is nu ook de meest beroemde wielerwedstrijd, de Tour de France gewonnen door een Spanjaard: Carlos Sastre van het CSC team.

Na de laatste tijdrit afgelopen zaterdag stond Sastre bovenaan in het klassement en droeg dus de gele trui. Tijdens de laatste 243 kilometer van de Tour, die zondag verreden werden en eindigden op de Champs-Élysées, wist Sastre de voorsprong op zijn grootste concurrent Cadel Evans te behouden.

Na Alberto Contador en Oscar Peirero is Sastre de derde Spanjaard die een Tour de France op zijn naam heeft gezet.

if (“” > “”) { document.write (“

“); document.write (“
"” + “” + “"

“); document.write (“

“);}

Gente: Farruquito

Farruquito

 

Juan Manuel Fernández Montoya (1982) is een Andalusische flamencodanser, die opgroeide binnen een zigeunerfamilie, die leeft van flamenco. Farruquito, zoals zijn artiestennaam luidt, danst al van kleins af aan en wordt wel beschouwd als groot internationaal flamencotalent. In 2006 werd hij veroordeeld voor dood door schuld, nadat hij een dodelijk ongeluk had veroorzaakt. Deze week kwam Farruquito vrij.

 

Zo gaat dat in Spanje: Zoenen

Het gebeurt met regelmatig en dan vooral met Nederlanders: ik vergis me in het aantal zoenen. Want in Nederland mogen wij dan gewend zijn drie keer te kussen bij wijze van begroeting, in Spanje doen ze er twee. Dus als ik op familiebezoek ben in Nederland wil ik er nog weleens eentje te weinig geven en met Nederlanders in Spanje raak ik helemaal de draad kwijt. Hebben ze hun Nederlandse roots al losgelaten en geven ze er twee? Of staan ze nog met een been in Holland en geven ze er drie? Helemaal lastig wordt het als iemand zich voorstelt.